Smink bort pollenallergien

Gå fra hovne øyne til våkent blikk på et blunk.

EKSPERIMENTERER: Makeupartist ved bareMinerals, Hilde Lise Berglund, sminker Kvinneguidens redaktør. Foto: LINN M. ROGNØ.
EKSPERIMENTERER: Makeupartist ved bareMinerals, Hilde Lise Berglund, sminker Kvinneguidens redaktør. Foto: LINN M. ROGNØ.Vis mer

Sminken hjelper ikke mot den rennende nesa, er ikke nyseforebyggende og lindrer heller ikke hodepinen. Men sliter du med pollenallergi kan du i det minste sminke bort de hovne øynene dine.

Det forteller makeupartist ved bareMinerals, Hilde Lise Berglund til Kvinneguiden.

- Spesielt gressallergi gjør at øynene hovner opp, og det er ikke særlig moro å måtte gå rundt med et blikk som ser sløvt, hovent og slitent ut. Men dette kan du gjøre noe med, sier Berglund.

Våkent blikk Det første du bør gjøre er å lett klappe på en god øyekrem. Oppbevar den gjerne i kjøleskapet, da vil den føles lindrende på det hovne øyepartiet.

La øyekremen trekke helt inn før du fortsetter med å legge sminken.

- Så kan du starte med å først legge en hudfarget baseskygge på hele lokket, sier makeupartisten.

Her er hennes tips for å åpne opp blikket og få øynene til å se våkne og opplagte ut:

* Velg en mellommørk, matt øyeskygge slik at ikke konstrasten mot ansiktets hudtone blir for hard. Den matte skyggen vil gjøre at det hovne på øynene "trekkes tilbake" og skaper en illusjon av mindre hovne øyne. * Du legger den mellommørke, matte skyggen som en halvmåne - rett over globallinjen. * Dus deretter ut halvmåne-linjen med en god dusekost, dus nedover - ikke oppover. * Deretter bruker du en mellommørk, myk kajal langs øvre vippekant- ikke våtliner. Dette gir et mykere uttrykk. * Bruk en vannfast maskara for å skape definisjon rundt øynene. Vær obs på at mange sorte maskaraer inneholder nikkel, noe som kan trigge ytterligere allergiske reaksjoner. Forsøk derfor gjerne en brun maskara i stedet. Klar på et blunk Om sommeren foretrekker mange å sminke huden mer forsiktig. Man svetter mer, er mer på farten, og er man heldig er det badetemperaturer. Derfor holder vi huden så naturlig som mulig, og det er gjerne øyne eller munn som får mest oppmerksomhet når vi sminker oss.

Men så veldig vågale tør vi ikke være, og Berglund mener at norske kvinner har altfor dårlig selvtillit når det handler om sminke;

- Vi er livredde for å eksperimentere, da særlig med nye farger og teknikker. Men husk at du ikke kommer i sminkefengsel av å prøve deg frem. Det kan du lett gjøre når du sitter hjemme i sofaen om kvelden. Lek deg med ulike farger, koster og teknikker, så blir du bedre til å variere uttrykket, sier makeupartisten.

FØR OG ETTER: Frisk opp øyesminken for kvelden med en tykk linerstrek fra en myk kajal på øvre vippekant, og gjerne også på våtkanten. Øverste bildet viser hvordan blikket så ut før påføring, nederste viser etter påføring av liner. Foto: LINN M. ROGNØ.
FØR OG ETTER: Frisk opp øyesminken for kvelden med en tykk linerstrek fra en myk kajal på øvre vippekant, og gjerne også på våtkanten. Øverste bildet viser hvordan blikket så ut før påføring, nederste viser etter påføring av liner. Foto: LINN M. ROGNØ. Vis mer

Og du har utrolig mange måter du kan variere både stil og uttrykk på når du skal sminke øynene dine, enten det er snakk om å legge en festmakeup på lørdag, eller å friske opp dagsminken til en litt mer dramatisk kveldssminke.

- Skal du rett ut etter jobb er det en smal sak å gi ansiktet en liten oppfriskning. Ha med deg litt ekstra sminke i vesken sammen med q-tips og en liten, gjennomsiktig, silikonbasert primer, så kan du fikse sminken før dere stikker fra jobb, sier Berglund.

Hun forklarer hvordan du gjør deg klar for kvelden på et blunk:

* Ta litt primer på en q-tip og bruk denne til å trekke bort den gamle øyeskyggen på lokket. Behold maskaraen på. * Legg så en enkel, ferskenfarget baseskygge på hele lokket. * Har du concealer legger du den rett under øyet. * Legg så en myk, vannfast kajal langs hele øvre vippekant. La den være i en farge tilnærmet lik din egen øyenfarge for å få et ekstra flott blikk. * Vips! Så er du klar for en morsom kveld med kollegaene.

Velg en helt ny farge Har du lyst å prøve ut helt andre farger på øyesminken enn du pleier, men syns det er vanskelig å vite hva som kler deg?

- Mange synes det er vanskelig å finne nye farger som passer deres øyne. Dette kan du gjøre veldig enkelt for deg selv.

- Når du er i butikken, ta en øyeskygge du liker, hold den opp rett ved siden av øyet ditt og se i speilet. Dersom øyefargen din kommer godt frem ved siden av skyggen, er dette en riktig farge til deg, sier Berglund og tipser videre:

* Når du prøver en helt ny farge på øynene dine, kan du godt starte litt forsiktig de første gangene du sminker deg. * Etter at du har lagt en lys baseskygge, legg den nye fargen du har valgt over hele lokket. * Bruk en god, flat kost når du påfører skyggen slik at den legger seg jevnt. * Sammen med den nye skyggen kan du gjerne bruke en grå eller sort myk kajal både langs øvre vippekant og på våtkanten om du vil. * Avslutt med maskara. * Du kan godt bruke knallfarger, men sørg da for å holde resten av antrekket enkelt. Ønsker du å gjøre sminken enda mer dramatisk og skape ekstra dybde i blikket, anbefaler makeupartisten å bruke "to-skygge-metoden".

- Alt du trenger da, er en mørkere, matt skygge som passer den knæsje fargen. Den mørke skyggen skal du legge som en halvmåne i globallinjen og deretter duse nedover med en dusekost, sier hun.

Les også:

Sminken som gir deg kviser

NY FARGE: Prøv en helt ny farge på øyenskyggen din. Legg den på hele lokket, og for en mer dramatisk look - legg en mørkere skygge i globallinjen. Foto: LINN M. ROGNØ.
NY FARGE: Prøv en helt ny farge på øyenskyggen din. Legg den på hele lokket, og for en mer dramatisk look - legg en mørkere skygge i globallinjen. Foto: LINN M. ROGNØ. Vis mer

Quiz: Hva kan du om sminke?

Sminken får deg til å se gammel ut

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.

ÅPNER OPP: En matt skygge i en knæsj, ny farge, myk liner og vannfast maskara kamuflerer hovne øyne og gjør blikket mer åpent. Her er det brukt dusgrønn skygge. Foto: LINN M. ROGNØ
ÅPNER OPP: En matt skygge i en knæsj, ny farge, myk liner og vannfast maskara kamuflerer hovne øyne og gjør blikket mer åpent. Her er det brukt dusgrønn skygge. Foto: LINN M. ROGNØ Vis mer