Slitent 80-tallshus ble nytt

Huset fra 80-tallet fikk sjenerøse og lyse romløsninger.

BRUN IDYLL: Beboerne falt for villaen i 80-tallsstil, de startet med å male det rustoransje huset brunt. FOTO: Stian Broch
NY STIL. Villaen fra 80-tallet er blitt lysere og luftigere. Tv-stua er utstyrt med sofaer fra Skeidar samt stor sittepute på gulvet. Bildene på veggen har Britt Schlytter-Henrichsen malt. FOTO: Stian Broch
GJENNOMTENKT. Spisebord fra Ikea gir plass til mange rundt bordet. Den lange sittebenken er laget av kjøkkenmoduler som matcher den øvrige kjøkkeninnredningen. Stolene er arvet og trukket om. FOTO: Stian Broch STYLING: Anette Skjelbred
BENKEPLASS. Beboerne ville ha god benkeplass. Nå har de den ene langsiden til disposisjon. Innredning fra Kvik og fliser fra Flisekompaniet. FOTO: Stian Broch STYLING: Anette Skjelbred
LYS KROK. I etasjen over de andre stuene er husets kosekrok . Her er det er rom for avslapning. Stoler og puffer fra Ikea. FOTO: Stian Broch STYLING: Anette Skjelbred
LUFTIG. Store vindusflater og spennende vinkler gir boligen en luftig og åpen atmosfære. FOTO: Stian Broch STYLING: Anette Skjelbred
FESTSTUE. Langbordet er dekket til fest. Bordet er fra Ikea og stolene er arvegods som er trukket om. Den smarte sittebenken er laget av kjøkkenmoduler. FOTO: Stian Broch
GLØDENDE. Da den gamle peisen ble erstattet med en ny, ble det et stort hull i parketten. Hullet ble fylt med fine steiner, dekorativt og originalt. FOTO: Stian Broch/STYLING: Anette Skjelbred
INNGANG. Inngangspartiet er innredet med fliser med varmekabler, noe som gir varm velkomst. FOTO: Stian Broch STYLING: Anette Skjelbred
VELKOMMEN. Inngangspartiet er innredet med fliser med varmekabler. Sittebenken er samme serie som på kjøkknet, fra Kvik. FOTO: Stian Broch STYLING: Anette Skjelbred

Christina Berentsen, hennes mann Christian og datteren Amanda bor i en arkitekttegnet 80-talls villa i Asker.

De kom over det spennende huset for fire år siden. Paret falt pladask for den morsomme planløsningen, de store vindusflatene og den tøffe 80-tallsstilen. Det var likevel mye som måtte gjøres før familien kunne flytte inn.

Trengte ansiktsløftning Det 205 kvm store huset besto av umalt veggpanel, ubehandlede tak, et slitent bad og en fullstendig utdatert kjøkkeninnredning. Huset hadde behov for en solid ansiktsløftning.

- Det var ikke tvil om at vi trengte ekstern hjelp på dette tidspunktet. Hverken Christian, datteren vår eller jeg har noen særlig interesse for interiør. Men vi hadde sett etter hus lenge, og hadde dermed en viss fornemmelse av hvordan vi ville ha det, forteller Christina.

Interiørarkitekthjelp Familien kontaktet interiørarkitekt Anette Skjelbred for å få hjelp til å gi huset det riktige uttrykket.

Christina understreker at det var viktig å få best mulig utnyttelse av plassen, og derfor skulle huset innredet så praktisk og gjennomtenkt som overhodet mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smakfulle vinkler Kjøkkenet er husets rommelige og luftige samlingspunkt. Det har et høyt skråtak, og den ene veggen er blitt satt av til oppbevaring og kjøkkeninnredning.

Overskap har de valgt å ikke sette inn. Takket være en lang sittebenk langs den ene siden av spisebordet er det plass til 12 gjester til bords.

- Vi har en stor familie og elsker å ha gjester. Planløsningen på det gamle kjøkkenet var litt utdatert og delte rommet i to. Vi ønsket en sosial spiseplass der man føler for å sitte lenge og hygge seg, og det har vi fått til nå, sier Christina.

Åpne romløsninger Stua har store vinduer som lar dagslyset flomme inn. Rommet er delt i to av et iøynefallende, stilrent ildsted, og familien har valgt å sette inn to sofamiljøer på hver side av denne.

- Den originale peisen spiste opp hele rommet og ødela mye av romopplevelsen. Derfor foreslo interiørarkitekten at vi skulle sette inn en mindre peis med et mer moderne utseende, forteller Christina.

Dovne dager Den ene delen av stua brukes til dovne dager med tv-titting, mens den andre delen brukes ofte når de har gjester. Her er også utgangen til verandaen og hagen, begge er flittig brukt av familien.

I andre etasje, over stuerommet, har de også innredet en kosekrok med deilige, myke møbler. Alt ligger lett tilgjengelig og det er få barrierer mellom de ulike oppholdssonene.

Ryddig stil I hovedsoverommet har de gått for en ryddig stil. Sengen er stor og dominerende og ekteparet har valgt å ikke ha nattbord, men vegglamper over sengen i stedet.

Hele den ene veggen er dekket av et praktisk skap med speil, noe som får rommet til å virke større. Det har sin egen inngang til det flotte baderommet som huser både et stort dusjhjørne og et nydelig badekar.

Glassklar nytelse Etter nesten ett år med oppussing, kunne familien endelig flytte inn i drømmehuset. Christina sier at renoveringen bød på både små og store utfordringer.

- Når et hus består av så mye ubehandlet gran og furu, skal det ufattelig mange timer med slipemaskin og malerkost til for at resultatet skal bli bra. Det var absolutt en tålmodighetsprøve for oss, men nå er det bare å nyte det hjemmet vi er blitt så glade i.

Slik pusset de opp villaen

VARME FARGER: Det viktigste for familien var at huset fikk en sammenhengende rød tråd og at helheten skulle bli lun og hyggelig. Interiørdesigneren valgte å foreslå kun varme farger til alle rom.

MATT MOT BLANKT: Familien gikk for matte vegger i forskjellige toner, med helblanke panel, dører og gerikter.

LYSE GULV: Gulvene er også behandlet og gjort lysere og mer delikate.

FLORLETT UTTRYKK: Etter renoveringen fremstår huset som lysere og lettere, og ikke minst kommer veggfargene mye bedre fram i rommene.


Les også:

Arkitekttegnet og vedlikeholdsfritt
Tre generasjoner i samme hus
Puss opp i helgen
Pusset opp i funkisstil

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.