Slipper dagslyset inn

Det er ikke like trendy som på nittitallet. Men det er fremdeles like smart.

Skotter du gjennom de firkantede, frostede rutene kan du ane konturene av noen små blomstervaser og en espressomaskin.

Men du kan ikke være sikker, for det er ikke lett å se hva som skjuler seg på den andre siden av veggen.

Det er heller ikke meningen. Inne på soverommet ønsker ikke beboerne å tenke på hvordan man skal holde kjøkkenet ryddig til enhver tid.

Opprydningen etter kveldens middagsgjester kan med fordel tas dagen derpå. Og viktigere: beboerne ønsker ikke at man skal ha fritt innsyn til det mest intime rommet.

Hva er så poenget med glass man ikke kan se gjennom?

Å lede inn dagslyset så klart.

For selv om man følger ekspertenes råd for riktig belysning, blir ikke lysforholdene optimale om man ikke utnytter dagslyset best mulig.

Soverommet velsignes dermed med gjennomlys samtidig som behovet for privatliv er ivaretatt.

Vel inne på kjøkkenet, som også er et allrom, ser du bonuseffekten: Daglyset fra soverommet nærmest velter inn gjennom sprutsonen av glass og forsyner arbeidsbenken med godt og jevnt arbeidslys.

Og titter du opp, vil du kanskje kjenne igjen silhuetten av en stumtjener med to selskapskjoler med tilhørende vesker.

Buet hjørnevegg Mellom entreen og inngangen til stuekjøkkenet finnes et avrundet hjørne, også det av glassbyggestein. Her skal du helst ikke titte inn. Toalettet er nemlig plassert på den andre siden.

Nå gjelder det at sikten holdes på et minimum.

Men fremdeles er lysgjennomstrømningen god nok til at beboerne kan utføre morgenstellet i diffust dagslys - selv om badet ikke har vinduer.

GJENNOMSKINNELIG FELT I VEGGEN: Raden av glassbyggestein over kjøkkenbenken bidrar til økt arbeidslys på kjøkkenet samtidig som lyset fra loftsvinduet i stua også kommer soverommet til gode. Foto: Sveinung Bråthen
SMÅRUTETE MODERNISME: Et horisontalt felt av glassbyggesteinstrekker seg langs hele soverommets langvegg. Foto: Sveinung Bråthen
ROMARKITEKTUR: Den buede glassveggen utgjør et arkitektoniskelement i leiligheten. Ved siden av å understreke takhøyden bidrar veggen til å maksimere lysinnfallet på det vindusløse badet. Et klart vindu over døra gjør samme nytte. Foto: Sveinung Bråthen
HALVVEGG: Materialets egenskaper er ikke utnyttet på samme måte i halvveggen ved entreen. Her bidrar ikke glasset til å bringe lyset videre, men er benyttet først og fremst for sine dekorative egenskaper. Ståltrinnene til venstre for ytterdøren benyttes for å klatre opp til et åpent lagringsrom. Foto: Sveinung Bråthen
OVERLYS: Vesthimmelen lyser ned på spisegruppen som er plassertved siden av kjøkkenhalvøya. Det er lyset fra dette vinduet som sluses inn over kjøkkenbenken og inn på soverommet. Foto: Sveinung Bråthen
GLASSVERANDA: Hele balkongen er rammet inn av glassflater forat man skal få utsyn uten å gå ut. Boligens øvrige vinduer er felt inn itaket og vender opp mot himmelen. Foto: Sveinung Bråthen
STRAMME FLAMMER: Den lukkede peisen er stram og kjølig iuttrykket men gjør jobben som varmekilde i allrommet. Glassdører uttil takterrassen sørger for at beboerne får et glimt av utsikt også frastuekroken. Foto: Sveinung Bråthen

Når dagslyset svinner, fremstår imidlertid glassveggene som mørke, lystappende hull. Selv ravnsvarte vegger reflekterer mer lys enn en vegg av glassbyggestein.

Men når lysene i naborommene skrus på fremstår glassveggene som flate, lysende lamper.

Vanlig glass På balkongen er behovet for lysgjennomstrømning også tenkt på. Men her har man i tillegg vært opptatt av å få utsikt; derfor er det brukt klare vindusruter.

Slik kan man se fra soverommet, gjennom den innfelte takterrassen, og inn igjen på gjesterommet på motsatt side.

På den måten virker leiligheten større, og terrassen blir en del av interiøret.

Utdatert? De hule, kvadatiske glassklossene på 19 ganger 19 cm fikk en formidabel oppsving på tampen av nittitallet. Mange falt for fristelsen til å bygge dusjvegger og skillevegger i byggeklosser av glass.

Nå har trenden avtatt. Noen er blitt lei og vil prøve andre ting, andre tør kanskje ikke av frykt for å ende opp med et utdatert hjem.

Er glassbyggersteinen nittitallets svar på 70-tallets furuhelvete?

Det vil i så fall være urettferdig. For selv om materialet naturlig nok forbindes med sin siste glansperiode, er det fremdeles et effektivt og allsidig materiale.

Uavhengig av trendbildet vil glassbyggesteinen alltid sørge for å bringe diffust lys inn dit du vil ha det. For de interiørtrendene som er hottest i 2011, vil temmelig sikkert kjølne om noen år.

Men godt dagslys går aldri av moten.

Kvalitet er viktig Det finnes flere kvaliteter på markedet. Glassbyggestein av dårlig kvalitet vil med tiden sprekke slik at luft kommer inn og kondens dannes på innsiden.

De lysbrytende egenskapene vil også svekkes raskere over tid.

Hvordan vurdere kvaliteten? Det kan være vanskelig å se forskjellen før skadene er oppstått, men det finnes noen triks: Skrap på lakken som er lagt langs kanten av steinen.

Dersom lakken skaller av vil steinene med tiden løsne fra hverandre og veggen du bygger blir mindre solid.

Se også at glassflatene er glatte og ikke har struktur.

Store prisforskjeller Det enkleste er imidlertid å sjekke prislappen: Sammenhengen mellom pris og kvalitet er ifølge fagmiljøet som regel til å stole på.

IKKE PÅ UTSTILLING: Glassveggen er av åpenbare grunner godt frostet. For å få til den buede formen er det benyttet rektangulære glassbyggesteiner. Foto: Sveinung Bråthen
IKKE PÅ UTSTILLING: Glassveggen er av åpenbare grunner godt frostet. For å få til den buede formen er det benyttet rektangulære glassbyggesteiner. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

Prisen spenner fra ca. 5 kr/ stk. til over 50 kr/ stk.

Hvilke typer finnes? Spekteret er stort, og det kommer stadig flere varianter på markedet; de kan være klare eller frostet, og med mønstre som ruter, striper, bobler eller bølger.

De kommer også i mange forskjellige farger, størrelser og former. Glassbyggestein føres av de fleste flisebutikker og byggvarekjeder.

Les mer:
Brukte glassbyggestein på badet - i gammel låve
Legg gulv over kjøkkenbenken
Mødre krangler om Lano-ungen

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

HYGGELIG GJENNOMSYN: Den innfelte takterrassen er rammet inn av glassvegger for å forlenge siktlinjer og slippe inn lys. Nå kan man se fra soverommet, forbi uterommet og inn i gjesterommet på motsatt side. Foto: Sveinung Bråthen
HYGGELIG GJENNOMSYN: Den innfelte takterrassen er rammet inn av glassvegger for å forlenge siktlinjer og slippe inn lys. Nå kan man se fra soverommet, forbi uterommet og inn i gjesterommet på motsatt side. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer