GROVT ER RELATIVT: Og brødskalaen er for grov, så sjekk grovhetsprosenten om du vil være sikker på at de grove rundstykkene faktisk er grove. Foto: ERIK HELGENESET
GROVT ER RELATIVT: Og brødskalaen er for grov, så sjekk grovhetsprosenten om du vil være sikker på at de grove rundstykkene faktisk er grove. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Smart å sjekke grovhetsprosenten

Vi har testet frosne rundstykker.

(Bramat.no): Det er sommerferie, og bedre tid til frokost. Kanskje blir det varme rundstykker flere dager i uka.

Hvilke rundstykker pleier du å velge? Grove, eller de som er laget på finmalt mel og tilnærmet lik loff?

Hvis du ikke spiser rundstykker så ofte, så har det selvfølgelig ikke så mye å si.

Men hvis halvstekte rundstykker er noe du spiser jevnlig, til frokost, lunsj, eller som tilbehør sammen med middagen, så er det lurt å velge noen av de groveste.

Det er ikke like lett å se ved første øyekast.

En viktig kilde til fiber? I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i rundstykker som betegnes som grove.

Men selv om de har et utseende eller navn som tilsier at de er grove, er det stor forskjell på grovhetsprosenten og innholdet av fiber i de forskjellige typene.

Noen rundstykker inneholder ikke mer enn 5 gram fiber per 100 gram, selv om de gir seg ut for å være grove. Det er ikke så veldig mye når vi vet at vi bør ha i oss rundt 35 gram fiber per dag.

Les også: Kjør på med fiber

Sammen med grønnsaker, er brød, knekkebrød, rundstykker og annen kornmat våre viktigeste kilder til fiber. I hvert fall hvis du velger grove typer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Går du for lyst brød og rundstykker laget på finmalt mel, får du minimalt med fiber og andre viktige næringsstoffer.

Slike rundstykker gir deg egentlig ikke så mye mer enn kalorier, raske karbohydrater og salt, noe de fleste av oss får i seg mer enn nok av fra før.

Les også: 5 gode grunner til å spise mer fiber

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på et utvalg "grove" halvstekte rundstykker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har tatt utgangspunkt rundstykkenes innhold av sukker, fiber, salt og grovhetsprosent og rangert dem i forhold til dette.

Mye fiber og høy grovhetsprosent har trukket opp, mens mye sukker og salt har trukket ned. Vi har latt fiber telle dobbelt ettersom de fleste av oss får i seg for lite fiber.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og det minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Matmesteren Superbriks
Grovhetsprosent på 100 og bra med fiber, gjør denne til en av vinnerne.
Karakter:
Produsent: Ica Norge AS


Coop Gullbygg lettstekte rundstykker
Høy grovhetsprosent, bra med fiber og ikke for mye salt gjør denne til en av testens vinnere.
Karakter:
Produsent: Coop Norge


Coop Grove små baguetter
Høy grovhetsprosent, men litt mindre fiber og mer salt enn vinnerne.
Karakter:
Produsent: Coop Norge


Hatting Håndberkere med gresskarkjerner
Ok grovhetsprosent og greit med fiber.
Karakter:
Produsent: Hatting Bakeri


Hatting Gourmetstykker
Ok grovhetsprosent og ok fiberinnhold.
Karakter:
Produsent: Hatting Bakeri


United Bakereis Grove flerkornrundstykker
Greit med fiber, men dette er ikke mer enn et halvgrovt rundstykke.
Karakter:
Produsent: United Bakeries Norway AS


Hatting Grove rundstykker
Et halvgrovt rundstykke som gjerne kunne hatt mer fiber.
Karakter:
Produsent: Hatting Bakeri


Hatting Havrestykker
Litt grovere enn halvgrovt, saltinnholdet kunne gjerne vært lavere.
Karakter:
Produsent: Hatting Bakeri


Eldorado Minibaguetter grove
Bra grovhetsprosent, greit med fiber, men salt og sukkerinnholdet er litt høyt.
Karakter:
Produsent: Unil


United Bakeries Grove energi rundstykker
Grovhetsprosent rett over 50. Her kunne det gjerne vært  enda mer fiber og mindre salt.
Karakter:
Produsent: United Bakeries Norway AS


Matmesteren Grove Baguetter
Grovhetsprosent rett over 50. Et rundstykke som ikke innholder spesielt mye fiber.
Karakter:
Produsent: Ica Norge AS


REMA 1000 Steinovnsbakte Solsikkebriks
Grovhetsprosent rett over 50. Et rundstykke som ikke innholder spesielt mye fiber.
Karakter:
Produsent: French Bakery for REMA 1000


Matmesteren Frøbriks
Lav grovhetsprosent og lavt innhold av fiber.
Karakter:
Produsent: Ica Norge AS


United Bakeries Grove alperundstykker
Grovhetsprosent rett over 50. Saltinnholdet kunne vært lavere.
Karakter:
Produsent: United Bakeries Norway AS


Eldorado Fullkorn rundstykker
Grovhetsprosent rett over 50. Et rundstykke som ikke innholder spesielt mye fiber.
Karakter:
Produsent: Unil AS

Les mer på Bramat.no:

5 tips for å lykkes med vektreduksjon

Kaster du mer mat enn du trenger?

Trent bort menstruasjonen

SJEKK GROVHETSPROSENTEN: Brød må ha tre skraverte felt for å kunne kalle seg grovbrød, men det betyr ikke at de har tre fjerdels grovt mel, bare at de har mer enn femti prosent. Derfor er nå brødskalaen-logoen supplert med grovhetsprosent, som forteller nøyaktig hvor grovt brødet er. Arkivfoto: KRISTIN SØRDAL/DINSIDE
SJEKK GROVHETSPROSENTEN: Brød må ha tre skraverte felt for å kunne kalle seg grovbrød, men det betyr ikke at de har tre fjerdels grovt mel, bare at de har mer enn femti prosent. Derfor er nå brødskalaen-logoen supplert med grovhetsprosent, som forteller nøyaktig hvor grovt brødet er. Arkivfoto: KRISTIN SØRDAL/DINSIDE Vis mer