Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Smakstest: - Dette er ferdigmat jeg har lyst til å spise

NorgesGruppens egne merkevare imponerer med mer enn én ferdigrett, men sekseren glapp av for grøtete ris.

Februarslippet av nye dagligvarer er vel overstått, men fortsatt rulles nye varer inn i butikkhyllene.

Et par uker tilbake testet vi 14 av årets nye ferdigmiddager, og nå har turen kommet til nyheter fra Norgesgruppen, Rema 1000 og Leksands.

Og hvilken tur!

Endelig har det skjedd litt positiv innovasjon i ferdigmiddagshyllene.

Både emballasje, tilbud og utvalg har fått en positiv boost.

Eksotisk i frysedisken Av alle ferdigretter vi har testet opp gjennom årene, er det fortsatt Panang Curry chicken fra Thai Cube som står som den beste.

Den beste vi testet denne gangen er ikke helt ulik: Chicken Panang fra Norgesgruppens egne merkevare Folkets fristelser.

Denne er også frossen, og kommer i en klassisk amerikanskinspirert takeawayboks.

Forskjellen, som gjør at denne nye ikke når helt opp, er at her er sausen lagt oppå risen, ikke i en egen boks, slik at risen ble litt dvask.

Folkets fristelser byr på flere thai- og indiske takeaway-inspirerte retter fra frysedisken, i tillegg til noen pakker med fingermat.

BEST I TEST: Denne er like god på smak som vår lokale thai-takeaway, men risen er dessverre noe slapp.
GOD NYHET: God og lekker mat, som vi kommer til å kjøpe og ha på lur i fryseren.
THAISATAY: Smaker en blanding av satay chicken og thai red curry, og vi liker det!
DUFTER HIMMELSK: Men smaker dessverre mye mindre. Heldigvis smaker det godt.
KNEKKEPIZZA: Oliven og fetaost balanserer fint den grove rugbunnen.
TRADMAT: Lapskausen smaker mye bedre enn den ser ut, men vi skulle gjerne hatt litt mer å tygge på.
GRANDIOSAUTFORDRER: Pluss for ekte skinke, men toppingen drukner litt i forhold til bunnen.
OVERRASKELSE: Vi forventet kjipe kjøttboller og god byggrynssalat, og fikk gode kjøttboller og kjipe byggryn. Og søt paprikasaus.
LITE STING: Den smaker godt, men det er lite chili- og tomatsmak.
"FISK" Vi liker at laksen smaker laks, ikke "fisk".
INGEN HIT: Mikroskopiske kjøttbiter, tørr-erter-smak og en rekke uidentifiserbare hvite klumper ...

Siden produktene er nye har det ikke lykkes oss å få fatt i alle variantene, blant annet er det også vårruller i en snack-pack, men vi likte kylling dim sumen godt. Disse kan også varmes opp i mikro, eller dampes

Perfekt å ha på lur i fryseren, om man trenger en liten forrett eller småsnacks en kveld.

Prøv også våre knallgode jukseravioli
, som du like fint kan dampe som koke.

Middag i pølse Rema 1000 byr på en ny form for innpakning av ferdigmat i norske butikkhyllene: Gryteretter i pølser. Formen kjenner vi igjen fra frossen kjøttdeig, men disse er altså ferske, og ligger i kjøledisken.

De ser kanskje ikke fryktelig innbydende ut, der de ligger, men vi liker konseptet: Lite emballasje gir lite søppel, og ikke minst lite luft - det vil si ikke noe luft - i emballasjen, betyr at det er mer arealeffektivt å transportere.

Dobbel miljøgevnist, med andre ord.

Det skal også sies at sist vi så denne typen innpakning var i matavdelingen på det eksklusive varemagasinet KaDeWe i Berlin.

Det er kanskje her merkevarebygging og design kommer inn - for de suppene og stuingene som lå side om side på KaDeWe så på grensen til eksklusive ut.

Det gjorde ikke Remas middagspølser. Men vi lot oss likevel overraske positivt over smaken på noen av dem.

Se også hvordan det gikk da vi smakte på de nye ferdigmiddagene i høst, og høstens nye frossenpizzaer.

Slik testet vi Dagbladets matjournalister har smakt seg gjennom de nye ferdigmiddagene. Middagene er tilberedt etter anvisning på pakken, og der flere oppvarmingsmetoder er mulig, har vi valgt den anbefalte.

Produktene er vurdert ut ifra følgende kriterier; smak, konsistens, utseende - og hvordan retten møter forventningene fra pakken.
Utvalget er rett og slett kun begrenset av det vi har klart å få tak i. Det tar gjerne litt tid før alle varene er i butikk, blant annet måtte vi til Eidsvoll for å finne Rema 1000s gryteretter.

I dagligvareslippet nå kom det også en rekke ferdige sauser og grytebaser, disse er ikke med i testen, vi har konsentrert oss om de helt ferdige, gryteklare løsningene.

Chicken Panang Folkets fristelser /Norgesgruppen

Utseendemessig minner denne om kinesisk take-away fra amerikanske filmer - og ferdigrettene Thai Cube, som fikk terningkast seks da vi testet den nye ferdigmaten for ganske nøyaktig ett år siden.

PROPORSJONSJUKS: På bildet ser det ut som bestemors gryte har store, gode kjøttstykker. Men ser du nærmere, er ertene like store som kjøttstykkene. Foto: ELISABETH DALSEG
PROPORSJONSJUKS: På bildet ser det ut som bestemors gryte har store, gode kjøttstykker. Men ser du nærmere, er ertene like store som kjøttstykkene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Den ser også bra ut når vi åpner boksen, med kyllingkjøtt skåret i skiver, ikke i terninger, slik at vi ser det er ordentlig kjøtt vi spiser.

Det lukter godt og smaken innfrir. Den er sterk, men ikke ekskluderende sterk. På pakken står det medium sterk, men det er nok ferdigmat-medium, og ikke thai-restaurant-medium. Det sparker likevel nok til at de kommer unna med å kalle den medium sterk.

- Dette er ferdigmat man har lyst til å spise!

Dessverre trekker grøtete ris ned. Til tross for at også disse ferdigrettene er frosne, var det nok ikke så smart å legge risen under sausen. Her har de noe å lære av Thai cube, som hadde risen i en separat liten boks, atskilt fra sausen.

Det er her sekseren glipper, dessverre. Men vi er ikke i tvil om at dette er den beste ferdigmatnyheten i dette slippet.

Det er mye luft i boksen, og porsjonen kan nok oppleves som litt liten for noen. En porsjon veier 350 gram. Den er frossen, og varmes i mikrobølgeovn i syv minutter.

Chicken dim sum snack pack Folkets fristelser / Norgesgruppen

Heia Folkets fristelser! Dette er morsom ferdigmat!

To kylling-dimsum, en hacao (klassisk dumpling, i rispapir) og en sui mai (shumai - åpen dumpling). Av disse minnet nok hacaoen mest om det vi er vant til, men begge variantene falt i smak.

- Så genialt! Perfekt småmat, og dette er en sånn type mat jeg ikke ville laget selv uansett.

BEST I TEST: Chicken Panang kom best ut av alle de nye ferdigmiddagene vi har testet i år. Foto: ELISABETH DALSEG
BEST I TEST: Chicken Panang kom best ut av alle de nye ferdigmiddagene vi har testet i år. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det følger med en soya- og ingefærsaus som nok kunne vært litt mer syrlig for å balansere, men nå pirker vi. Denne kommer vi til å kjøpe igjen. Nå er kanskje ikke disse dim sumene middag for én - men perfekt som forrett. Eller kanskje i kombinasjon med noe annen småmat?

Retten er frossen, og kan varmes uten emballasje i mikro i cirka to minutter, eller dampes i 6-7. Vi dampet. Den inneholder fem av hver variant, totalt 220 gram.

Chicken red curry and roasted peanut Folkets fristelser / Norgesgruppen

Nok en smaksbombe fra Folkets fristelser, også denne thai-inspirert. De ristete peanøttene gir også retten et vist preg av satay-kylling.

Kyllingstykkene er fine og saftige, og det fungerer bedre med nudler enn ris, når de ligger sammen med sausen, slik som her. De er likevel akkurat litt for dvaske for oss.

De første bitene stusser vi litt over at den står som medium sterk, men heten kommer snikende etter hvert og sitter fint i ettersmaken.

En porsjon veier 350 gram. Den er frossen, og varmes i emballasjen i mikrobølgeovn i syv minutter.

Chicken Tikka Masala Folkets fristelser / Norgesgruppen

Denne ser bra ut, den har store gode kyllingstykker man ser er kylling, og det lukter godt - klassisk tikka masala.

Dessverre skuffer smaken litt. Det lukter ikke nødvendigvis bedre enn det smaker, men det lukter mer.

- Hadde forventet mer, dette ble litt tamt, selv om alle de riktige smakene er der.

Også denne hadde hatt godt av at risen hadde ligget for seg, selv om basmatirisen holder formen hakket bedre enn risen som er brukt i panang-curryen.

En porsjon veier 350 gram. Den er frossen, og varmes i mikrobølgeovn i syv minutter.

Gjøre litt selv? Bruk et glass, og triks deg til en mer autentisk opplevelse.
Har du ekstra god tid, anbefaler vi å prøve denne oppskriften: Chicken tikka masala.

Knekke-pizza med soltørkede tomater, fetaost, champignon & oliven Leksands

Pizza med knekkebrødbunn? Det må bli sprøtt vel? Og vanskelig å skjære opp? Ikke akkurat. Bunnen er overraskende myk, i overkant myk, spør du oss. Men dette er kanskje likevel en av årets mest spennende ferdigmatnyheter.

Her får man et halvt Leksands-knekkebrødhjul, med rug. Leksands knekkebrød lanserer to pizzaer, og vi synes denne smakte hakket mer spennende. Kombinasjonen fetaost, oliven og soltørkete tomater sto fint til rugknekkebrødet.

Pizzaen er frossen, og varmes i ovn i ti minutter. En porsjon veier 260 gram.

Brun lapskaus Rema 1000

Denne middagen kommer i en praktisk pølse, men det ser ikke spesielt delikat ut når vi åpner den.

- Det der ser ut som noe som har kommet ut, ikke som skal inn ...

Med litt oppvarming blir fargen hakket mørkere, og det ligner heldigvis mer på noe vi har lyst til å spise.

LEKKERT: Vi hadde liggende en bambusinnsats og brukte denne, men du kan også dampe dim sum-en. Resultatet ble hakket bedre med damp, men vi likte mikroversjonen godt også. Foto: ELISABETH DALSEG
LEKKERT: Vi hadde liggende en bambusinnsats og brukte denne, men du kan også dampe dim sum-en. Resultatet ble hakket bedre med damp, men vi likte mikroversjonen godt også. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Og smaken er slettes ikke verst, og det er jo det viktigste.

Det skal sies at grønnsakene er ihjelkokt, og de aller fleste potetene er desintegrert, med unntak av et par større biter, men kjøttet gir noe å tygge på.

Vi skulle imidlertid gjerne sett litt større biter av både kjøtt og grønnsaker, dette blir veldig grøtete, og langt fra bildet av retten som er på pakken!

Kommer i en pølse på 500 gram, nok til to personer. Varmes på ovn i fire-fem minutter.

Knekke-pizza med skinke, ost og tomat Leksands

Nok en knekkebrødpizza, med de samme strukturelle styrkene - eller svakhetene, alt ettersom. Bunnen er sprø ytterst, men langt mindre sprø enn en skulle tro man fikk til med knekkebrød, og slappere enn frossenpizzaene fra Pizzabakeriet.

Elsker du Grandiosa? Da er det ikke sikkert du vil like denne. Men om du gjerne skulle hatt ordentlig skinke, og litt mindre søt saus, er dette et alternativ.

Den er dessverre litt salt, og den grove knekkebrødbunnen blir litt dominerende. Men alt i alt, et godt alternativ.

Pizzaen er frossen, og varmes i ovn i ti minutter. En porsjon veier 250 gram.

Kyllingkjøttkaker med byggryn og kremet paprikasaus Fersk & Ferdig / Norgesgruppen

Vi liker å bli overrasket, og vi liker når forventningene våre blir snudd på hodet. Det ble de her.

GODE BITER: Rettene fra folkets fristelser hadde store, gode biter av kylling, der vi kunne se strukturen på kjøttet. Foto: ELISABETH DALSEG
GODE BITER: Rettene fra folkets fristelser hadde store, gode biter av kylling, der vi kunne se strukturen på kjøttet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi regnet med litt kjipe kyllingkjøttkaker av farse, eller kylling-MUK, men med spennende sidesalat med byggryn.

Vi fikk en litt slimete og dvask byggrynssalat, omtrent så langt unna bildet som man kunne komme. Absolutt ingen fest på tallerkenen. Heldigvis veiet kjøttkakene opp for det: De har struktur, og det er noen gode kjøttstykker i kjøttkakene, ikke bare finmalt farse.

- De er ikke superspennende, men mye bedre enn jeg trodde!

Og så var det den kremete paprikasausen som smakte søtt. Ikke paprika-søtt, men frukt-søtt.

Smaksløkene våre er nå litt forvirret, men hadde det ikke vært for den nitriste byggrynssalaten, hadde dette vært en klar femmer.

En porsjon veier 420 gram og varmes i mikrobølgeovn i tre minutter. Kan også varmes i stekeovn - i plastformen.

Chili con carne Rema 1000

Kokt med ekte kraft, står det på pakken, og det kjenner vi. Men har de kokt på saltet kjøtt? For dette er salt.

Det er brukt en blanding av storfe- og svinekjøtt, og svinesmaken dominerer. Dette er mer kjøttgryte enn chili.

Likevel: Risen gir litt å tygge på, og pluss for det er brukt små kjøttbiter, og ikke bare kjøttdeig, i chilien.

MIDDAGSPØLSE: Det ser ikke superappetittlig ut, men du får to porsjoner for 25 kroner. Og noen av dem smaker mye bedre enn de ser ut. Foto: ELISABETH DALSEG
MIDDAGSPØLSE: Det ser ikke superappetittlig ut, men du får to porsjoner for 25 kroner. Og noen av dem smaker mye bedre enn de ser ut. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Forventer du chili-chili, og ikke chilibønne, vil den nok oppleves som litt tam. Vi savner også litt tomatsmak.  Det er rett og slett en helt grei kjøttgryte, men den lever ikke opp til chili con carne-forventningene.

Varmes uten emballasje på ovn i fem minutter. En pølse på 500 gram skal inneholde to porsjoner. Det kan nok bli litt knapt for noen.

Laksegrateng Folkets - god hverdag / Norgesgruppen

Det ser ut som en gratinert lapskaus eller frikassé, men det lukter godt av fiskegrateng. Fisk smaker det også, men at det er laks vi spiser, er det kun fargen som røper. Dette kunne hvert en hvilken som helst fiskegratengfisk.

- Italienerne rynker på nesen når man blander fisk og ost, og nå skjønner jeg hvorfor. Dette var rart!

Vi liker at det er grønnsaker i stedet for makaroni, men det blir fortsatt litt dvaskt. Med et par hederlige unntak er det lite tyggemotstand her.

- Det blir rett og slett for slapt.

Bestemors gryte Rema 1000

Vi var i utgangspunktet litt ambivalente til Rema 1000s middag-på-pølse-konsept, men ble positivt overrasket over både chilien og lapskausen. Dessverre bekreftet denne gryten fordommene våre.

Det beste som kan sies er vel at det smaker av tradisjonell gryte - tørkete erter, salt kjøtt - men det drukner i for mye salt og udelikat konsistens. Dette er ikke lekkert!

En rekke små hvite klumper kunne først minne litt om korn, men det viser seg at det er små geléaktige klumper. Kanskje fett, kanskje noen form for stabilisator eller jevning?

SUPPER OG STUINGER: Disse pølsene med middag og tilbehør finner du i en av europas mest eksklusive matbutikker, på KaDeWe i Berlin. Foto: ELISABETH DALSEG
SUPPER OG STUINGER: Disse pølsene med middag og tilbehør finner du i en av europas mest eksklusive matbutikker, på KaDeWe i Berlin. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Det vil jeg helst ikke vite!

Bestemors gryte kommer i en pølse på 500 gram, som skal holde til to porsjoner. Varmes på ovn i fire-fem minutter.

GRAUT PÅ BUNN: Det blir rett og slett litt lite å tygge på. Men sausen er så god at vi kan tilgi dem det. Foto: ELISABETH DALSEG
GRAUT PÅ BUNN: Det blir rett og slett litt lite å tygge på. Men sausen er så god at vi kan tilgi dem det. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
TYNN BUNN: Leksands knekkebrød lanserer frossenpizza med knekkebrødbase. Denne var vår favoritt, men mulig litt voksen på smak. Foto: ELISABETH DALSEG
TYNN BUNN: Leksands knekkebrød lanserer frossenpizza med knekkebrødbase. Denne var vår favoritt, men mulig litt voksen på smak. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
OVERRASKELSEN: Gode kjøttboller med fin struktur og søt (!) saus, men tidenes slappeste byggrynssalat trekker ned. Foto: ELISABETH DALSEG
OVERRASKELSEN: Gode kjøttboller med fin struktur og søt (!) saus, men tidenes slappeste byggrynssalat trekker ned. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media