INSPIRERER: Benja holder rundt 100 foredrag  i året internasjonalt. Hun snakker blant annet om hvorfor kvinner er «big business», om å bli en vinner, og om framtidas ledelse.Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
INSPIRERER: Benja holder rundt 100 foredrag i året internasjonalt. Hun snakker blant annet om hvorfor kvinner er «big business», om å bli en vinner, og om framtidas ledelse.Foto: ELISABETH SPERRE ALNESVis mer

- Smarte menn tenker som kvinner

Benja Stig Fagerland (42) vil få folk til å forstå at damer er «big business».

(Dagbladet, God torsdag): Et stort glis omringet av bølgende, langt, lyst hår titter fram i døråpningen til huset på Nesøya i Oslo. Benja Stig Fagerland ønsker velkommen på sjarmerende dansk.

For 19 år siden flyttet hun til Norge på grunn av kjærligheten til mannen Tore. Siden den gang har hun blant annet blitt kåret til en av Europas mest talentfulle og inspirerende kvinner.

Selv sier hun at hun er en rock'n roll-københavner og en Pippi-pirat som elsker livet.

- Jeg tør å drømme stort. Jeg har alltid hatt det helt klart for meg at jeg vil være en «business-rebel» og forandre verden, sier hun.

Kvinner til topps Det er stille etter stormen. Benja sitter i sofaen i det lyse og luftige huset med en kopp te. En hektisk morgen har gått med til intervjuer med blant annet BBC World og The Guardian. Hun er ekspertkommentator på «womenomics», altså sammenhengen mellom kvinner, marked og økonomi. Fanesaken hennes er å få kvinner opp og fram i lederstillinger verden over.

- Jeg er en Pippi-pirat. Jeg vil utfordre og forandre systemet - tørre å gjøre ting baklengs eller omvendt, sier hun.

SUKSESSFULL:Benja har blant annet vært likestillingsansvarlig i NHO, rådgiver for noen av Nordens største selskaper og mental trener for både toppledere og for utøvere på Olympiatoppen. Nå lever hun primært av å holde foredrag. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
SUKSESSFULL:Benja har blant annet vært likestillingsansvarlig i NHO, rådgiver for noen av Nordens største selskaper og mental trener for både toppledere og for utøvere på Olympiatoppen. Nå lever hun primært av å holde foredrag. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Hun har vært likestillingsansvarlig i NHO, leder og rådgiver for noen av Nordens største selskaper og ministre, og hun har vært mental trener for både toppledere og for utøvere på Olympiatoppen. Hun er dessuten med i den danske likestillingsministerens ekspertgruppe for kvinner i styrer, og i desember reiser hun til Australia for å holde foredrag og debattere med landets likestillingsminister.

I 2013 gir hun ut sin tredje bok, «Think like a woman and make more money».

- Det å få flere kvinner inn i toppledelsene er ikke bare et likestillingsspørsmål. Det er ikke feminisme eller idealisme. Kvinner er «big business». Vi utdanner oss som aldri før, gjør karriere, tjener mer penger og har stor innflytelse på de fleste innkjøp til familien. Det ligger et stort forretningspotensiale i å tenke som enkvinne.

- Hvis virksomhetene blir bedre til å nå kvinner, vil de også selge mer. Det gjør de best ved å ha kvinner i toppledelsen, sier Benja.

Inspirert av Pippi Hun snakker fort og mye, slik at teen nesten blir kald. Tre søte, små rådyr utafor vinduet spiser av epletreet i hagen. Hjemmet er under oppussing, men i sofaen i førsteetasjen føles det likevel som vi er modeller i et interiørblad.

Hjemmet er hvitt, med rene linjer og store vinduer. Mannen Tore er på jobb i sitt eget firma, mens deres tre døtre mellom
5 og 12 år er i barnehage og på skole. På ei hylle i stua står en pris Benja fikk under årets European Diversity Award for hennes arbeid for mangfold i Europa.

TIL STEDE: Jentene mine har en mamma som er 100 prosent til stede, fordi jeg ikke forsøker å være mentalt til stede flere steder av gangen, sier Benja. Her med datteren Vilde Sofie. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
TIL STEDE: Jentene mine har en mamma som er 100 prosent til stede, fordi jeg ikke forsøker å være mentalt til stede flere steder av gangen, sier Benja. Her med datteren Vilde Sofie. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Hun har fått mye oppmerksomhet for sitt arbeid. Blant annet ble hun nominert til årets samfunnsbygger av KK i 2004, og i 2005 ble hun kåret til årets pioner under et NHO-arrangement. Hun har også fått skryt fra internasjonale ministere og fra øverste hold i Europakommisjonen. Nå holder hun rundt 100 foredrag årlig over hele verden.

Men hva er oppskriften bak hennes suksess?

- Pippi sa «Det har jeg aldri gjort før, så det kan jeg helt sikkert». Akkurat det sitatet har jeg trykket til mitt bryst.

Trodde hun var en mann Da Benja var liten, drømte hun ei natt at hun gikk på en sti i skogen. Da veien delte seg, valgte vennene hennes den naturlige og enkle veien, mens Benja ble trukket mot stien dekket av steiner og kratt. Hun var redd, men hun bare måtte. Hun har fortsatt å velge de usikre og utfordrende veiene.

Kampen for å få kvinner opp på toppen begynte etter at hun ble innkalt til et jobbintervju for en sjefsstilling i et stort IT-selskap. Før hun dukket opp til intervjuet, trodde arbeidsgiveren at hun var en mann. De skvatt til på kontoret da det viste seg at Benja Stig var ei 25 år gammel dame.

- Det var den aller første gangen jeg tenkte at det fortsatt finnes barrierer knytta til kjønn.

Benja fikk jobben likevel, og hun ble opptatt av å følge likestillingsdebatten i mediene. Engasjementet drev henne til å lage en handlingsliste for NHO om hvordan å få flere kvinner til topps sammen med toppsjef i Hewlett-Packard Norge, Anita Krohn Traaseth, og nettverket Råstoff. Dette fulgte hun opp med en kronikk i Finansavisen.

Dagen kronikken sto på trykk, ringte selveste NHO-direktøren for å spørre om hun ville gjennomføre idéene for NHO. NHO tente nemlig på tanken om å få sine medlemsbedrifter til å øke andelen kvinner i ledelse og styrer.

- Det var skummelt å skulle gå fra å være en av mange som mente noe, til å få tilbud om å være ansvarlig for en handlingsplan og å gjennomføre den. Jeg måtte tenke nøye gjennom tilbudet.

Utbrent Hun bestemte seg da hun samme kveld leste «Brødrene Løvehjerte» for datteren Vilde Sofie i senga. Kapitlet handlet om at hvis man ikke våger så «er man ikke et menneske, bare en liten lort».

- Jeg tenkte at det var min tur til å ta stafettpinnen videre. Jeg måtte gjøre døren videre for mine døtres generasjon, slik andre har gjort før meg.

Neste dag takket Benja ja. I løpet av tre år hadde Female Future-prosjektet i NHO sørget for at antall kvinner i styrer og ledelse var gått fra 6,3 prosent til 20,8 prosent i 2005.

JENTEGJENG: Benja og ektemannen har fått tre små «Pippi-pirater». Benja henter på fotballtrening før hele gjengen skal videre til TV 2.Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
JENTEGJENG: Benja og ektemannen har fått tre små «Pippi-pirater». Benja henter på fotballtrening før hele gjengen skal videre til TV 2.Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Hun hadde bygd opp en suksess, men samtidig brutt ned en del av seg selv. Medier har skrevet om interne motarbeidelser i NHO i tida Benja var likestillingsansvarlig.

- Jeg vil helst ikke kommentere saken nærmere, men åra i NHO var som å stå i en konstant stiv kuling. Det fine er at jeg nå vet at jeg tåler veldig mye, og at motstand gjør meg sterkere. Vi får så mye som vi tåler.

- Men jeg hadde ikke klart det uten støtte fra min mentor Finn Bergersen Jr., Jens Ulltveit-Moe, bedriftene og de fantastiske Female Future-kvinnene. Jo større drøm man har, desto viktigere er teamet.

Men det å stå i motvind hver morgen tappet til slutt Benja for krefter. Det var som om hun hadde løpt maraton, og melkesyra sprengte i både hode og kropp. Hun havnet på sykehus, og legene sa hun var utbrent. Men resultatene fra Female Future skulle snart presenteres, og hun ville så gjerne gjennomføre.

- Mannen min visste at prosjektet var mitt livs viktigste kamp, og han støttet meg i mål. Etter det sykmeldte legen meg, og jeg brukte mange måneder på å komme meg. Jeg husker nesten ingenting fra den tida.

Motstander av «flink pike-syndromet» Men Benja kom seg på beina. Hun trente og skrev bok om hvordan å balansere jobb og privatliv for Nordisk Ministerråd. Benja mener balansen er en av vår tids store likestillingsutfordringer.

STJERNE: Minstejenta Ella Kamille (5) har perlet en stjerne til mamma i barnehagen i dag og blir veldig glad for å se henne.Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
STJERNE: Minstejenta Ella Kamille (5) har perlet en stjerne til mamma i barnehagen i dag og blir veldig glad for å se henne.Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

- Min mor på 72 år mener at min generasjon har tatt et steg tilbake når det gjelder likestilling. Nå skal vi ha fine hjem, spise økologisk, ha minst tre barn og samtidig gjøre det bra på alle områder.

Selv prioriterer Benja hardt for å alltid kunne være 100 prosent til stede i det hun gjør. Blant venner er hun kjent som «pulverkakedronninga».

- Hvis vi skal ha med oss alt, kommer vi til å snuble uansett. Du må trekke noe fra, før du kan legge noe til.

- Hva har du måttet ofre for å komme dit du er?

- Jeg har blant annet gått glipp av mine døtres sommeravslutninger og måttet sett forestillinger på video i etterkant. Da må jeg forklare barna mine at «mamma kjemper for noe som er større enn henne selv».

I SMINKEN: Tina Kvellestad sminker Benja før hun skal delta på TV 2s program «Ettermiddagen».Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
I SMINKEN: Tina Kvellestad sminker Benja før hun skal delta på TV 2s program «Ettermiddagen».Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

- Hvordan føles det?

- Jeg er 100 prosent til stede når jeg er med barna mine. Dessuten vokser de opp med foreldre som elsker sitt liv, tar bevisste valg og forfølger sin drøm. Det mener jeg er bra.

Selv er hun en ivrig motstander av «flink pike-syndromet».

- På skolen lærer elevene at de skal diktere det de lærer, ikke utfordre det. Jeg var på et foreldremøte med en av døtrene mine, og tilbakemeldingen var at hun var kjempeflink, men at hun stilte altfor mange spørsmål. Da tenkte jeg «yes, endelig har hun lært noe av sin gærne, danske mamma!»

Personangrep Slutt på te og sofastund. Eldstedatteren Vilde Sofie (12) har kommet hjem fra skolen, og nå skal de to yngste hentes. Store klemmer møter Benja i både barnehage og på aktivitetsskolen, og deretter reiser hun og hennes tre små Pippi-pirater til TV 2s studioer i Karl Johan. Benja skal nemlig delta på programmet «Ettermiddagen».

Jentene koser seg med sjokolade og kjeks «back stage» mens mamma sitter i sminken. Dagens tema er at kvinner betaler en høy pris når de deltar i samfunnsdebatten.

TÅLER MYE: Silje Stang og Sarah Natasha Melbye i «Ettermiddagen» har intervjuet Benja om hvordan det er å være kvinne i den offentlige debatten. Benjas datter Ella Kamille synes det er stas å henge i kulissene. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
TÅLER MYE: Silje Stang og Sarah Natasha Melbye i «Ettermiddagen» har intervjuet Benja om hvordan det er å være kvinne i den offentlige debatten. Benjas datter Ella Kamille synes det er stas å henge i kulissene. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Hun opplever til stadighet at debatten beveger seg mot person, i stedet for sak. Benja er redd det er en av årsakene til at kvinner ofte er skeptiske til å hive seg ut i debatt.

- Hvis publikum buer på fotballspillerne allerede før kampen, er det klart at det ikke frister like mye å komme ut på banen.

Hun ønsker likevel flere kvinner ut i debatten, og håper ikke de lar seg skremme.

- Kvinner underspiller ofte seg selv. Det er på tide å tenke at du er god nok. Du trenger ikke være 120 prosent kvalifisert for å komme på banen og skåre mål.

Siste sveip med pudderkosten. Benja er ferdig sminket og forberedt. Hun er klar for å gi av sine egne erfaringer og tale kvinners sak.

RÅD: Helt nederst i saken kan du lese Benjas beste råd for å gjøre suksess. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
RÅD: Helt nederst i saken kan du lese Benjas beste råd for å gjøre suksess. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

- Jeg sier som Michelle Obama: «Når mulighetenes dør åpner seg for deg, ikke sleng igjen døra bak deg. Strekk heller ut hånda, og hjelp også andre med å lykkes.»

Denne saken ble først publisert i Dagbladets magasin God torsdag.