Smaker herlig, ser ut som en potet etter en dårlig hårtransplantasjon

Jordskokken var engang potetens argeste konkurrent.

COME BACK: Jordskokken er både et symbol på moderne matlaging og på gamle, norske mattradisjoner. Jordskokken var enerådende i Norge før poteten. I kokeboka til Henriette Schønberg Erken før andre verdenskrig. Her jordskokksuppe med krutonger. Foto: TOM HAGA
COME BACK: Jordskokken er både et symbol på moderne matlaging og på gamle, norske mattradisjoner. Jordskokken var enerådende i Norge før poteten. I kokeboka til Henriette Schønberg Erken før andre verdenskrig. Her jordskokksuppe med krutonger. Foto: TOM HAGAVis mer

Du har sikkert sett den i butikken. Kanskje har du tatt den med hjem og utforsket den.

De siste ti åra har jordskokken skrevet seg inn igjen i det norske kjøkken. 

Det startet med restaurantkokkene og de matinteresserte. Så bredte det seg.

Akkurat nå ligger det hauger og lass av jordskokk i grønnsakdisken i helt vanlige butikker.

Skulle du likevel spørre: «Jordskokk, hva er det?», så er du ikke alene.

Dårlig hårtransplantasjon Jordskokk er en rotfrukt som tidvis ser miserabel ut. Brungrå og kjedelig. Noen ganger uten bust, andre ganger hårete.

Er du heldig finner du en glatt jordskokk som lar seg skrelle. Som regel er den full av irriterende knoller og vanskelig å rense.

Dagbladets matskribent Andreas Viestad mener den ser ut som ei potet etter en dårlig hårtransplantasjon. Men er så begeistret at han dyrker den selv.

- Jordskokk er en helt sprø råvare. En skikkelig billig grønnsak med en sånn fin sødme, og en duft som noen ganger minner om trøffel. Men aller mest spesielt er det å dyrke den selv. Du setter den i jorda, og den kommer tilbake og tilbake. Du trenger ikke ta den inn på høsten. Mine står ute hele året, og jeg spiser fram til tæla kommer. Så begynner jeg igjen når den slipper ved påsketider, sier han. 

Fra Nord-Amerika Jordskokken er altså ingen sydhavsgrønnsak. Den ble ifølge Wikipedia først dyrket av urbefolkningen i Nord-Amerika. Derfra spredde den seg.

RAR: Jordskokken har ikke utseendet med seg. Den kan se ut som en litt knudrete potet, ofte med litt tynt hår i en krans rundt knollen, som etter en dårlig hårtransplantasjon, mener Dagbladets matskribent Andreas Viestad. Foto: DAGBLADET
RAR: Jordskokken har ikke utseendet med seg. Den kan se ut som en litt knudrete potet, ofte med litt tynt hår i en krans rundt knollen, som etter en dårlig hårtransplantasjon, mener Dagbladets matskribent Andreas Viestad. Foto: DAGBLADET Vis mer

En fransk oppdager fant dyrket jordskokk ved Cape Cod i 1605. slik kom den til Frankrike. Etter hvert ble den spredt til resten av Europa og Skandinavia.

I Norge ble den først omtalt 1694 og var mye brukt fram til poteten ble populær på 1800-tallet.

Jordskokken kan koker, stekes og bakes, men også spises rå, i motsetning til poteten, rivalen som danket den ut.

Les også: Tre supper du vil elske

Skulle noen introdusere deg for den nye, trendy rotfrukten, kan du kvittere med at nordmenn spiste jordskokk for 321 år siden.

Gammel og ny Viestad har gjennom 15 år i Magasinet tatt for seg mat fra inn-og utland.

Han minner om at jordskokken også var en sentral ingrediens hos Henriette Schønberg Erken.

I sin store kokebok fra 1914 har hun åtte oppskrifter der jordskokken er den viktigste ingrediensen. I tillegg har jordskokken biroller i et titall andre oppskrifter.

Schønberg Erken viet like stor oppmerksomhet til pastinakk, skorsonerrøtter og jordskokk som til gulrot.

Pastinakk er også en gammel kjenning. I følge frukt.no kom den antagelig fra Sør-Europa i middelalderen. 

Tilbake til røttene På kontinentet har folk lenge vært opptatt av å gå tilbake til røttene. Bokstavelig talt.

Nå begynner gamle rotfrukter, som i årevis er blitt dårlig behandlet, å få tilbake sin posisjon i Norge.

Det morsomme med den glemte grønnsaken er at det er umulig å gjette seg til smaken når du ser den. Innenfor den kjedelige fasaden skjuler det seg et hvitt saftig indre.

Smaken av en jordskokk minner om en blanding av artisjokk og trøffel, mener Viestad.

Spiser du en hel bakt eller kokt jordskokk, vil du oppdage at kjøttet ikke er ulikt en artisjokkbunn. Jordskokken har noe av den samme sødmen som en nykokt artisjokk.

Minner om trøffel Jordskokken kan også minne om trøffel, som jo er mange ganger dyrere.

Ha litt jordskokk i en potetstappe, og det smaker trøffel bak i munnen. På kjøpet av god smak, får du masse næring.

Det er lett å imponere med jordskokk. De fleste faller den litt fremmedartede smaken.

Skulle du ha lyst til å prøve deg som bonde, er det kanskje jordskokk du skal starte med. I høst var det mange som stolt poserte på Facebook med egendyrkede jordskokker.

Jordskokken er en tøffing som overvintrer ved temperaturer ned til -30°C. Det gjør ikke poteten.

Aller enklest er det å spa opp åkeren hver høst og samle inn det som finnes av større røtter. Neste år vil det spire av de bitene som ble igjen i åkeren.   

SKVIST UT: Jordskokken er en av mange norske matvarer som har hatt en plass i norsk mat, som er blitt skviset ut, for så å bli gjenintrodusert som noe «helt nytt» Her en smårett med jordskokk signert Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER
SKVIST UT: Jordskokken er en av mange norske matvarer som har hatt en plass i norsk mat, som er blitt skviset ut, for så å bli gjenintrodusert som noe «helt nytt» Her en smårett med jordskokk signert Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER Vis mer