Smakstest av det nye godteriet

Det er få nye overraskelser i godterihyllene, men vi har likevel funnet noen nye favoritter.

Er det grenser for hvor mye nytt man får gjort med godteri?

Dersom årets nylanseringer er noen pekepinn, er svaret et høyt, rungende jaa!

Dette er gamle sanger om igjen. Men med litt mer kakao, litt mindre sukker, litt sunnere fyll eller med en liten tvist - eller en kombinasjon av to gamle klassikere.

Og med fare for å høres ut som om vi aldri blir fornøyd: Der produsentene faktisk har funnet på noe helt nytt, treffer de ikke helt. Det er en hårfin balansegang, å tilfredsstille kresne godisganer, og full pott ble det rett og slett ikke på noen.

Når det er sagt: Det er mye godt her, og - litt avhengig av preferanser - har vi funnet oss noen nye favoritter.

Slik testet vi Matjournalister fra Dagbladet og Dinside har smakt seg igjennom årets søteste nyheter. Vi har sett på smak, konsistens og hvordan produktet står seg til forventningene fra pakken.

I tillegg har vi fått hjelp og innspill av kollegaer i Sol.no, KK.no og Dinside.

Mørk sjokolade med pasjonsfrukt, chili og sprø kjeks Jacobs Utvalgte, plate, 100 gram

Her har de prøvd noe nytt, og langt på vei lykkes. Chili er mye brukt med mørk sjokolade, men det er første gangen vi har smakt mørk sjokolade med pasjonsfrukt, og det likte vi godt. Kjeksen ga også sjokoladen fin tekstur.

- Overraskende frisk! Spenstig ettersmak av chili, men holder med én bit.
- Spennende, men hvilken vin passer til.
- Artig smak, og fiffig - som i at én smak kommer ad gangen. Først sjokolade, så pasjonsfrukt og til slutt chili.
- Nam! Som at tungen min blir lurt flere ganger på én bit.

Et par lot seg ikke overbevise, men alt i alt fikk denne gode tilbakemeldinger.

Melkesjokolade - en liten bit magi Nidar, sjokoladeplate, 200 gram

En klassisk melkesjokolade, med et litt annet navn enn forgjengeren Bergene Melk, og i en litt annen innpakning enn vi er vant til fra Nidar,

- Her får jeg Willy Wonka-vibber, både skrift og bruk av fabrikken på pakken og på selve sjokoladen.

Ellers er dette en klassisk, god melkesjokolade. Søt og mild.

Melkesjokoladeduellen: Vi lot fem på gaten blindteste melkesjokolade fra Nidar og Freia, se hvilken de likte best.

M mandel Freia, pose 190 gram

Hvis M og Walters mandler hadde fått et kjærlighetsbarn, hadde dette vært resultatet. Det ser ut som M, om enn litt mer ujevne i størrelsen, og smaker som Walters mandler med litt ekstra sukkercrisp.

- Kongesmak.
- Denne kunne jeg spist mange av.
- Grøss, dette var kjedelig.

Puristene blant testerne foretrekker vanlig M, og noen synes den ble litt kjedelig, men de aller, aller fleste mer enn likte disse.

Vi bør også nevne at utseendet lever ikke opp til emballasjen: De ser ut som perfekte små mandelformete påskeegg utenpå pakken, men er veldig varierende i både form og størrelse.

Miniegg Freia, pose 100 gram

Disse ble jevnt over godt mottatt. Noen synes de var litt kjedelig, men den myke sjokoladen med knasende søtt skall fikk mange fans.

- Dette er som store Smarties.
- God nougatsmak og friskere enn vanlige dragéegg.
- Ingen revolusjonerende smak, men kunne lett spist meg jgennom posen.

Utseendemessig avviker de noe fra pakken, der ser eggene blanke og fine ut, mens de er helt matte. De ser helt fine ut, men ikke som forventet.

Melkesjokolade bærfrisk Freia, sjokoladeplate, 200 gram

Melkesjokolade med smak av skogsbær, yoghurt og knasende granola. Eller frokost? Som Fruktnøtt, uten nøtter, og med et litt syrlig innslag av yoghurt.

Dette ga utslag i begge retninger, noen synes det ble trist, slapt, for søtt, for surt og som våt papp, og minnet for mye om Fruktnøtt som de ikke liker - mens andre kunne ikke få rost den nok.

- Det beste fra Freia på lenge - god blåbær som ikke ble for skarp.

- Veldig god tursjokolade!

Mørk sjokolade, 72 % Jacobs Utvalgte, plate 100 gram

Tiden da halve Norge trodde de kunne ligge på sofaen og drikke rødvin og spise mørk sjokolade for å slanke seg er forbi. Men sjokoladene med høyt kakaoinnhold består, og denne imponerer.

- En av de bedre mørke sjokoladene jeg har smakt.
- Nam! Mørk sjokoladesmak uten for mye bitterhet!
- Kokesjokolade pluss.

Er du en melkesjokoladeelsker, styr unna. Men liker du mørk, litt bitter sjokolade, er dette et godt alternativ. Det er ikke en sjokolade du spiser mye av om gangen, men den er god.

Laban digge dinosaurer Nidar, pose, 130 gram

De siste årene har vi sett mange ulike varianter av Laban-godteri, og de aller aller fleste har falt godt i smak. Det gjorde disse også.

De ser lut som om de har ligget litt for lenge, og er ganske oppsprukket og hvite utenpå.

Dette gir imidlertid interessant tekstur, den er hard utenpå og myk inni.

- Søte utenpå, søte inni.
- Perfekt barneTV-godteri!
- Har de vært lagret siden jura-tiden?

Pluss også for utpreget forskjellig smak, alle tre variantene friske og gode.

Mørk sjokolade med karamell, mandler og havsalt Jacobs utvalgte, plate, 100 gram

God og mørk sjokolade, med killerkombinasjonen karamell, mandler og havsalt.

- Fantastisk kombo.
- Litt tam, hverken karamellen eller saltet kom tydelig nok frem.
- Ikke verst til å være mørk, men et stykke unna den syndige sjokoladesmaken jeg foretrekker.

En sjokolade for dem som liker Walters Mandler, men skulle ønske den var mørk.

Sjokolade-egg med kremet melkefyll Nidar, pose 187 gram (16 stk)

Sjokoladeegg med kremfyll, inspirert av britiske Cadbury's creme eggs, er populært, og etter fjorårets palmeolje og påskeegg-bruduljer, har Nidar valgt å fjerne denne ingrediensen fra sine egg. Det var det mange som satt pris på.

Utseendemessig var dette blatn dem som avvek mest fra det vi forventet oss. Utfra pakken trodde vi at vi skulle få hele egg, disse var halve. Kremfyllet var ikke kremete, slik det så ut på pakken, men tørt. Og selve sjokoladen så gammel og litt slitt ut.

- Den er tørr og ødelagt utenpå, og kremen inni er også tørr.

Disse eggene fikk vi de mest polariserte reaksjonene på: Deilig, kvalmende, perfekt og kunstig. Ikke ord man forventer skal beskrive ett og samme produkt.

Noen få entusiaster, må imidlertid vike for de aller fleste som synes at dette var helt greit, men kjedelig.

Freia har beholdt palmeolje i sine påskeegg:

- Vi tar avskoging på høyeste alvor, og vi mener, i likhet med organisasjoner som Greenpeace og WWF, at boikott ikke er løsningen, sier kommunikasjonsansvarlig Celin Huseby i Mondelez til Kjendis.no.

Dark mint Nidar, boks, 140 gram

Nok et kjærlighetsbarn. Denne gangen er det After Eight og Kremtopper som har formert seg, og resultatet ligner på Kremtopper og smaker som After Eight. Men med litt mindre sjokoladesmak enn både After Eight og Fazer Mint.

Og så lurer vi litt på hva som har skjedd i boksen, for i stedet for å se fine og blanke ut, ser sjokoladen ut som om den har ligget lenge, kanskje i litt for varme omgivelser, akkurat slik som påskeeggene. Det hjelper ikke om den kommer i en pen eske, om man ikke vil sette dem frem, fordi de ser gamle ut. 

Mintsjokoladeelskerne trykket stort sett denne til sitt bryst, selv om nesten samtlige foretrekker originalen.

- Fattigmanns After Eight. Heller ekte vare.
- Er ikke akkurat "utsøkt" som pakken lover, men bedre enn kremtopper.
- Kremtopp-ripoff. Dette lukter søksmål,
- Smaker håndsåpe.
- Beste mintsjokoladen!

Du kommer til å like denne om du liker mintsjokolade. Men vi ville nok heller servert en av de andre variantene.

Badeball Brynild, kjærlighet på pinne

Klassisk kjærlighet på pinne. Dette har vi smakt før.

- Rundere form enn de originale? Men smaken er veldig lik.
- En klassiker.
- Dette blir for mye søt og kunstig smak, kunne godt vært enda friskere.

De smaker godt, men dette var ikke spesielt spennende. Ingen stor nyhet.

Sjokoduo Den Lille Nøttefabrikken, løsvekt

Salte peanøtter og rosiner, dekket med sjokolade. Ingen smaksbombe, men absolutt godt.

- Et kjedelig, men greit alternativ.

- Greit på tur, men ville nok heller gått for en kvikklunch eller den yoghurtsjokoladen fra Freia.

Tyrkisk pepper Hot & Sour Fazer, pose, 120 gram

Som originalen, Tyrkisk pepper, er dette harde drops med fyll med litt sting i. Det fikk en noe blandet mottakelse, og majoriteten ga den tommelen ned.

- Som at noen sprenger en bombe med e-stoffer i munnen min
- Artig kombo.
- Ligger det der, spiser jeg det, fordi jeg har lyst på noe søtt, men jeg kommer til å angre etterpå.
- Litt tamt i forhold til originalen.

De få som likte disse, sammenlignet den ene versjonen med fisken i søppeldynga fra 90-tallet. Likte du den, kan dette være noe for deg.

Dent duett Brynild, pakke 24 gram

Pastillmiks, lakrispastiller og pastiller med smak av mango og bringebær.

Den røde med frukt og bærsmak, er en god fruktpastill. Den smaker akkurat slik vi forventer at den skal. Den svarte med lakrissmak, er bare kjedelig.

Dent lover to gode smaker i samme eske. Vi skulle ønske de hadde holdt seg til én. Det blir litt som knott, der den hvite knotten blir liggende igjen til slutt. Hver gang.

- Hvorfor kombinere to smaker, når det nesten alltid er én man liker bedre enn den andre? Med mindre man finner en med akkurat motsatt smak å dele med, så blir det feil med to-i-en-bokser. Har man én god smak, lag den. Ikke bland inn noe som blir liggende igjen som ingen vil ha.

Premium, 70 % bringebær Freia, plate, 100 gram

Premiumsjokoladene fra Freia har slått an, men her har de dessverre bommet litt. Det kan ha med frysetørkete bringebær å gjøre, det er en smak vi ofte ser folk reagere negativt på, og det også her, til tross for at det var relativt lite bringebær å spore.

- Uffda. "Sunn" sjokolade er aldri godt.
- Sånn bestemorsjokolade. Grusom!
- Glemte de bringebærene?
- Jeg kjøper heller en kokesjokolade og plukker bærene sjøl!

 Noen satt det nok litt på spissen her, det er ikke direkte vondt, med mindre du ikke liker mørk sjokolade, og da bør du holde deg unna uansett. Men med så mange andre gode alternativer med høyt kakaoinnhold, anbefaler vi at du heller prøver en av dem.

- Nam! Som at tungen min blir lurt flere ganger på én bit.
Klassisk, god melkesjokolade.
Walters Mandler + M = M Mandel.
Som store Smarties.
Frisk vri på Fruktnøtt - uten nøtter.
- En av de bedre mørke sjokoladene jeg har smakt.
Søte og gode, perfekt barne-TV-godteri.
Fantastisk kombo, men litt tam.
Egg uten palmeolje, men litt tørre, dessverre.
After Eight møter Kremtopper.
Klassisk kjærlighet på pinne.
Litt kjedelig, men godt
Tamt i forhold til originalen.
To nye smaker fra Dent, vi skulle ønske de hadde holdt seg til bringebærpastillen.
Litt lite bringebærsmak, og litt for bittert.
VEIET OG FUNNET FOR LETT: I tillegg til våre matjournalister fikk vi hjelp av en rekke kolleagaer i sol.no, kk.no og Dinside. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VEIET OG FUNNET FOR LETT: I tillegg til våre matjournalister fikk vi hjelp av en rekke kolleagaer i sol.no, kk.no og Dinside. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer