Snarrådig kinesisk pilot reddet 439 liv - får millionbelønning

Unngikk kollisjon i siste sekund. 

HELTEDÅD: En kinesisk flykaptein har fått over tre millioner kroner i belønning for snarrådigheten som trolig reddet 439 mennesekliv på flyplassen i Shanghai i oktober. Foto: NTB Scanpix
HELTEDÅD: En kinesisk flykaptein har fått over tre millioner kroner i belønning for snarrådigheten som trolig reddet 439 mennesekliv på flyplassen i Shanghai i oktober. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): 11. oktober i fjor skjedde den en alvorlig nesten-ulykke på den travle flyplassen i Shanghai.

Et Airbus A320 fra China Eastern Airlines var i ferd med å ta av fra rullebanen da et annet fly fra samme selskap plutselig krysset rullebanen.

Den kinesiske havarikommisjonen Civil Aviation Administration of China har gransket hendelsen og levert sin rapport, der de ikke legger det minste skjul på at hendelsen var svært alvorlig og at den skyldes feil begått av personalet på vakt i tårnet. Ifølge rapporten skal begge flyene ha hatt tårnets tillatelse til henholdsvis å ta av og krysse rullebanen - samtidig.

Brå take-off

Om bord i de to flyene som nesten kolliderte var det 439 mennesker, og samtlige kan trolig takke kaptein He Chao for at de fortsatt er i fin form i dag.

Han var kommandør på flyet som skulle ta av, og har forklart at flyet hadde en fart på 240 kilometer i timen da det andre flyet krysset rullebanen. Det var ifølge kapteinen for sent å bremse, og han tok derfor - sammen med sin kollega i cockpit - en lynrask beslutning om å framskynde take-off.

He Chao ga bånn gass og foretok en brå og kraftig stigning. Ifølge ubekreftede meldinger skal det ha minimal klaring mellom de to flyene.

Aviation Herald har laget en animasjon av hendelsen du kan se her.

Helten belønnes

Kaptein He Chaos raske reaksjon og besluttsomhet kan ha reddet utrolig mange menneskeliv, og flyselskapet han er ansatt i, China Eastern Airlines, har valgt å belønne kapteinen med en belønning på omlag tre millioner kroner.

For flere av de ansatte i kontrolltårnet har den alvorlige nesten-ulykken fått et helt annet utfall. Flere har fått inndratt lisensen sin, og vakthavende i tårnet denne dagen er utestengt fra alt arbeid med flykontroll resten av livet.

RETT FØR EN KRASJLANDING: En flyentusiast fanget øyeblikket da et fly prøver å lande i sterk motvind i Praha, 4. oktober. Klippet er sett over en halv million ganger. Video: YouTube/ Radko Našinec via Storyful Vis mer