SMÅ KOKKER: Denne uka og i ukene som kommer har mange høstferie. En passe blanding av inne, ute og på nettet kan være en utfordring. La barna innta kjøkkenet. Det kan by på litt søl, men også mye moro, gode samtaler og god mat.  Foto: GEITMYRA MATKULTURSENTER
SMÅ KOKKER: Denne uka og i ukene som kommer har mange høstferie. En passe blanding av inne, ute og på nettet kan være en utfordring. La barna innta kjøkkenet. Det kan by på litt søl, men også mye moro, gode samtaler og god mat. Foto: GEITMYRA MATKULTURSENTERVis mer

Slipp ungene løs på kjøkkenet, det er høst

En god suppe og noen triks så de ikke skader seg.

• Flere matsaker på db.no/mat Høstferien kan være et herlig avbrekk - og en hodepine.

Ikke alle unger jubler over turer i skog og mark. Ikke alle foreldre byr på storbyferie eller Disneyland heller.

Det er fristende å la nettet være barnevakt.

HVA HETER DE: Det er høst og utvalget er stort av både norske og utelandske grønnsaker. La ungene blir kjent med dem. Foto: DAGBLADET
HVA HETER DE: Det er høst og utvalget er stort av både norske og utelandske grønnsaker. La ungene blir kjent med dem. Foto: DAGBLADET Vis mer

Før du vet ordet av det har høstferieuka forsvunnet i småkrangling og dataspill.

En mot en En passe blanding lar seg forhandle fram. En times spill mot en time på kjøkkenet, for eksempel, er fair deal.

Akkurat nå er norske grønnsaker på sitt beste.  La ungene innta kjøkkenet.

GI BARNA ANSVAR:  La barna få være sjefer på kjøkkenet og fortelle de voksne hva som skal gjøres, råder May Britt Stormoen, undervisningsansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn. foto: GEITMYRA
GI BARNA ANSVAR: La barna få være sjefer på kjøkkenet og fortelle de voksne hva som skal gjøres, råder May Britt Stormoen, undervisningsansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn. foto: GEITMYRA Vis mer

La dem vaske, skrelle, kutte og smake.

- Barn kan mye mer enn vi foreldre gjerne tror, sier ernæringsfaglig ansvarlig Camilla Andersen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Unngå skader Å slippe barna til på kjøkkenet krever ikke mye opplæring. Det du formidler bør til gjengjeld følges.

HØSTGODTERI: Norske grønnsaker er på sitt beste akkurat nå. Foto: FRANK KARLSEN
HØSTGODTERI: Norske grønnsaker er på sitt beste akkurat nå. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Regel nummer en er å utstyre barn med kniv i riktig størrelse. For stor kniv kan lett bli farlig. For sløv kniv kan også være farlig. Ungene skal slippe å «slåss» med kniven.

Når barn bruker kniv, be dem krumme fingertuppene. Da slipper fingertuppene å havne under kniven.

RIKTIG REDSKAP: Gi ungene skarpe kniver i riktig størrelse. Skjær med krummede fingertupper. Foto: FRUKT.NO
RIKTIG REDSKAP: Gi ungene skarpe kniver i riktig størrelse. Skjær med krummede fingertupper. Foto: FRUKT.NO Vis mer

Og snik inn et fuktig kjøkkenpapir under skjærefjøla. Da ligger fjøla i ro, selv når små kokker rykker inn.

Følg med Skal barn steke eller koke, bør en voksen være sammen med dem, mener May Britt Stormoen, undervisningsansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn.

-Uhell skjer lett. Lær barna om varm olje og vann. Vanndråper eller vannsprut i varm olje spretter skikkelig, og kan forårsake brannskader. Det samme gjør varm olje, sier hun.

GODT: Følg oppskriften eller velg de grønnsakene ungene liker best. Det meste blir godt. Foto: ERLING HÆGELAND
GODT: Følg oppskriften eller velg de grønnsakene ungene liker best. Det meste blir godt. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Hun anbefaler også å lære barna å bruke en stekespade. Å slenge det man skal steke oppi stekepannen er ikke noe som bør bli en vane.

-Synes barna det er skummelt å steke, la barnet føre stekespaden i din hånd til pannen. Da lærer de, sier hun.

Gøy med kunnskap Camilla Andersen oppfordrer til å snike inn kunnskap sammen med gode smaker. Lære barna hva grønnsakene heter og hvordan de vokser; Under jorda eller på trær? I Norge eller i andre land?

GØY: Å lage mat er gøy. Slik så det ut da kokk Sonja Lee lot sin sønn og to kusiner lage mat på kjøkkenet på Villa Malla for noen år siden. Foto: SVEINUNG U.YSTAD
GØY: Å lage mat er gøy. Slik så det ut da kokk Sonja Lee lot sin sønn og to kusiner lage mat på kjøkkenet på Villa Malla for noen år siden. Foto: SVEINUNG U.YSTAD Vis mer

Blir du svar skyldig, er det bare å gå på nettet sammen. Frukt.no, for eksempel, har leksikon over råvarer som dere kan slå opp i.

Så er det bare å skrelle og hakke.  Og se hva som skjer.

SMÅ KOKKER: Å lage mat kan være skikkelig gøy. Disse barna koste seg på kjøkkenet ved en tidligere anledning. Foto: DAGBLADET
SMÅ KOKKER: Å lage mat kan være skikkelig gøy. Disse barna koste seg på kjøkkenet ved en tidligere anledning. Foto: DAGBLADET Vis mer

På Geitmyra snakker de mye om slike ting med barna. Hva betyr ordet gyllent? Når er grønnsaker ferdig stekt?

-Lær ungene grunnleggende kunnskap. Forklar barna forskjellen på å frese og steke. Fresing er noe som skjer på kaldere temperatur enn når man steker, for eksempel.

Nye smaker Camilla Andersen er opptatt av å introdusere barn for nye smaker.

- Prøv å sette ord på hva grønnsakene smaker. Fennikel kan for eksempel minne om lakris, sier Andersen.

 - Det som også er morsomt, er at grønnsaker er i familie med hverandre, akkurat som vi. Det åpner for morsomme samtaler med barna.