Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Snart får en halv million disse i posten

Men folk i byer får ikke denne sendemuligheten.

POST BREV FRA EGEN POSTKASSE: 500 000 nordmenn får mulighet til å poste brev fra egen postkasse. Ved å sette på et gult merke som dette, vet postbudet at det er brev i postkassen som han skal ta med seg. For øvrig fjerner Posten 5000 innsamlingspostkasser. Foto: Kristin Sørdal/Posten
POST BREV FRA EGEN POSTKASSE: 500 000 nordmenn får mulighet til å poste brev fra egen postkasse. Ved å sette på et gult merke som dette, vet postbudet at det er brev i postkassen som han skal ta med seg. For øvrig fjerner Posten 5000 innsamlingspostkasser. Foto: Kristin Sørdal/Posten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Posten skal endre innsamlingsrutiner for post: De gule innleveringspostkassene blir borte, og lokalposten som tidligere skulle legges i de gule kassene, skal nå legges sammen med alt annet i røde innsamlingspostkasser.

Det blir i tillegg færre av de røde innsamlingspostkassene: Her går man fra 20 000 punkter til cirka 15 000.

Men den aller beste nyheten er det nok de som bor i spredtbebygde strøk som får: På steder med landpostbud skal nemlig beboerne nå kunne sende utgående post fra sin egen postkasse!

Les også: Får du tilsendt post til Sverige, poste restante? Nå må du ha med pass!

Du trenger et gult merke Muligheten med å poste post fra sin egen postkasse er altså begrenset til noen utvalgte distrikter.

- Det er ute i distriktene hvor det er spredt befolket og hvor ruten betjenes av et landpostbud - som fungerer som et omkjørende postkontor. Her vil den grønne postkassen fungere som en sendepostkasse: Man legger brevet i postkassen, merker den, og så vil landpostbudet ta det med seg, forteller Hilde Ebeltoft-Skaugrud, pressesjef i Posten, til DinSide.

Det er altså bare beboere med landpostbud som kan benytte seg av denne nye sendetjenesten.

Disse vil motta en gul klips fra Posten, som skal brukes til å merke postkassen med når de har post som skal sendes. I postkassen skal man da legge ferdig frankert og adressert brev, som i en hvilken som helst annen sendepostkasse.

Ifølge Ebeltoft-Skaugrud er det cirka 500 000 husstander som er omfattet av ordningen med gult merke.

Det vil ikke være mulig å bruke egenprodusert gult merke, det er bare det du vil få fra Posten som vil fungere.

Men for ordens skyld: Du ikke ha en grønn postkasse, systemet skal fungere selv om postkassen din er blå, hvit eller bare annerledes.

Noen husstander har også hatt denne muligheten tidligere.

Les også: Ikke send penger i posten

Den dårlige nyheten: Færre innsamlingspostkasser Posten melder også at de går fra 20 000 innsamlingspostkasser til 15 000. Dette betyr også at de gule postkassene, som var for lokalpost, forsvinner.

- Det som skjer, er at det er tatt en gjennomgang av de kassene som finnes i dag, hvor det er sett på bruk og mangel på bruk, forteller Ebeltoft-Skaugrud til DinSide.

Postkassene skal bli plassert på steder hvor folk ferdes, som ved postkontorer, post i butikk, bedriftssenter, trafikknutepunkt, dagligvarebutikker, kjøpesentre, bensinstasjoner, kiosker, sykehjem, med mer.

- Det er en form for forenkling for kunden, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Samtidig med at strukturen for hvor postkassene finnes, endres, lanserer også posten en nettjeneste med oversikt over hvor du finner innleveringspostkasser.

Kanskje kommer også innleveringspostkasse-oversikten som en mobil-app.

- Her går utviklingen raskt, jeg vil tro at det kommer, sier pressesjefen til DinSide.

Endringene vil starte 17. mars og skal gjennomføres før påske. Alle kasser som fjernes eller flyttes, vil bli merket med dette senest 14 dager før.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Hele Norges coronakart