VANLIGST BLANT UNGE: Selv om det er vanligst blant ungdom og unge voksne, kan også flere slite med døgnrytmen i 30-årene, forteller Torbjørn Åkerstedt, professor og leder for Stressforskningsinstitutet ved Stockholms Universitet. Foto: COLOURBOX
VANLIGST BLANT UNGE: Selv om det er vanligst blant ungdom og unge voksne, kan også flere slite med døgnrytmen i 30-årene, forteller Torbjørn Åkerstedt, professor og leder for Stressforskningsinstitutet ved Stockholms Universitet. Foto: COLOURBOXVis mer

Sliter med å legge seg til normal tid og stå opp om morgenen

Ny forskning viser hva som hjelper for de hardest rammede.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Trøtthet om morgenen og problemer med å konsentrere seg på skole eller jobb kan være konsekvensene hvis du sliter med døgnrytmen.

Det er mest vanlig at ungdom er b-mennesker og sliter med døgnrytmen, selv om det også kan gjelde voksne, forklarer Ingvild West Saxvig, rådgiver ved Nasjonalt kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno) og forsker ved Senter for søvnmedisin ved Haukeland universitetssjukehus.

- Vi vet at det skjer noe med døgnrytmen i puberteten. Det handler om hormoner og fysisk utvikling i tillegg til adferd, sier Saxvig.

- Det som er spesielt med de unge, er at det er så vanlig at de sliter med dette. Noen voksne som sliter veldig med å stå opp tidlig, velger seg yrke og livsstil som passer til det, men for ungdommene begynner skolen uansett tidlig, sier hun.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn