<strong>STIVPISKET:</strong> Eggehvitene er ikke ferdig pisket før du kan snu bollen på hodet uten at blandingen faller ut. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE
STIVPISKET: Eggehvitene er ikke ferdig pisket før du kan snu bollen på hodet uten at blandingen faller ut. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE Vis mer

Smart når du skal piske eggehviter

Smør bollen med sitron.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Det er ikke vanskelig å få til å stivpiskete eggehviter. Men det skal heller ikke så mye til før du ødelegger dem.

Marengs, makroner, verdens beste, Kvæfjordkake, pavlova.

Det er mer enn et par av våre favorittsøtsaker som er bygget rundt nettopp stivpiskete eggehviter.

Det er ikke store detaljer som skiller en lys og luftig marengs fra en seig og søt amøbe, men heldigvis er det enkelt å lykkes om du bare passer på et par ting.

Når hvitene er stivpisket skal du kunne ta bollen og snu på hodet, uten at massen faller ut.

Er du ekstra tøff, demonstrerer du dette ved å holde bollen med de stivpiskete eggehvitene opp ned - over hodet ditt.

Husker du på disse tre tingene kan du trygt tøffe deg og ta testen. Det har i hvert fall hittil aldri sviktet oss.

Se Ida Gran-Jansens smarte makrontriks

#1 Romtempererte egg Det er ikke krise om eggene er litt kjølige, men best resultat får du med tempererte egg.

<strong>SMART TRIKS:</strong> Plastboller kan være vanskelig å få helt rene. Smør den inn med sitron innvendig, så blir eggehvitene stive. Illustrasjonsfoto: PER ERVLAND
SMART TRIKS: Plastboller kan være vanskelig å få helt rene. Smør den inn med sitron innvendig, så blir eggehvitene stive. Illustrasjonsfoto: PER ERVLAND Vis mer

Et av de beste resultatene vi har sett var da vi testet Thermomix, og satte temperaturen til 37 grader (det fungerte dessverre ikke like bra da vi tilsatte sukkeret), men du kommer langt med romtempererte egg i en helt vanlig kjøkkenmaskin eller miksmaster.

Glemte du å ta ut eggene av kjøleskapet? Slik får du romtempererte egg på én - to - tre.

#2 Bort med fettet Fett er stive eggehviters verste fiende, og her er det mange ting som kan gå galt.

Det er viktig at bakebolle og redskaper er helt rene, uten fettrester fra forrige gang du brukte dem.

Dersom du har vasket aluminiumsvisper i oppvaskmaskinen, slik at de har oksidert og det sorte smitter av, har du kanskje brukt olje for å bøte på skaden. Det fungerer fint, men ikke om du skal piske eggehviter.

Vask dem godt i vanlig såpevann, og håp på det beste. I verste fall må du investere i en annen visp.

TIPS: Er bakebollen din i plast? Det kan være vanskeligere å få disse helt rene, spesielt om de har fått små hakk etter trofast bruk, og fett kan sette seg i små kutt i bollen.

Dette løser du enkelt ved å gni bollen innvendig med sitron.

Sjekk det smarte sitrontrikset

#3 Perfekt skilte egg Det er viktig at du kun pisker eggehvitene, og at ikke noe av eggeplommen kommer med.

<strong>SKILTE EGG:</strong> Tar du ett og ett egg om gangen, slipper du å ødelegge alle eggehvitene om én plomme skulle sprekke. Illustrasjonsfoto: ALL OVER PRESS
SKILTE EGG: Tar du ett og ett egg om gangen, slipper du å ødelegge alle eggehvitene om én plomme skulle sprekke. Illustrasjonsfoto: ALL OVER PRESS Vis mer

Vi anbefaler å skille eggene ett og ett av gangen, slik at dersom plommen skulle sprekke, er det bare én hvite som går til spille.

Du kan prøve flasketrikset, men vi hadde litt varierende hell da vi skulle prøve, og har mye mer sansen for yolkfish og lignende eggeskillere, dersom du har det tilgjengelig.

Dersom du bruker hendene til å skille egg (lar eggehviten renne gjennom fingrene, mens eggeplomen blir igjen i hånden) er det derfor ekstra viktig at fingrene dine er helt nyvasket.

Vi anbefaler å unngå å skille eggene på denne måten når du skal stivpiske dem, siden vi naturlig har fett på hudens overflate.

Plommer til overs? Ingen grunn til å la dem gå til spille: Se alt det gode du kan lage med de ekstra eggeplommene. Du kan også fryse dem, men da må du passe på et par ting.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

EGG TIL OVERS? Eggeplommer kan fryses, men du må stikke hull på dem først. Foto: ELISABETH DALSEG
EGG TIL OVERS? Eggeplommer kan fryses, men du må stikke hull på dem først. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer