CARPACCIO: En av verdens mest brukte forretter! Den kommer fra Harry's Bar i Venezia.  Foto: istockphoto
CARPACCIO: En av verdens mest brukte forretter! Den kommer fra Harry's Bar i Venezia. Foto: istockphotoVis mer

Snadder til helga

Endelig helgemeny. Her er oppskriftene.

Endelig helg! Jeg har tenkt å lage meg kjempegod meny denne helga.

I hovedrollen finner vi en hel, flat fisk flankert av en lekker carpaccio og en mektig, fransk dessert med sjokolade.

FLYNDRE: Denne metoden funker bra på flyndre. Foto: Erik Hannemann
FLYNDRE: Denne metoden funker bra på flyndre. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Vanligvis lager jeg forretter med fisk og hovedretter med kjøtt. For eksempel lager jeg en ceviche av salma-laks og serverer biff med superknall peppersaus til. Denne helga snur jeg opp ned på dette.

Forrett: Carpaccio Jeg har tenkt meg et lekkert stykke oksekjøtt, men bare et lite stykke. Enten indrefilet eller ytrefilet.

I oppskriften står det at du bør putte kjøttet i fryseren i omtrent en time før du skjærer det opp. Meningen med det er todelt: å ta livet av eventuelle uønskede bakterier og å gjøre det enklere å skjære opp kjøttet.

Nå er jeg så heldig at jeg har skaffet med en lang, god filetkniv. Og uten en slik kniv er det ikke så lett å skjære skikkelig tynne skiver. Og siden jeg er fryktløs i møte med kjøtt og fisk, dropper jeg å fryse kjøttet først.

Tynne skiver av kjøtt blir dandert med like tynne skiver parmesan, litt ruccola, olivenolje og nykvernet pepper. Lekkert, elegant og forførerisk. Slik starten på et måltid alltid skal være. (Fikk plutselig lyst på champagne til dette! Kanskje jeg skal spandere på meg Polets billigste...)

Hovedrett: Flat fisk Hovedretten er en hel, flat fisk jeg vil bake i ovnen. Det er så enkelt, så raskt og så godt. Det er derfor det er en gjenganger på mitt kjøkken. Og jeg tenker bare å servere den med noen enkle grønnsaker - kanskje en gulrotsalat med nøtter, men aller helst med pastinakk (se nedenfor). Kanskje tar jeg meg bryet med å riste noen cashewnøtter, smelte i litt smør som jeg bruner og knuser i ett fedd hvitløk - som jeg har over fisken...

Dessert: Franske følelser med sjokolade Det er på tide å besøke parisiske bulevarder igjen. Og den raskeste måten, for meg, er lage profiteroller med masse sjokoladesaus.

Profiteroller lager man ved å koke vann og smør, ha i mel, røre til en ball, og knekke i ett og ett egg i deigen - før du steker dem i ovnen. Og da hever de seg til små, gyllenbrune, sprekkeferdige herligheter som overhelles med sjokoladesaus...

God helg!  

Les også:
Pannekaker med ny topp
Slik baker du laks i ovnen
Slik lager du perfekte muffins
Oreokake blir godt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.