Sminken fikser ripene i parketten din

Gulvet blir helt fint igjen.

VEDLIKEHOLD: Med riktig voks og vask kan parketten holde seg fin lenge. Men ikke glem at det er gulvets overflatebehandling som styrer hvordan parketten bør vedlikeholdes over tid.  Foto: Norsk Treteknisk Institutt
VEDLIKEHOLD: Med riktig voks og vask kan parketten holde seg fin lenge. Men ikke glem at det er gulvets overflatebehandling som styrer hvordan parketten bør vedlikeholdes over tid. Foto: Norsk Treteknisk Institutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er kjedelig å få riper i parketten, men det er vel nesten ikke til å unngå. Det er imidlertid mulig å fjerne ripene uten å legge om gulvet - eller leie en slipemaskin.

Redningen ligger i voksstifter, som omtales som handymannens sminkesett. Det gir slitte gulv en ny glød.

- Det kommer selvsagt an på hvor dype hakkene er, men denne metoden fungerer godt på mindre hakk og riper, forteller Ylva Kleiven i Norsk Treteknisk Institutt.

Framgangsmåten er enkel. Du varmer opp et stemjern med en brenner, legger stiften på jernet og lar den flytende voksen dryppe ned på skadestedet. Hold stemjernet i 15-40 graders vinkel mot underlaget.

Voksen blir hard når den herder. Det overflødige tar du vekk med en skrape eller stålull. Utfordringen ligger først og fremst i å finne den fargen som matcher best.

Mange fargenyanser Norsk Treteknisk Institutt benytter voks fra tyske Hamberger.

Men det finnes andre produkter på markedet. De mest kjente er fra Alanor. Disse får du kjøpt i de fleste byggevarekjeder.

Line Augustin i Alanor anbefaler at du velger en fargenyanse mørkere enn gulvet, det vil gjøre behandlingen mindre synlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer