MESTER OG LÆRLING: Kokken Sadu Chiranjeevi lærer gjerne bort sine hemmeligheter på kjøkkenet, og er glad gode, lokale råvarer endelig er mer tilgjengelig på Seychellene. Foto: RONNY FRIMANN
MESTER OG LÆRLING: Kokken Sadu Chiranjeevi lærer gjerne bort sine hemmeligheter på kjøkkenet, og er glad gode, lokale råvarer endelig er mer tilgjengelig på Seychellene. Foto: RONNY FRIMANNVis mer

Smaken av Seychellene er litt Asia, litt Afrika og litt Europa

- Maten er en god miks av så mangt.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

SEYCHELLENE (Magasinet Reiselyst): - Good morning, and welcome, sier kokken Sadu Chiranjeevi (29) med en tydelig indisk aksent.

- I dag har jeg pønsket ut en deilig meny for dere, med fiskesuppe, millionærsalat og Seychellenes mest klassiske dessert til slutt, forklarer han og danderer skåler med ferske grønnsaker, velduftende krydder og selvproduserte urter, utover bordet.

VAKRE OMGIVELSER: Seychellene er med rette mange ganger kåret til verdens vakreste reisemål med verdens vakreste strender. Dette er da ok utsikt fra en dag på kjøkkenet? Foto: RONNY FRIMANN
VAKRE OMGIVELSER: Seychellene er med rette mange ganger kåret til verdens vakreste reisemål med verdens vakreste strender. Dette er da ok utsikt fra en dag på kjøkkenet? Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Enchanted Island er en av flere resorter som tilbyr kokkekurs på Seychellene, så vi har tatt båt i fem minutter fra hovedøya Mahe til denne bitte lille øya for å lære mer om Seychellenes spennende mat.

- Maten på Seychellene er en god miks av så mangt. Vi lager mye tradisjonelle carrier, som blekksprutcurry og fiskecurry. Men i dag skal vi lage en deilig, lokal fiskesuppe med sitrongress og ingefærsmak, forteller Chiranjeevi. 

Blandingen gjenspeiler Seychellenes hjerte: Litt Asia. Litt Afrika. Litt Europa. De fleste innbyggerne er etterkommere av afrikanske slavearbeidere, indere, kinesere og arabere samt franske og i mindre grad britiske kolonibeboere.

Mer fransk enn britisk Arabiske handelsmenn som seilte langs Øst-Afrika var nemlig velkjente med Seychellene lenge før øygruppa offisielt ble «oppdaget» av Vasco da Gama i 1502.

SYNDEFULLT GODT: Den klassiske desserten kokosduo tar bare ti minutter å lage, og halve hemmeligheten er å flambere bananer i sukker og rom. Foto: RONNY FRIMANN
SYNDEFULLT GODT: Den klassiske desserten kokosduo tar bare ti minutter å lage, og halve hemmeligheten er å flambere bananer i sukker og rom. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Frankrike annekterte øygruppa i 1756 og startet da plantasjer med afrikanske slaver.

De fikk beholde øygruppa i bare noen tiår før britene tok over rundt år 1800 og styrte fram til Seychellenes selvstendighet i 1976.

Underlig nok har likevel franskmennene satt langt dypere spor enn britene, så her ser du gjerne lokale med en bagett under armen på vei fra kjøpesenteret, og flere snakker fransk enn engelsk.

GODT OG BLANDA: Krydder og råvarer på Seychellene er en spennende miks av Asia, Afrika og Europa. Foto: RONNY FRIMANN
GODT OG BLANDA: Krydder og råvarer på Seychellene er en spennende miks av Asia, Afrika og Europa. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Så maten på Seychellene er som landet selv - solgyllen og krydret med spennende historie.

Mer og mer lokalt Matsanking og -produksjon har aldri vært stort på Seychellene, som tradisjonelt har importert veldig mye råvarer. Heldigvis er den trenden i ferd med å snu.

- Ja, kjøkkenet på Seychellene er i rask endring, med stadig mer fokus på lokale råvarer. For bare et tiår siden importerte vi nesten alle råvarer, vi var ikke så flinke til å bruke det vi selv produserte. Ikke var vi så stolte av det heller, sier Chiranjeevi.

- Vi må fortsatt importere en del råvarer som vi ikke får her, enten fordi det ikke produseres, eller fordi kvaliteten ikke er god nok. Men vi bruker så mye lokalt som mulig, for eksempel fisk og skalldyr som vi handler på markedet, og urter og krydder som vi dyrker her på øya, forteller kokken.

Han har allerede kokt opp fiskesuppa, og nå er kommet til den klassiske forretten millionærsalat.

Salat for millionærer Dessuten er lokale råvarer dyrt. Seychellene er et av Afrikas dyreste land, med et av kontinentets høyeste gjennomsnittsinntekter.

Folk her har høy levestandard og det er lite fattigdom. Derfor kan mat like gjerne importeres som kjøpes lokalt, har tanken vært tidligere. Men ikke nå lenger.

- Det er masse gode lokale grønnsaker på Seychellene nå, som salater, aubergine, kål, gulrot, epler, papaya og mango. Det blander vi alltid med lokale krydder som laurbærblad, nellik, kanel, vanilje, chili - det skyldes den indiske arven, og kreolske krydder.

Første rett er kanskje det beste eksempel på den høye levestandarden. For millionærsalat er ikke bare myntet på turister, det er en lokal og dyr delikatesse. Palmehjerte er kjernen av palmetreet, med en sprø konsistens nesten som bambus, og i dag serveres den med hummer og krabbe.

- Hvorfor den kalles millionærsalat? Fordi palmehjerte er så veldig dyrt, enkelt og greit, forklarer Chiranjeevi.

Likevel er dagens avslutning kanskje det mest typiske for Seychellene.

I skyggen av et palmetre - Kokosduo er en berømt dessert på Seychellene, den brukes i fine selskap og tilstelninger, sier Chiranjeevi, mens kutter opp litt grønne bananer i to centimeter tykke biter.

Men egentlig er den verken spesielt dyr eller spesielt vanskelig å lage, skal det vise seg.

- Alle som smaker koksduo liker den. Bananene serveres med en hjemmelaget kokosis, som også er veldig vanlig her. Vi har jo nok av kokosnøtter, sier han med et smil og ser seg rundt.

Kokospalmer er over alt. Så i skyggen av et palmetre inntar vi vår selvlagde meny. Og om du ikke har fått smaken på Seychellene før, så få du det nå. Selvlaget er som kjent vellaget, også her.