<strong>PÅ TESTBENKEN:</strong> Vi har smakt oss gjennom elleve ulike "hvite" potetsalater. Vår favoritt var nummer åtte. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
PÅ TESTBENKEN: Vi har smakt oss gjennom elleve ulike "hvite" potetsalater. Vår favoritt var nummer åtte. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

Smakstest av potetsalater: Her er det altfor mye majones!

Vi har testet klassiske potetsalater - slik at du slipper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det viktigste i en god potetsalat er at den må smake av poteter, sier Andreas Eliassen, kjøkkensjef på Justisen, til Dagbladet.

Vår test av elleve klassiske hvite, majonesbaserte potetsalater viser at du ikke automatisk får smaken av poteter i en potetsalat. For her var det mye saus!

Det andre kriteriet til kokken er nettopp dette; det må ikke være for mye saus. Majones- og rømme, crème fraîche eller yoghurt skal være der for å runde av smaken av potetene og krydderet.

Det ligger i navnet. Potetsalat skal være en salat - ikke en saus.

<strong>SMAKSTEST:</strong> Dagbladets matjournalister har smakt seg gjennom elleve potetsalater med hjelp av kokk August Gossell (midten) og  kjøkkensjef Andreas Eliassen fra Justisen. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
SMAKSTEST: Dagbladets matjournalister har smakt seg gjennom elleve potetsalater med hjelp av kokk August Gossell (midten) og kjøkkensjef Andreas Eliassen fra Justisen. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

- Det skal ikke være tungt, det skal være lett.

Nettopp dette ble den avgjørende faktoren for testvinneren fra Denja, «Sommerens friske potetsalat». Den har ikke høyest potetinnhold, men er tilsatt frisk agurk og eple - samt yoghurt i tillegg til majones.

En enstemmig favoritt blant smaksdommerne.

Bruk som base Samtlige av potetsalatene i testen har til felles at de burde hatt en større potetandel. Enkelte av dem er så sausete at de nesten burde selges som saus i stedet for salat.

Det gjør dem til et fint utgangspunkt for å bygge ut.

Enkelte av dem er så sausete at de nesten burde selges som saus i stedet for salat.

Tilsett litt ekstra poteter, friske krydderurter, hvitløk, sylteagurk, løk, kapers, hakket kokt egg, eller, inspirert av testvinner, hakket agurk, revet eple og en liten teskje yoghurt for frisk smak.

Synes du dette høres voldsomt ut? Det er ingen ting mot fjorårets nye potetsalater, med alternative smaker som bearnaise og grillkrydder.

Flere av potetsalatprodusentene har også lansert noen bønne- og linsesalater med vinaigrette eller tomatsalsa, som er fine alternativer når du har lyst til å variere litt.

Slik testet vi Dagbladets matjournalister har smakt seg gjennom en rekke majonesbaserte potetsalater sammen med Andreas Eliassen, kjøkkensjef på Justisen og August Gossell, kokk på samme sted.

Vi har sett på utseende, sammensetning, konsistens og ikke minst smaken. Pris er ikke en avgjørende faktor i testen, men har blitt tatt med i vurderingen dersom to produkter ellers kom ut omtrent likt.

<strong>SAUSETE:</strong> Testens minst populære blant de klassiske typene. Foto: ELISABETH DALSEG
SAUSETE: Testens minst populære blant de klassiske typene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Da vi valgte potetsalater gikk vi for de klassiske majonesbaserte variantene. Noen av dem har imidlertid litt ekstra, så vi har valgt å sortere dem i to kategorier - klassiske- og spesialpotetsalater.

KLASSISKE POTETSALATER

SalatMestern Potetsalat 50 % poteter
SalatMestern, 900 gram, 11,10 kroner

- Her ser jeg ikke potetene for bare mos!

Ved første øyekast ser denne ut som potetmos. Det er ikke så langt unna, potetene er overkokt. Den mangler syre og friskhet og smaker av gamle poteter. Urtene er også vasne på smak.

<strong>HELT GREI:</strong> Ikke spesielt spennende, men du får mye helt grei salat for pengene. Foto: ELISABETH DALSEG
HELT GREI: Ikke spesielt spennende, men du får mye helt grei salat for pengene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Dette er nesten litt ekkelt.

FirstPrice Potetsalat 56 % poteter
Unil, 800 gram, 9,90 kroner

- En klassisk midtpåtreet-kjøpesalat.

Grovt kuttete poteter gjør at denne ser litt hjemmelaget ut. Dessverre er de litt for mye kokt, og ligger i litt for mye saus. Den føles fett og oljete i munnen, og mangler syre og krydder for å balansere.

Delikat klassisk potetsalat med ferske nykokte poteter
65 % poteter
Mills, 450 g, 22,90 kroner

Også denne potetsalaten fremstår som veldig sausete, til tross for at den har testens høyeste potetandel. Det er kanskje fordi bitene er så små?

<strong>KLASSIKEREN:</strong> Har testens høyeste andel poteter, men det blir fortsatt litt tamt. Foto: ELISABETH DALSEG
KLASSIKEREN: Har testens høyeste andel poteter, men det blir fortsatt litt tamt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Den er litt tam på smak, vi sitter igjen med mest majones- og litt eddiksmak. Smaken av poteter drukner.

- Jeg ser at det er noe krydder her, men det smaker jeg ikke.

En helt nøytral potetsalat som ikke fornærmer noen. Men som hadde hatt godt av å bli pimpet litt opp.

Olivias Hjemmelagde potetsalat med fersk løk, sylteagurk og purre
45% poteter
Olivias Hjemmelagde as, 400 gram, 31,90 kroner

- Her var det nok å tygge på, disse potetene var veldig al dente.

<strong>AL DENTE:</strong> Mye saus, men potetene gir noe å tygge på. Foto: ELISABETH DALSEG
AL DENTE: Mye saus, men potetene gir noe å tygge på. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Den er litt tam på smak, relativt lik Delikats klassiske potetsalat, med hakket bedre smak på majonesen. Vi sitter likevel igjen med en ettersmak av eddik.

Kløver Grill potetsalat 50 % potet
Salatmesteren for Bunnpris, 500 gram, 17,90 kroner

- Her skjer det mye!

Det er mye krydder, det er mye saus, og ikke minst smak av dill og sylteagurk. Dessverre overskygger de potetene noe. Potetbitene er ikke blant de minste i testen, men smaken drukner likevel litt.

Denja Original potetsalat Norske poteter og finkuttet gressløk
56% poteter
Orkla Foods, 450 gram, 35,50 kroner

- Denne ser nesten litt hjemmelaget ut.

<strong>NYE SMAKER:</strong> Dill og sylteagurk gir denne det lille ekstra, men potetsmaken forsvinner litt. Foto: ELISABETH DALSEG
NYE SMAKER: Dill og sylteagurk gir denne det lille ekstra, men potetsmaken forsvinner litt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Konsistensen på majonesen er fin og fluffy, bitene er små, men hakket større enn de aller minste, og den er godt balansert.

Og det aller viktigste: Potetene er kokt bra.

Den er likevel litt tam på smak, dette er en potetsalat som ikke fornærmer noen, men som enkelt kan tilsettes litt ekstra poteter og krydder, eller brukes som saus for å balansere et godt krydret kjøttstykke.

Den beste klassiske potetsalaten uten noe ekstra.

<strong>HJEMMELAGET PREG:</strong> Ikke spesielt spennende, men med godt kokte poteter. Foto: ELISABETH DALSEG
HJEMMELAGET PREG: Ikke spesielt spennende, men med godt kokte poteter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

KLASSISKE SALATER MED LITT EKSTRA

Grill Rema 1000 Amerikansk potetsalat Klassisk tilbehør
60 % potet
SalatMestern for Rema1000 500 gram, 25 kroner

- Her skjer det mye, men syren overdøver alt ...

Selv om det er relativt høy potetandel, fremstår dette som en av testens mest sausete potetsalater. Den har små og litt for myke biter, og den klarer det mesterstykket å oppleves som både for søt og for syrlig. Spennende med egg i salaten, men vi sparer dem heller til en god eggesalat.

Delikat Fransk Potetsalat Nykokte poteter med provencekrydret crème fraîche
57% poteter
Mills, 450 gram, 38,90 kroner

- Smaken av tørket krydder tar overhånd

<strong>PASSE MENGDE SAUS:</strong> Du trenger ikke mer majonesblanding enn dette for å få den gode smaken. Sånn sett kan du se på de fleste av disse potetsalatene som en base du kan tilsette flere poteter, eventuelt litt ekstra krydder. Illustrasjonsfoto: FOODCOLLECTION / NTB SCANPIX
PASSE MENGDE SAUS: Du trenger ikke mer majonesblanding enn dette for å få den gode smaken. Sånn sett kan du se på de fleste av disse potetsalatene som en base du kan tilsette flere poteter, eventuelt litt ekstra krydder. Illustrasjonsfoto: FOODCOLLECTION / NTB SCANPIX Vis mer

Denne ser ikke så bra ut, mye små krydderbiter gir den et lett grått uttrykk, og potetene er litt grøtete i konsistensen. Det er brukt klassisk tørket provencekrydder, og det smaker mye av det - og litt lite annet. Potetene drukner litt.

Delikat potetsalat Nykokte poteter med mild crème fraîche og frisk purre
54% poteter (61% potet og purre)
Mills, 420 gram, 38,90 kroner

- Den er litt plain, men fint med hint av krydder og løk.

Potetene har fin konsistens, og det er frisk og god smak på majonesen som har fått følge av litt crème fraîche. Dette passer godt til kryddersmaken, men potetene forsvinner litt.

SalatMestern Potetsalat spesial 50 % poteter
SalatMestern, 500 gram, 21,90 kroner

- Nå begynner det å ligne på noe!

<strong>FOR MYE:</strong> Det er virkelig noe ekstra her, men det blir dessverre litt for mye av det meste. Foto: ELISABETH DALSEG
FOR MYE: Det er virkelig noe ekstra her, men det blir dessverre litt for mye av det meste. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Store potetbiter, og store grønne biter av purreløk gjør at denne ville sett hjemmelaget ut - med litt mindre majones.

Denja, Sommerens friske Potetsalat med yoghurt og strimlet, frisk agurk
56% poteter
Orkla Foods, 430 gram, 38,90 kroner

- Denne har fått litt kjærlighet

Sommerens friske potetsalat er også testens friskeste. Revet agurk og eple, samt yoghurt i stedet for majones, gjør at dette føles som et friskt pust.

Potetene er i skiver, og i tillegg til at det ser bra ut, gjør det at potetene får tatt til seg mye smak - men uten å miste den gode potetsmaken i bunn.

Lage selv? Her er tre potetsalater med ny vri
Du trenger bare kunne disse tre potetsalatene

Mikset potetsalat med skjørost

<strong>PROVENCEKRYDDER:</strong> Det tørkete krydderet overdøver de andre smakene. Foto: ELISABETH DALSEG
PROVENCEKRYDDER: Det tørkete krydderet overdøver de andre smakene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
<strong>HELT GRE:</strong> Ikke spesielt spennende, men den smaker helt greit. Foto: ELISABETH DALSEG
HELT GRE: Ikke spesielt spennende, men den smaker helt greit. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
<strong>LITT STØRRELSE:</strong> Store potetbiter og biter av purre drukner litt i majones, men smaker bra. Foto: ELISABETH DALSEG
LITT STØRRELSE: Store potetbiter og biter av purre drukner litt i majones, men smaker bra. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
<strong>BEST I TEST:</strong> Den ser bra ut, den smaker godt. Enstemmig favoritt. Foto: ELISABETH DALSEG
BEST I TEST: Den ser bra ut, den smaker godt. Enstemmig favoritt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer