Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Snart forstår du hvorfor Jesse McTavish' retter har blitt så populære på Instagram

I Melbourne får du gourmetmat på en helt vanlig kafé.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Melbournes innbyggere elsker kaffe nesten like mye som de elsker kaféliv.

Da er det kanskje ikke så rart at byens kafeer serverer mat og kaffe av beste sort.   

- For ti år siden spurte en dame om jeg kunne lage en pannekake til datteren hennes. I dag er retten jeg komponerte en av Melbournes mest brukte retter på Instagram, sier Jesse McTavish (36) og lover at vi snart skal forstå hvorfor.

STERK KAFFEKULTUR: Baristaen Erik Martin tar kaffe veldig seriøst. Det gjør de fleste Melbourne-beboere. Foto: MARI BAREKSTEN
KREATIVE BOLTREPLASSER: Mange av Melbournes kafeer serverer mat og kaffe av ypperste klasse. Foto: MARI BAREKSTEN
MATBY: Trendy Melbourne er gastronomenes favoritt, og regnes for å være en av verdens beste matbyer. Foto: MARI BAREKSTEN
GOURMET TIL MASSENE: Jesse McTavish lager en av Melbournes mest populære retter på Instagram på sin kafé The Kettle Black. Foto: MARI BAREKSTEN
EUROPEISK INNFLYTELSE: Italiensk og gresk innvandring på begynnelsen av 1950-tallet har bidratt til Melbournes kaffekultur. Små lokale kaffebarer foretrekkes framor utenlandske kjeder. Foto: MARI BAREKSTEN
KRIKER OG KROKER: Det er i Melbournes sidegater du finner de aller hyggeligste kafeene og restaurantene. Foto: MARI BAREKSTEN

McTavish er kjøkkensjef og eier av den populære kaféen The Kettle Black - en av Melbournes beste.
 
- I en av verdens beste matbyer er det naturlig at også maten som serveres på dagtid er av ypperste klasse, sier han.

Gourmet til massene I dag er mange av Melbournes kafeer kreative boltreplasser for byens kokker, men det har ikke alltid vært sånn.

Det er ikke lenge siden fancy garnityr og gourmet var forbeholdt de fine restaurantene.

- Da jeg var 16 år gammel tok jeg med kjæresten min til en gourmetrestaurant. Servitøren spurte om jeg visste hva alle ingrediensene på tallerkenen vår var, og jeg husker jeg følte meg dum og at servitøren så ned på meg. Det var en av grunnene til at jeg ville åpne en kafé som serverte mat av gourmetkvalitet til en rimeligere penge. Gourmet til massene, uten alt snobberiet, sier han.

Kvalitet og bærekraftighet er viktig for den engasjerte kokken: Maten som kastes gjøres om til kompost som brukes til å gjødsle plantene i kjøkkenhagen.

GORURMET TIL MASSENE: Jesse McTavish lager en av Melbournes mest populære retter på Instagram, på sin kafé The Kettle Black. Foto: MARI BAREKSTEN
GORURMET TIL MASSENE: Jesse McTavish lager en av Melbournes mest populære retter på Instagram, på sin kafé The Kettle Black. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Ellers bruker han ingredienser fra nærområdet: Blomster fra Yarra Valley, jordbær fra Red Hill.  

Sterk kaffekultur Klokka begynner å nærme seg ni og byen har våknet til liv. Det lyse kafélokalet er fullt av mennesker.

Noen har frokostmøter, andre har valgt å spise frokosten ute. Noen er bare innom for å ta med seg en kaffe på veien.

Med over 2500 kafeer innenfor Melbournes bygrenser er det tydelig at etterspørselen er stor.  

- Melbourne-beboere tar kaffen sin veldig seriøst, sier barista Erik Martin.

Den unge baristaen serverer oss kaffe av bønner som kafeen selv brenner og rister, med avanserte kunstneriske figurer i skummet.

Men rettene på kafeens meny ser i utgangspunktet ikke så avanserte ut: Kokosyoghurt, egg benedict og müsli av australske korn.

Men snart forstår du hvorfor Jesse McTavish' retter har blitt så populære på Instagram: Inn kommer imponerende kreasjoner, fylt med det vakreste av garnityr som fargerike bær, stemorsblomster og tørket frukt. Lokalt, smakfullt og unikt.  

Europeisk innflytelse - I Melbourne vil innbyggerne mye heller gå på sin lokale kaffesjappe, enn å handle på de store kaffekjedene, sier Erik Martin.

Takket være italiensk og gresk innvandring på begynnelsen av 1950-tallet, adopterte australierne raskt deres kaffekultur og det sosiale med å samles over en espresso.

Melbournes kafékultur har med andre ord sterke røtter.