Snart forsvinner disse bilene

Regelendringer får drastiske konsekvenser for flere bilmodeller.

Fra og med 29. april i år blir det store endringer i varebilreglementet. Nye, ombygde varebiler klasse 2 må fra 29. april tilfredsstille EUs krav til varebil, det vil si være klassifisert som varebil (N1) i EUs typegodkjenningssystem. I praksis vil det si at alle toseters varebiler må være N1-klassifisert fra fabrikk.

Flere populære varebiler vil dermed ikke lenger være tilgjengelige med grønne skilter, og muligheten til å bygge om biler, samt å bygge dem tilbake igjen til personbiler senere, blir i praksis borte. Det rammer blant annet populære varebiler som Nissan Pathfinder, Mercedes GL, Mercedes G-klasse (Geländewagen) og Mercedes R-klasse.

Det blir heller ikke mulig å kjøpe Toyota Land Cruiser V8 som varebil etter 29. april. Toyota Norge vil imidlertid få levert vanlige Land Cruiser med N1-klassifisering fra fabrikk. Bilen vil bli produsert som femseters utgave, men blir bygget om til toseters varebil lokalt med skillevegg.

Hvis bileieren ønsker å sette inn baksetene på et senere tidspunkt, må man betale tilleggsavgift (avgiftsfritt etter 10 år) på samme måte som tidligere.

Ut med Sharan, inn med Galaxy Også Ford og Volkswagen i Norge rammes av regelendringene for varebil.

FORSVINNER SOM VAREBIL: VW Sharan. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
FORSVINNER SOM VAREBIL: Mercedes R-klasse. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
FORSVINNER SOM VAREBIL: Chevrolet Tahoe. Foto: GM
FORSVINNER: Ford S-Max forsvinner som varebil etter 29. april, men Ford Galaxy består. Foto: HM Arkiv
FORSVINNER SOM VAREBIL: Mercedes G-klasse. Foto: Daimler AG
FORSVINNER SOM VAREBIL: Ford S-Max. Foto: HM Arkiv

- Vi regner med å få Ford Galaxy med N1-klassifisering fra fabrikk, sier Anne Sønsteby, informasjonsdirektør i Ford Motors Norge AS.

Men muligheten til å få Ford S-Max med grønne skilter lukkes.

- Vi satser på Galaxy som varebil. Den større enn S-Max og på grønne skilter er prisforskjellen mellom de to modellene liten, sier Sønsteby.

Galaxy-konkurrenten VW Sharan blir derimot ikke å få som varebil etter 29. april. Men VW Touran består som varebil.

FORTSATT VAREBIL: Ford Galaxy. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
FORTSATT VAREBIL: Ford Galaxy. Foto: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

- VW Touran med gammel typegodkjenning forsvinner, men vi selger den som varebil med ny typegodkjenning. Den kan imidlertid ikke bygges om til personbil som tidligere, forteller Jan Erik Haugen, informasjonssjef for Volkswagen i MøllerGruppen.

Pajero består, amerikaner forsvinner Mitsubishi Pajero og Mitsubishi Outlander vil i første omgang bli rammet av regelendringen, men ifølge Rune Gjerstad, administrerende direktør i Mitsubishi Motors, regner selskapet med å få på plass en avtale med fabrikken som gjør at både Pajero og Outlander kan fås som varebil med den nødvendige typegodkjenningen.

Chevrolet Tahoe har vært en relativt populær amerikaner på grønne skilter, men snart forsvinner den muligheten.

- Chevrolet Tahoe vil ikke bli godkjent som varebil, men vår Chevrolet Silverado EXT Cab og Chevrolet Cargovan AWD vil fortsatt være godkjente som varebil etter 29. april, sier Roger Øverbye salgssjef og daglig leder i Bergheim Auto-Salg Oslo AS.

Disco danser videre En skulle kanskje tro at en bil som Land Rover Discovery ville forsvinne med de nye reglene, men slik er det ikke.

- Vi vil kunne selge Discovery 4 varebil klasse 2 som tidligere i Norge også fra 29. april, sier Rune Pedersen, Country Manager i Jaguar Land Rover Norge.

FORTSATT VAREBIL: VW Touran. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
FORTSATT VAREBIL: VW Touran. Foto: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Til nå har selskapet bestilt Discovery med en eller to bakseterader (opptil 7 seter) for ombygging til varebil klasse 2 i Norge, men nå blir det endringer.

- Vi bestiller Discovery N1 - femseter fra fabrikken med én bakseterad. Da kan bilene bygges om til varebil, og typegodkjennes nasjonalt. Prosessen er ikke helt ferdig ennå, opplyser Pedersen.

- I tillegg kan vi som tidligere selge Defender 110 Station Wagon som varebil bygget om fra fem eller syv seter. Defender har allerede vært EU godkjent som N1 siden 2011, så her er det ingen endring.

Les også:
2013 - de beste sommerdekkene
Dette er det beste sommerdekk-merket
De som kjøper denne SUV-en er svært heldige
SUV-en blir 7-seter med 28 cm bakkeklaring

FORTSETTER SOM VAREBIL: Land Rover Discovery 4. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
FORTSETTER SOM VAREBIL: Land Rover Discovery 4. Foto: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FORTSATT VAREBIL: Toyota Land Cruiser GX. Foto: Egil Nordlien, HM Foto
FORTSATT VAREBIL: Toyota Land Cruiser GX. Foto: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer