Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Smakstest nye dagligvarer: Den nye chipsen

Det er langt mellom høydepunktene, og favoritten har vi smakt før.

GODT OG BLANDET: Årets nye chips på ett brett. Mye nytt, noe gammelt, noe orientalsk noe amerikansk, fluffy, vaffelmønstret og grove flak. Foto:  OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GODT OG BLANDET: Årets nye chips på ett brett. Mye nytt, noe gammelt, noe orientalsk noe amerikansk, fluffy, vaffelmønstret og grove flak. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nytt år, nye muligheter. Og nye chips og snacksvarianter kommer på markedet.

Er det en grense for hvor mye nytt vi trenger?

Ja, skal vi tro dennne testen. Den flest likte var en relansering av en gammel slager, 3 Amigos fra Maarud.

Det står ikke på kreativiteten.

POSITIV OVERRASKELSE: Maaruds I <3 hjerter overrasket positivt. Dette smaker guilty pleasure. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
POSITIV OVERRASKELSE: Maaruds I <3 hjerter overrasket positivt. Dette smaker guilty pleasure. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Sørlandschips har lansert vaffelmønstrete chips. Jacobs utvalgte prøver seg på litt mer eksklusive varinater med bakt hvitløk, barbeque-smak og orientalsk tilsnitt, men de gjorde ingen umiddelbar suksess hos våre smakstestere eller hos våre kollegaer på kontoret. Orkla Foods har lansert en helt ny chips-serie: Totenflak.

Det er mye greit, men langt mellom de store høydepunktene som vil få oss til å bytte ut våre favoritter.

Se hva vi synes om høstens chipslanseringer

Slik testet vi Tre av Dagbladet og Dinsides matjournalister har smakt seg igjennom årets chipsnyheter. Vi har sett på utseende, konsistens, smak - og ikke minst hvordan dette står seg i forhold til hva posen lover.

I tillegg har vi sluppet posene løs på kollegaer i Dagbladet, som har kommet med sin feedback.

Se også vår smakstest av det nye godteriet

3 Amigos Maarud

Dette er strengt tatt ingen nyhet, men en relansering. Vi skjønner godt at de har børstet støv av denne, for her var det noe for alle. Nachos, sombreros og små "french fries", alle med samme ost og paprikasmak. Så det fordrer at du liker det.

FAVORITT: Passe mye ost passe mye søt chilismak, topp stemning!
FAVORITT: Passe mye ost passe mye søt chilismak, topp stemning! Vis mer

Den desidert best balanserte paprikasnacksen vi smakte i denne runden, ikke for søtt, ikke for salt, ikke for surt.

- Den posen er for stor ... det er farlig godt, og jeg kommer ikke til å klare å stoppe
- Helt greit, men hvorfor sammen?
- Åååå. Guilty pleasure. Jatakk!

Dette var den posen som ble først spist opp - og det sier vel egentlig alt?

Texas BBQ - med smak av løk, tomat og paprika Jacobs Utvalgte / Norgesgruppen

Norgesgruppen utvider stadig sin litt mer eksklusive egne merkevare. Nå har turen kommet til chips, og dette var den mest spennende blant de tre.

SOUTHERN COMFORT: For søtt for noen, men med fin smak av klassisk amerikansk barbeque.
SOUTHERN COMFORT: For søtt for noen, men med fin smak av klassisk amerikansk barbeque. Vis mer

Chipsene er fine og sprø, med markante smaker vi kjenner fra klassisk amerikansk barbeque-saus; ketsjup, løk, paprika. De har en fin, tykkelse, er grove og rustikke på den presentable måten.

- Perfekt, mer røyksmak!
- Smak av gatekjøkken
- Dette ble for søtt
- Smaker for mye ketsjup!

Jo, den klassiske teksanske barbequesausen skal være søt, men det kan bli hakket mer balansert. Men til en frisk salsadip med mye lime vil de nok komme mer til sin rett. Nå var alle tre variantene fra Jacobs på den søte siden, men det er lettest å unnskylde at bbq-chipsen blir for søt.

I <3 hjerter, paprika Maarud

Store luftige puffete hjerter med paprikasmak, med en lett smak av 80-tallets paprikasnacks. Dette er snacks, ikke chips, og laget av potetmos, ikke hele potetskiver, noe som ikke faller i god jord hos alle. Du må like denne typen snacks - men gjør du det, har du noe godt i vente.

FLUFFY: Målgruppen er kanskje noe yngre enn testpanelet, men denne slo ut på guilty pleasure-meteret til flere av oss.
FLUFFY: Målgruppen er kanskje noe yngre enn testpanelet, men denne slo ut på guilty pleasure-meteret til flere av oss. Vis mer

Hjertene er litt store i formen, spesielt for små barnemunner, og det er ikke lett å ta en bit av dem uten å smule. Slikt blir det enten mye moro eller støvsuging av.

Liker du klassisk paprikasmak, er dette noe å prøve ut.

- Barnslig, ja, men jeg ville ha fråtset ...
- Salte marshmallows, helt krise!
- Snadder!

De er litt tamme på smak, men alt i alt, leverer de det vi forventer.

FINE, GROVE: Chipsene har et rustikt utseende, men er tynnere enn vi hadde ventet. Fin saltsmak, uten at det tar over.
FINE, GROVE: Chipsene har et rustikt utseende, men er tynnere enn vi hadde ventet. Fin saltsmak, uten at det tar over. Vis mer

Se også våre tester av ferdigmiddager del én - og del to der vi fikk øynene opp for noen nye, orientalske godbiter fra Norgesgruppen.

Totenflak, Grove, salta potetflak Orkla Foods

Fine og crispy med skallet på. Men skuffende lite salte. De er også litt tynnere enn vi forventer når vi blir lovet "grove flak".

Smaken er god, men de smaker litt lite.

- Denne faller litt mellom to stoler, vanlig Maarud salt og sørlandschips. Hvor mange "hjemmelagete" varianter trenger vi?
- Perfek!
- Kan ikke måle seg med Sørlandschips.

Totenflak, ost og grønn paprika Orkla Foods

GRØNT: De er inne på noe, men vi skulle ønske de tok den litt lenger, dette blir litt midt imellom. Men jatakk, vi hadde nok småspist til en øl.
GRØNT: De er inne på noe, men vi skulle ønske de tok den litt lenger, dette blir litt midt imellom. Men jatakk, vi hadde nok småspist til en øl. Vis mer

Sprø og fine chipsflak, som smaker mer av paprika enn ost. Og den grønne, litt skarpere paprikasmaken er tydelig. Vi skulle likevel ønske de hadde tatt den litt lenger, skal man gjøre alle til lags, ender man opp med å ikke få det helt til. Lang ettersmak!

- Dødsgodt! En avløsning for Sørlandschips.
- Prøver for hardt, får det ikke helt til.
- Spennende og god, perfekt til øl!
- Nei, nei, nei. Dyrefôr.

Nok en elsk og hat-variant fra Totenflak. Vi tipper også denne vil få en fanskare, om enn ikke den aller største.

Roasted Garlic Jacobs Utvalgte / Norgesgruppen

Bakt hvitløk er noe av det beste vi vet. Dette var omtrent så langt fra det vi forventet som man kan komme med hvitløk, det smaker hvitløkspulver. Og rømme. Sødmen fra den bakte hvitløken lurer heldigvis i bakgrunnen, og denne falt i smak hos flere. Litt elsk og hat her også, men dessverre mer hat enn elsk.

HVOR ER RØMMEN? Denne smakte ikke helt som forventet, men falt stort sett i smak.
HVOR ER RØMMEN? Denne smakte ikke helt som forventet, men falt stort sett i smak. Vis mer

- Jeg ville gjettet på sour cream and onion, og det er egentlig en helt grei variant av det.
- Dette smaker guilty pleasure ...
- Gøttere enn prim, og så prim som e så gøtt!
- Vræl! Det smaker gammelt ostepulver

Vaffelchips, paprika og snill chili Sørlandschips

Sprø potetchips, som er kuttet i riller på kryss og tvers, som gir noe litt nytt i chipsskålen, både utseende og konsistens. Dette var den chipsen som luktet mest da vi åpnet posen - men det var ikke hverken paprika eller chili som slo mot oss, men eddik.

Den smaker av både paprika og chili, men det smaker litt tamt. Chilismaken er fin og markant for dem som ikke liker sterk mat, men det blir litt for snilt for oss. Det blir også litt for søtt for oss, til tross for at de tydelig har prøvd å balansere med eddik.

- Interessant konsistens, men de er veldig gebrekkelige.
- Hvem vil ha snill chili? Vi går jo glipp av all moroen!
- Mild og god, bedre enn vanlig paprikachips.

Totenflak, salt og pepper Orkla Foods

NY FORM: Disse hadde en morsom form som gjør at ekstra mye av poteten kommer i kontakt med frityroljen. Det gir en god fettsmak, men de er også ekstra skjøre.
NY FORM: Disse hadde en morsom form som gjør at ekstra mye av poteten kommer i kontakt med frityroljen. Det gir en god fettsmak, men de er også ekstra skjøre. Vis mer

Sprø og gode chips, med tydelig smak av nykvernet pepper. Ikke som i klassisk salt & pepper-chips, men råere i smaken. De var også noe søte, og sødmen fikk litt for stor plass.

Disse chipsene fikk en noe blandet mottakelse. Noen falt fullstendig, mens for andre ble det bare masete. Elsk og hat. Chipsens svar på Marmite?

- Her prøver de for hardt, jeg vil heller pepre selv!
- Smaker ingenting. Krise.
- Super, spennende peppervariant som faktisk smaker pepper!
- Jeg ble ikke sjarmert av disse.

Oriental, chili, paprika og ingefær Jacobs utvalgte / Norgesgruppen

Dette var kanskje den av chipsene vi hadde størst forventninger til. Chili, paprika og ingefær. Vi forventet en smakseksplosjon, men dette var tamt. Det er noter av de lovete smakene, men de er godt gjemt.

BÅDE OG: Den rå peppersmaken ble litt for mye for noen, mens andre elsket den. Denne fikk terningkast fra én til seks, men de aller fleste synes den ville være grei til dip.
BÅDE OG: Den rå peppersmaken ble litt for mye for noen, mens andre elsket den. Denne fikk terningkast fra én til seks, men de aller fleste synes den ville være grei til dip. Vis mer

- Det smaker døll kinamat.
- Godt krydder, men alt for lite av det.
- En pretensiøs paprikachips?
- Mer Hokksund enn Hanoi

Chipsene er fine og sprø, og det smaker ikke vondt. Men det er vel egentlig det beste vi kan si om disse.

EN GOD TANKE: Det blir dessverre mer som et helt greit måltid fra en kina-restaurant. Og vi vil ikke ha middag når vi spiser chips!
EN GOD TANKE: Det blir dessverre mer som et helt greit måltid fra en kina-restaurant. Og vi vil ikke ha middag når vi spiser chips! Vis mer
NYTT I CHIPSHYLLEN: Vi har smakt oss gjennom alle årets nyheter, med unntak av én, Sørlandschips med sour cream and onion, som ikke var å få fatt i da vi testet.
NYTT I CHIPSHYLLEN: Vi har smakt oss gjennom alle årets nyheter, med unntak av én, Sørlandschips med sour cream and onion, som ikke var å få fatt i da vi testet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!