Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Småbysjarm i Toscana

Det er lett å bli glad i lille, sjarmerende Lucca.  Bare ikke ta med deg bilen inn i sentrum!

GOD PLASS: Anfiteatro er byens beste
&nbsp;<span style="background-color: initial;">sted for avslappende lunsj eller sen middag. Foto: Runar Larsen og NTB Scanpix</span>
GOD PLASS: Anfiteatro er byens beste  sted for avslappende lunsj eller sen middag. Foto: Runar Larsen og NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er umulig å sette fingeren på nøyaktig hva det er med Lucca som gjør den lille byen så farlig forførende, men å kjøre bil i åletrange gater innenfor bymurene er ikke et godt utgangspunkt for en gryende forelskelse.

- Det er en grunn til at sykkel er vårt viktigste fremkomstmiddel, sier Carlo Puddo med et bredt smil. Han er lokalhistoriker og musiker som gjerne viser frem byens kriker og kroker på et par timers byvandring.

BEST MED SYKKEL: &nbsp;Det er lett å bli glad i Lucca, men sett for all del igjen bilen utenfor bymuren. Her kommer du deg fram til fots, eller med sykkel.&nbsp;
BEST MED SYKKEL:  Det er lett å bli glad i Lucca, men sett for all del igjen bilen utenfor bymuren. Her kommer du deg fram til fots, eller med sykkel.  Vis mer

– Lucca er spesiell på mange måter. Byen klarte seg gjennom krigen uten ødeleggelser, og i hver eneste vegg ser du spor etter ulike arkitektoniske epoker, forteller Carlo og legger til at selv de meste kjente motehusene forplikter seg til å bevare originale fasader.

Blodig historie

Han viser vei gjennom porten til Piazza Anfiteatro.

Her ble blodige gladiatorkamper utkjempet, mens det i dag kun er kamp om de beste plassene på utendørsrestaurantene.

Bestiller du en «bistecca alla fiorentina» (t-benstek) kan det likevel bli en blodig affære. Om ikke mektige kjøttretter er din greie, har det toskanske kjøkkenet nok av godbiter å by på.

Musikalsk by

Dette har alltid vært et velstående område, med solid inntekt fra produksjon av alt fra silke og olivenolje til toalettpapir – og i mer åndelig grad: Musikk.

Lucca er fødebyen til Giacomo Puccini, hvis barndomshjem i Carte San Lorentz er museum viet mannen bak legendariske komposisjoner som «Madame Butterfly» og «La Bohème».

Konserter med Puccinis musikk arrangeres daglig i Luccas mange konsertarenaer, gjerne i middelalderske kirker.

Bilfri idyll

Lucca er den lille storsjarmøren som forfører alle – foruten de som prøver på å kjøre bil inne i byen. Det er det heller ingen grunn til. Dette er fotgjengernes sentrum med bilfri idyll i historiske omgivelser.

SALUTE: Hyggelige uteserveringer i historiske omgivelser finnes det mange av i Lucca.&nbsp;
SALUTE: Hyggelige uteserveringer i historiske omgivelser finnes det mange av i Lucca.  Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!