Smertefri uten piller

Har du leddgikt, kan Thai Chi kanskje hjelpe. Akupunktur kan ta både hodepinen og ryggplagene.

ALTERNATIVE BEHANDLINGSFORMER: Det finnes flere behandlingsformer som kan lindre smerte. En oversikt ser du nederst i saken. Alle foto: Colourbox
ALTERNATIVE BEHANDLINGSFORMER: Det finnes flere behandlingsformer som kan lindre smerte. En oversikt ser du nederst i saken. Alle foto: ColourboxVis mer

(Dagbladet God torsdag): Har du migrene, kan akupunktur være minst like effektivt som, eller muligens mer effektivt enn, forebyggende legemiddelbehandling. I tillegg har det færre negative effekter, viser en studiegjennomgang foretatt av anerkjente The Cochrane Library. Forskerne konkluderer med at akupunktur bør vurderes som behandlingsalternativ for migrene.

OND SIRKEL: For mye smertestillende kan ende med medikamentoverforbrukshodepine, advarer Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. Foto: TORBJØRN GRØNNING
OND SIRKEL: For mye smertestillende kan ende med medikamentoverforbrukshodepine, advarer Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Har du vurdert alternativ behandling? De færreste av de alternative behandlingsformene kan skilte med vitenskapelig veldokumentert effekt. Men det finnes de som kan det.

SAMLER INFORMASJON: Ved hjelp av blant andre redaktør Ola Lillenes og Nifab har vi samlet informasjon om sju alternative behandlingsformer.Foto: NIFAB
SAMLER INFORMASJON: Ved hjelp av blant andre redaktør Ola Lillenes og Nifab har vi samlet informasjon om sju alternative behandlingsformer.Foto: NIFAB Vis mer

På de neste sidene får du en guide over de vanligste behandlingsformene i Norge. Der det er påvist effekt, presenterer vi forskningen.

Derfor kan piller skade I dag har 3 av 10 voksne nordmenn kroniske smerter, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Har du smerter, er vanligste lindring piller. I fjor fikk 1 av 5 menn og 1 av 4 kvinner resept på et smertestillende middel. I tillegg viser salgsstatistikken FHI opererer med at det årlig blir solgt reseptfrie smertestillende tilsvarende 70 tabletter per person.

- De aller fleste bruker smertestillende midler på en fornuftig måte. Og noen pasienter trenger smertestillende hver eneste dag. Men noen bruker for mye smertestillende og noen leger skriver ut for mye, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

GIR RÅD: John Petter Lindeland i NNH gir tips til hva du skal se etter hos en behandler.Foto: NNH
GIR RÅD: John Petter Lindeland i NNH gir tips til hva du skal se etter hos en behandler.Foto: NNH Vis mer

- Og langsiktig egenbehandling med smertestillende fraråder vi. Overforbruk kan føre til medikamentoverforbrukhodepine, forklarer han.

Få hjelp til migrenen Madsen anslår at rundt 30-40 000 nordmenn har kommet dit, at for hyppig og langvarig bruk av smertestillende har ført til at de paradoksalt nok får hodepine av de pillene de tar for å lindre smerten.

- Dette blir en ond sirkel det er vanskelig å komme seg ut av. I slike situasjoner kan det tenkes at alternativ behandling som er dokumentert virksom kan hjelpe, sier Madsen.

I Storbritannia er akupunktur nå anbefalt som behandling av migrene og spenningshodepine. De fikk nye retningslinjer for behandling av hodepine i september.

Smertefri uten piller

- Akupunktur og massasje som er dokumentert virksom er et alternativ til eller tillegg til legemiddelbehandling, sier Madsen.

Søk råd Akupunktur tilbys ved flere sykehus i forbindelse med smertelindring, blant annet ved fødsel. Men det er ikke en del av den offentlige autorisasjonsordningen.

- Akupunktur regnes som trygt dersom det praktiseres på riktig måte. Men det er rapportert om noen få, men alvorlige tilfeller av skade, som en punktert lunge, som man mener skyldes feil utførelse, sier Ola Lillenes, redaktør i Nifab.

Smertefri uten piller

Han anbefaler derfor å sjekke behandlerens bakgrunn. I tillegg kan det være lurt å forhøre seg hos fastlegen.

- Har du smerter eller problemer du vurderer å søke hjelp for hos en behandler, snakk med lege. Fordi det ikke stilles krav til utdanning eller medisinsk kompetanse for alternative behandlere, kan viktige symptomer bli oversett, sier Lillenes.

Nifab er en informasjonsdatabase tilknyttet Universitetet i Tromsø. De samler forskningsbasert informasjon om alternativ behandling. Og nåløyet er trangt. I jungelen av studier som påviser det ene og det andre, har Nifab valgt å holde seg til såkalt metastudier - gjennomganger av all tilgjengelig forskning på emnet, som etter en helhetsvurdering lander på en konklusjon. For noen behandlingsformer er det gjort så grundig forskning at det er mulig å påvise effekt. For andre er forskningen mangelfull.

Smertefri uten piller

- Et enkelt søk gir over 18 000 studier av akupunktur, og det er ikke lett for forbrukeren selv å skape oversikt ut fra disse. Med metastudier får du en grundig gjennomgang. Vi velger derfor å bruke metastudier fra The Cochrane Library og Natural Medicines, sier Lillenes.

Vis mer