Smakstest av gravlaks: Lerøy best i test

Butikkenes egne merkevarer falt igjennom.

Gravlaks er en selvfølge når vi dekker på til frokost første juledag. Gjerne med hjemmelaget sennepssaus.

Har vi tid, har vi også laget gravlaksen selv, men det er ikke alltid vi rekker.

I butikkhyllene finnes det en rekke alternativer, og selv om det ikke er helt det samme som hjemmelaget, er det mulig å finne gode varianter.

Det er også mulig å bomme fullstendig.

Best: Lerøy fra fiskehandler Vi har smakt på fem varianter av gravlaks, og denne gangen kunne ikke butikklaksen måle seg med den vi kjøpte hos fiskehandleren vår.

Testens beste laks var fra Lerøy, og dette ble en god revansj for en av de produsentene som kom dårligst ut i røkelakstesten.

Fersk eller tørket dill Den største forskjellen på hjemmelaget og kjøpt gravlaks er dillen.

- Prøv gjerne en gang å lage selv - fersk dill har mye mer aromatisk smak enn den tørkete, sier testens tradisjonsmatekspert Bodil Irene Nordjore.

Man kan selvsagt grave laks med mange forskjellige urter eller andre smakstilsetninger, men dill fungerer spesielt godt.

- Sødmen fra dillen er perfekt å kombinere med fiskefettet. Når dette er perfekt balansert, utvikler det seg en helt egen smak - som er det som skiller de gode fra de greie gravlaksene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se vår smakstest av røkelaks fra butikk, der både den beste og verste laksen var blant de dyreste.

Slik testet vi Vi har smakt oss igjennom fem ulike varianter av skivet gravlaks. De er bedømt etter utseende, konsistens, lukt og smak.

Vi har fått med oss Bodil Irene Nordjore, kokebokforfatter og matkulturverner. Hun er fagansvarlig for tradisjonsmatstudiet i Rauland.

Testen er gjennomført som blindtest.

Alle våre smakstester finner du her

Fiskemannen (NorgesGruppen)

- Å fytti! Den luktet ikke godt!

Dette er en lite delikat gravlaks. Den er blek, og det er renner av buklist - det brune fiskefettet - som ikke gjør seg særlig godt visuelt.
Det er nesten ikke dill på laksen, og den er grov i kjøttet, noe som gjør at den blir litt tyggete.

Smaken var heller ikke noen fest, og flere spyttet ut.

GRAVLAKS: Vi har smakt oss gjennom gravlaks i skiver, og det var store forskjeller.
BEST I TEST: Den aller beste gravlaksen kom fra Lerøy hos fiskehandler. Godt balansert og fin laksesmak.
GODT ALTERNATIV: Denne fra Engelsviken Troll var noe salt, men smakte også skikkelig godt.
MILD: Denne smaker ikke så mye, men det er fortsatt godt. Fint for dem som egentlig synes at gravlaks kan bli litt voldsomt.
BLEIK OG FEIT: og seig i kjøttet. Ingen stor hit.
LITE DELIKAT: Den så ikke bra ut, den luktet stramt - og smakte rett og slett ikke godt.

- Den må ikke kjøpes.

Terningkast 1.

Gode hav (Rema 1000)

Denne var heller ikke spesielt delikat å se på. Den er noe blek, det er med litt bukfett på skivene, den svetter mye, og har de tykkeste skivene i utvalget.

Den er relativt grov i kjøttet, og er seig å tygge på.

Ingen spesielt vellykket kombinasjon.

- Denne var ikke spesielt god.

Det er ingen direkte usmak på den, men det smaker mer salt og dill enn laks, og den oppleves som veldig feit i munnen.

Terningkast 2.

Coop Xtra (Coop)

Denne var enda penere å se på og finere i fargen enn Engelsviken Troll, men er litt fet og svetter endel.

Den lukter imidlertid lite annet enn salt og vann, og smaker ikke mye mer. Det er heller ikke mye dill på de skivene vi får.

- Denne smaker sjø mer enn fisk, eller laks, og blir rett og slett litt tam.

Konsistensen er imidlertid god.

Terningkast 3.

Engelsviken Troll (Kjøpt på Coop)

Denne har en fin farge, og med unntak av at den er litt grov i kjøttet gjør den seg visuelt. Det er mye dill på laksen, og den er blant de minst feite.

Smaken leverer også.

TRADISJONSMAT: En god gravlaks skal være pen å se på, lukte friskt av laks - og være god og mør å tygge på, ifølge Bodil Irene Nordjore. Foto: ELISABETH DALSEG
TRADISJONSMAT: En god gravlaks skal være pen å se på, lukte friskt av laks - og være god og mør å tygge på, ifølge Bodil Irene Nordjore. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Å den var god!

Dillsødmen balanserer fint med fiskefettet, men det er kanskje litt i overkant mye dill og salt.

Terningkast 4.

Lerøy (Kjøpt i fiskebutikk)

Gravlaksen er fin i fargen, og skåret opp i tynne, delikate skiver med fin mengde dill.

- Denne lukter det ordentlig laks av!

Skal vi trekke for noe, kunne det vært ørlite mer salt. Men det er detaljer.

- Best laksesmak, og best harmonisert mellom fisk, salt og dill.

Terningkast 5 - Best i test.

BEST I TEST: Gravlaks fra Lerøy. Foto: ELISABETH DALSEG
BEST I TEST: Gravlaks fra Lerøy. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer