<strong>SMART I HJØRNENE:</strong> Det er ikke alltid så enkelt å bruke hjørneskap på en fornuftig måte. Med et tilpasset skuffesystem, får du god tilgang og et godt overblikk.   FOTO: Strao kjøkken
SMART I HJØRNENE: Det er ikke alltid så enkelt å bruke hjørneskap på en fornuftig måte. Med et tilpasset skuffesystem, får du god tilgang og et godt overblikk. FOTO: Strao kjøkken Vis mer

Smarte tips til lite kjøkken

Det er mye som skal få plass på et kjøkken. Se hvordan du kan utnytte plassen på best mulig måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjøkkenet er et rom mange prioriterer å fornye når boligen eller hytta skal pusses opp.

I mange leiligheter og hytter er det små kjøkken med trangt om plassen. Da gjelder det å finne smarte, funksjonelle og plassbesparende løsninger slik at hver krok og krik blir utnyttet på best mulig måte.

Interiørdesigner Inger Ystgaard har innredet mange kjøkken, særlig på hytter, og deler her noen av sine tips.

Tenk ny planløsning - Har du mulighet til å åpne opp mot oppholdsrom, bør du gjøre det, råder hun.

- Alternativt kan du tenke helt nytt i forhold til romfordelingen, der det er mulig. Kanskje du kan flytte kjøkkenbenken til oppholdsrommet og bruke det gamle kjøkkenet til soverom? Da blir matlagingen mer sosial og flere kan delta.

Spar penger og plass Oppussing kan være en dyr affære, så det gjelder å spare der du kan, for eksempel ved gjenbruk.

- Tilfør noe nytt, noe gammelt og noe selvlaget. Det gir et personlig kjøkken. Bare en ny farge kan gi følelsen av at det blir helt nytt. Og på nettet finnes det flere brukte kjøkken til salgs, sier Ystgaard.

Plassmangel er noe mange sliter med. Det kan lønne seg å gjøre en skikkelig ryddesjau og gå gjennom alt av skuffer og skap. Det er forbausende mye som ikke er i bruk og som kan kastes eller selges.

<strong>LANGS GULVET:</strong> Med en sokkelskuff går ikke plassen langs gulvet til spille.  FOTO: Strai
LANGS GULVET: Med en sokkelskuff går ikke plassen langs gulvet til spille. FOTO: Strai Vis mer

- Fjern tunge overskap og erstatt dem med smale skap og åpne hyller for å skape luft. Tørrvarene kan du putte på fine glass og sette i de åpne hyllene. Gamle syltetøyglass med en hjemmelaget etikett kan være fine til formålet. Øser, sleiver og kniver kan henges på veggen i fine kroker.

Smarte skuffeystemer og løsninger for kildesortering kan spare mye plass og utnytte kriker og kroker.

Belysning Godt lys er viktig for trivselen og praktisk for gjøremålene. Når du skal velge farger, kan det være lurt å tenke på at lyse flater reflekterer lyset tilbake til rommet. Et godt arbeidslys over benken bør prioriteres.

- Kjøkkenbelysning må ikke være lysrør montert under overskap. Punktbelysning med klem- eller skrufester kan monteres forskjellige steder i rommet og gi et variert og spennende lys til arbeidsflater og gjenstander, sier Inger Ystgaard.

Åpne opp Interiørdesigner Tove Seberg sier at mange velger å åpne opp kjøkkenet, slik at det blir et spiserom med flere funksjoner.

- Det gode, gammeldagse allrommet er tilbake, forteller hun.

- Et kjøkken kan nå være et oppholdsrom der det lages mat og sosialiseres.

Ønsker du å tone ned følelsen av kjøkken, foreslår hun at du lar overskapene gå ton i ton med veggen, og at du velger diskré håndtak. På den måten vil rommet virke roligere og mer harmonisk. Underskapene kan heller fremheves med beis eller tyngre farger.

<strong>VEGGHENGT:</strong> Når det blir knapt med skap- og skuffeplass, er veggoppbevaring tingen. Lag dine egne løsninger med stenger, hyller og magnetlister. FOTO: Kimme Persson/Ikea
VEGGHENGT: Når det blir knapt med skap- og skuffeplass, er veggoppbevaring tingen. Lag dine egne løsninger med stenger, hyller og magnetlister. FOTO: Kimme Persson/Ikea Vis mer

Mobile møbler som kan lfyttes rundt etter behov kan være smart på trange kjøkken.

Fornye eksisterende kjøkken Det er også mulig å fornye ditt eksisterende kjøkken ved å bytte ut enkelte elementer, som fronter, skuffer eller benkeplate. Kjøkkenfornyer?n i Oslo er en av mange bedrifter som tilbyr skap, skuffer, fronter og benkeplater etter mål. De har et verksted knyttet til butikken, der de produserer de ulike delene.

Frontene kan leveres i alle materialer, farger og utførelser etter kundens ønske. Ved bytte av benkeplater, kan de levere alt av vasker og blandebatteri fra ulike leverandører. Hvitevarer kan også leveres og integreres i forbindelse med fornyelsen av kjøkkenet.

Ny med sprøytelakkering Vil du beholde det gamle kjøkkenet, men ønsker å gi det et nytt uttrykk, kan sprøytelakkering være et godt alternativ. Det finnes flere aktører som tilbyr dette.

Molec AS er en familiebedrift som har fornyet kjøkken til både boliger og hytter i 30 år. Kundene demonterer selv skuffer, skap og dører, og fjerner håndtak, knotter og hengsler. Dørene skal tørkes av med litt salmiakkvann før levering.

Verkstedet står for malingen, og du kan velge fritt blant alle farger. Molec bruker to-komponent-lakk som det er mulig å velge glansgrad på selv. Du kan velge fra glans 70 til 10, der 70 er det blankeste.

Det vanligste er glansgrad 35-40. Molec anbefaler som regel ikke mattere glans enn 20, av hensyn til holdbarhet og renhold. Prisen varierer noe i forhold til størrelse og utseende, men som regel ligger det et sted mellom

Les også:

<strong>TØRT OG TILGJENGELIG:</strong> Den ledige plassen under kjøkkenhyllene kan brukes på en lur måte. Oppbevarer du tørrvarer i smarte beholdere, frigir du plass i hyllene, og maten er lett tilgjengelig. FOTO: Christer Vallstrand Ina Agency
TØRT OG TILGJENGELIG: Den ledige plassen under kjøkkenhyllene kan brukes på en lur måte. Oppbevarer du tørrvarer i smarte beholdere, frigir du plass i hyllene, og maten er lett tilgjengelig. FOTO: Christer Vallstrand Ina Agency Vis mer

Her ligger de kuleste interiørbildene

10 enkle tips til et finere kjøkken

Gammel fabrikklåve ble lekkert hytteparadis

Tenk på dette før du reiser fra barna

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

<strong>UTNYTT PLASSEN:</strong> På dette kjøkkenet er begge sider blitt utnyttet maksimalt. Er det en smal og ledig vegg på siden av kjøkkenet, kan den brukes til hyller FOTO: Produsent
UTNYTT PLASSEN: På dette kjøkkenet er begge sider blitt utnyttet maksimalt. Er det en smal og ledig vegg på siden av kjøkkenet, kan den brukes til hyller FOTO: Produsent Vis mer
<strong>BYGG I HØYDEN:</strong> Bruk hele veggene og utnytt plassen helt opp til taket. FOTO: Christer Vallstrand Ina Agency
BYGG I HØYDEN: Bruk hele veggene og utnytt plassen helt opp til taket. FOTO: Christer Vallstrand Ina Agency Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer