Smart løsning på trang leilighet

Arkitekten utnyttet plassen maksimalt med skyvedører.

SENTRAL KUBE: Kuben midt i leiligheten er delvis åpen og delvis lukket. På hver side av kuben er det skyvedører i glass som kan stenge igjen baderommene fra resten. Badene har også en skyvedør i glass mellom seg. Fra hylla på ytterveggen av kuben går det skyvedører ut til hver side. Dette gjør det mulig å stenge av både soverommet på den ene siden av kuben og stua/gjesterommet på den andre siden. Foto: Raúl Candales og Esther Algara
LYSE FLATER: Arkitekten har bevisst valgt lyse fliser på alle flatene på badet. Foto: Raúl Candales og Esther Algara
FLERFUNKSJONELL VEGG: Den ene ytterveggen av trekuben fungerer som en hylle i stua. Her har beboeren installert en skrivepult, og hyllene gir godt med lagringsplass. Foto: Raúl Candales og Esther Algara
SKYVEDØR: En skyvedør i glass skiller gjestebadet av fra stua, som også kan fungere som et gjesteværelse. Foto: Raúl Candales og Esther Algara
TO BAD: Skyvedører i glass skiller de to badene fra hverandre, beboerens eget og gjestebadet. Foto: Raúl Candales og Esther Algara
SPEIL: Den ene veggen på badet er dekket av et speil som gir en forstørrende illusjon. Foto: Raúl Candales og Esther Algara
LUFTIG FORMSPRÅK: De stilrene møblene i tre og hvitt gir en letthet til rommet. Sammen med murveggen og betonggulvet blir det en kul miks av materialbruk. Foto: Raúl Candales og Esther Algara
MURSTEIN: Den røffe veggen i murstein, kombinert med gulvet i betong, gir leiligheten et tøft og rustikt preg. Foto: Raúl Candales og Esther Algara
PLANTEGNING: Den lange og smale leiligheten har fått en annerledes, men funksjonell løsning. Tegning: Raúl Candales og Esther Algara

I en gammel bygning i hjertet av et tradisjonelt nabolag i Barcelona har YLAB arkitekter renovert en loftsleilighet med praktiske løsninger og et stilrent uttrykk.

Arkitektene hadde to mål med oppussingen: Å utnytte belysningen og ventilasjonen fra fasadene, og fornye planløsningen slik at den passet til den unge eieren av leiligheten. Eieren ønsket selv et soverom, et gjesteværelse, et bad, et gjestebad, et studio/kontor, et kjøkken og en spisestue.

Den 100 kvadratmeter store leiligheten har en smal og lang planløsning, med bare to fasader, en i hver ende.

Optimal bruk av lys - For å få mest mulig ut av lyset ble vi nødt til å omstrukturere hele leiligheten ved å fjerne alle innvendige vegger, samt veggen bak den bakre fasaden. Det var dette som ble nøkkelen til et optimalt lys, forklarer Yolanda Yuste fra YLAB arkitekter.

Fleksible og funksjonelle løsninger - På bakgrunn av leilighetens utfordrende form måtte de ulike funksjonene installeres på en fleksibel og uvanlig måte, fortsetter arkitekten. - Ved å gjøre det kan beboeren binde sammen og skille av de ulike områdene i leiligheten, samt endre de forskjellige funksjonene etter ønske.

Den nye løsningen består av et stort og åpent fellesområde som strekker seg fra den ene fasaden til den andre, og en privat og delvis lukket kube, som er formet av soverommet og de to badene.

Mursteinsvegg Fellesarealet er formet av en entré, spisestue, et studio og en stue ved den bakre fasaden, mens kjøkkenet ligger i den andre enden.

Alle disse områdene er plassert langs en langsgående vegg laget av håndlaget og solid murstein.

Mursteinsveggen kombinert med betonggulv og stilrene møbler i tre og plast gir leiligheten et urbant, men også rustikt uttrykk. Det lune treverket gir varme til interiøret.

Flerfunksjonelt Leiligheten er full av smarte og plassbesparende løsninger.

Soverommet er plassert mellom et høyt skap, og en stor trekube som rommer de to badene.

Det høye skapet fungerer både som garderobe til gangen og klesskap på soverommet. Eksteriøret av kuben har også en funksjon.

- Kuben i tre tjenestegjør som hylle i studioet, forklarer Yolanda Yuste.
- Møbelet skjuler også to skyvedører i tre som tillater beboeren å dele av to ulike områder: soverommet, som er separert fra fellesområdet, og en del av stua. Stua har også en sovesofa, slik at rommet kan brukes som gjesteværelse.

Delvis adskilt bad og soverom Den sentrale kuben i tre fungerer som en ramme rundt badene, med gjennomskinnelige skyvedører i glass mellom soverommet og badene.

Arkitekten valgte dører i glass for å utnytte lyset og ventilasjonen, samt skape en visuell forbindelse mellom rommene.

- Alle indre flater, inkludert taket og gulvet, er dekket med lyse mosaikkfliser og speil, forteller Yolanda Yuste. - Toalettet og andre baderomsmøbler er enten hengt opp eller frittstående.

Dette er for å gi en åpen og luftig følelse.

Resultatet er et spill av skinn og refleksjoner som gjør badet til et lyst og blankt rom, i kontrast til det varme og rustikke uttrykket i resten av leiligheten.

Kilde: Ideas to steal

Les også:
Arkitektens smarte kompaktleilighet
Navnet bestemmer barnets personlighet
Slik avslører du barn som mobber

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.