BILLIGERE I BUTIKK: Nå blir fettete matvarer som pølser billigere i danske butikker. Myndighetene har nemlig tenkt å avvikle avgiften som ble satt på disse varene i oktober i fjor. 
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BILLIGERE I BUTIKK: Nå blir fettete matvarer som pølser billigere i danske butikker. Myndighetene har nemlig tenkt å avvikle avgiften som ble satt på disse varene i oktober i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Snart får danskene billige pølser og sjokolade igjen

Danmark dropper fettavgift.

(Dagbladet): Den utskjelte fett og sukkeravgiften får sin endelige dødsdom, og droppes i Danmarks nye finanslov. Det melder den danske kanalen DR.

Det viser seg at de høye prisene på de usunne varene har ført til en prisvekst på alle matvarer, og satt danske arbeidsplasser i fare. Regjeringen har derfor sammen med Enhetslisten i finanslivforhandlingene bestemt seg for å fjerne avgiftene.

Avgiften gjaldt mat med over 2,3 prosent mettet fett, skriver BBC.

Omstridt Kort tid etter at loven ble innført bestemte danske slaktere seg for å gå til sak mot skattemyndighetene. De ønsker myndighetene velkommen etter.

- Fettavgiften er i strid med EUs regelverk. Det er vi sikre på, og vi ville vunnet, sier Leif Wilson Lausten som er formann for Danske slaktermestere.

Slakterne mener at fettavgiften ikke bare er ulovlig, men at den også vil forhindre import og diskriminere de små slakteriene.

Loven virket Samtidig som regjeringen har bestemt seg for å droppe avgiften, kommer det nå en vitenskapelig undersøkelse som viser at avgiften har fungert, skriver DR.

Undersøkelsen har sammenlignet forbruket av di aktuelle varene tre måneder etter avgiften ble innført i oktober i fjor, sammenlignet med salget i 2010. Det viste seg at forbruket av smør og olje falt med opp til 20 prosent. En av forskerne bak undersøkelsen mener effekten er åpenbar.

- Der er en tydelig effekt, og det er for så vidt ikke noe overraskende. Dette er grunnleggende økonomi. Forbruket faller når prisen stiger, sier Lektor Jørgen Dejgård Jensen, ved Universitet i København.

ALLE SKAL FÅ: Nå skal danskene får kjøpe billigere sjokolade igjen.

Foto: Mette Møller / Dagbladet
ALLE SKAL FÅ: Nå skal danskene får kjøpe billigere sjokolade igjen. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer