Snarrådig kinesisk pilot reddet 439 liv - får millionbelønning

Unngikk kollisjon i siste sekund. 

HELTEDÅD: En kinesisk flykaptein har fått over tre millioner kroner i belønning for snarrådigheten som trolig reddet 439 mennesekliv på flyplassen i Shanghai i oktober. Foto: NTB Scanpix
HELTEDÅD: En kinesisk flykaptein har fått over tre millioner kroner i belønning for snarrådigheten som trolig reddet 439 mennesekliv på flyplassen i Shanghai i oktober. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 11. oktober i fjor skjedde den en alvorlig nesten-ulykke på den travle flyplassen i Shanghai.

Et Airbus A320 fra China Eastern Airlines var i ferd med å ta av fra rullebanen da et annet fly fra samme selskap plutselig krysset rullebanen.

Den kinesiske havarikommisjonen Civil Aviation Administration of China har gransket hendelsen og levert sin rapport, der de ikke legger det minste skjul på at hendelsen var svært alvorlig og at den skyldes feil begått av personalet på vakt i tårnet. Ifølge rapporten skal begge flyene ha hatt tårnets tillatelse til henholdsvis å ta av og krysse rullebanen - samtidig.

Brå take-off

Om bord i de to flyene som nesten kolliderte var det 439 mennesker, og samtlige kan trolig takke kaptein He Chao for at de fortsatt er i fin form i dag.

Han var kommandør på flyet som skulle ta av, og har forklart at flyet hadde en fart på 240 kilometer i timen da det andre flyet krysset rullebanen. Det var ifølge kapteinen for sent å bremse, og han tok derfor - sammen med sin kollega i cockpit - en lynrask beslutning om å framskynde take-off.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer