Smaker sommer og sol og er perfekt til frokost

Prøv Charlotte Mohns deilige bringebæroppskrifter.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet): Nå er det tid for bringebær.

GLAD I BÆR: Av alle sommerens fristende bær synes Dagblad-kokk Charlotte Mohn at bringebær er best. Foto: Mette Møller / Dagbladet
SMAK AV SOMMER: Nyrørt bringebærsyltetøy smaker sommer og sol, og er perfekt sammen med ferske rundstykker til helgefrokosten. Foto: Mette Møller / Dagbladet
LETTVINTE KAKER: Bringebærmuffins er aller best mens bærene ennå er varme. Foto: Mette Møller / Dagbladet
FRISTENDE: Bringebærterte er en superrask dessert. Foto: Mette Møller / Dagbladet

Charlotte Mohn sanker, sylter, safter og spiser så mye hun rekker.

De søte og sunne bringebærene nyter hun gjerne naturell, rett fra busken, eller kurven om du vil. Ekstra godt smaker bærene med vaniljesaus til, litt cottage cheese eller rørt med sukker.

Nyrørt bringebærsyltetøy - Nyrørt bringebærsyltetøy til helgefrokosten, det er helt herlig, sier Charlotte entusiastisk. Hun setter fram en liten glasskål fylt til randen med nyrørte bær, og frister med hjemmebakt grovbrød ved siden av.

FRISTENDE: Av alle sommerens fristende bær synes Charlotte Mohn at bringebærene smaker aller best. Foto: Mette Møller / Dagbladet
FRISTENDE: Av alle sommerens fristende bær synes Charlotte Mohn at bringebærene smaker aller best. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

- Duften, syrligheten og den fyldige smaken. Bringebærsyltetøy er bare godt, og så utrolig enkelt å lage. Det smaker sommer og sol, smiler Charlotte.

Hun koker aldri bringebærsyltetøy, men rører friske bær med sukker eller honning rett før servering.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Friske bær har hun alltid tilgang til fordi hun fryser ned ferske bær i porsjonspakker. Slik forlenges sesongen, og hun kan glede seg over sommerlig bringebærsmak utover hele vinteren.

Fine å fryse - Bringebær egner seg fint for frysing og smaken holder seg godt. Prøv frosne bringebær i en smoothie, det er nydelig, anbefaler Charlotte.

Hun bruker sommeren til å fylle fryseren med friske bær. De bærene som er igjen fra i fjor, lager hun bringebærsaft av.

Den lager hun enkelt ved å koke opp 1 kg bær og 1 dl vann, la bærene trekke under lokk til de har saftet seg og skiftet farge og sile grundig. Etter et oppkok, sukres safta etter smak, og får så et nytt oppkok før den helles på rene glassflasker.

- Hjemmelaget bringebærsaft, det er jo nesten eksklusivt. Og så slipper du kunstig søtning, sier Charlotte.

Bringebærmuffins Med gode bringebær smaker det eksklusivt av enkle muffins også.

Dytt to-tre bringebær ned i hver muffinsform og stek på vanlig måte. Syren fra bringebærene gir en nydelig smak.

- Server kakene nystekte mens bærene fortsatt er varme. Stor stas for både små og store sommergjester, sier Charlotte Mohn.