Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Snart kan alle bruke denne snarveien på Gardermoen

Dette kan gjøre reisen din enda lettere neste gang.

FØLG MED PÅ TAVLA: Dersom ditt fly kommer opp på tavla er det bare å vente på det siste klarsignalet til å gå direkte til neste fly. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
FØLG MED PÅ TAVLA: Dersom ditt fly kommer opp på tavla er det bare å vente på det siste klarsignalet til å gå direkte til neste fly. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): De fleste av de reisende synes lange innsjekkingskøer og flyplassenes sikkerhetskontroll gjør reisen mer stressende og slitsom. I årevis måtte de reisende fra utlandet til Gardermoen først hente bagasjen sin ved ankomst og deretter sjekke inn på nytt dersom de skulle videre til en ny flyplass i Norge. Tungvint og irriterende, men nødvendig for at bagasjen skulle kunne tollklareres.

Nå blir reiseopplevelsen lettere.

Testprosjekt blir permanent

I september 2015 startet flyplassen med en prøveordning kalt Connecting Norway. Der de ved enkelte flyankomster tilbød muligheten til å gå gjennom en forenklet tollklarering hvis passasjeren kun hadde håndbagasje.

I forbindelse med åpningen av nye Pir Nord på Gardermoen er ordningen nå kraftig utvidet og navnet er endret til Domestic Transfer. Og selv om du har innsjekket bagasje så er sannsynligheten stor for at du slipper å hente bagasjen din og sjekke den inn på nytt, selv om du skal videre til en annen flyplass i Norge.

Les mer: Dette må du glemme ved nye Gardemoen

VENTESKJERMEN: Slik ser det ut når Avinor skal informere de reisende. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
VENTESKJERMEN: Slik ser det ut når Avinor skal informere de reisende. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer


- Alle passasjerer som reiser med Norwegian, SAS eller Widerøe fra utlandet til innlandet kan benytte Domestic Transfer, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Avinor Gardermoen.

Automatisk sjekking

Ordningen gjelder kun for passasjerer som reiser med gjennomgående billett. Det betyr at bagasjelappen din er merket med sluttdestinasjonen og ikke med «OSL» når du sjekker inn i utlandet.

- Dersom du har sjekket inn bagasjen direkte til sluttdestinasjonen er det viktig å ikke gå som på gammel vane direkte til bagasjeutleveringen. I stedet blir bagasjen din plukket ut i bagasjeanlegget og sjekket i røntgenmaskiner før den sendes videre til det neste flyet ditt, forteller Westher Andersen.

Har du først gått feil så må du gå ut gjennom tollen og sjekke inn på nytt.

Les mer: Denne slusa kan du bruke bare én gang i året

I HJØRNET: Domestic transfer finner du i hjørnet mellom A og C/D. 
I HJØRNET: Domestic transfer finner du i hjørnet mellom A og C/D.  Vis mer

Har du kun håndbagasje så kan du gå rett gjennom tollkontrollen uten å måtte sjekke ut på nytt.
Med innsjekket bagasje venter du til flyet ditt kommer opp på skjermen og til din bagasje er sjekket. Deretter kommer klarsignalet opp - og du går direkte til gaten for flyet ditt.

Publikumshjelp

- Vi sørger for at det står personer ved den nye piren som hjelper passasjerene til å gå riktig vei. På store informasjonsskjermer gir vi passasjerene beskjed om hvilke fly som omfattes av Domestic Transfer-ordningen. Dersom dit fly ikke kommer opp her så går du til bagasjeankomsten, henter bagasjen og sjekker den inn på nytt.
Dersom du skal reise videre med ett nytt fly fra Oslo lufthavn må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. Da må en eventuell handlepose med taxfreevarer være forseglet og kvitteringen ligge godt synlig inni posen, sier Westher Andersen.

GÅ RIKTIG: Spar tid og gå rett vei. Her er den nye snarvegen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
GÅ RIKTIG: Spar tid og gå rett vei. Her er den nye snarvegen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Utvides videre

- Vi kommer til å utvide Domestic Transfer-tilbudet fremover. Og vårt mål er at over 90 prosent av flyene fra utlandet skal være med på dette. Domestic Transfer er en ny og forenklet reisemåte for passasjerer som kommer fra utlandet og skal fly videre i Norge. Det betyr at nesten alle passasjerene kan få glede av det nye tilbudet, sier Joachim Westher Andersen.

Oslo lufthavn er Norges hovedflyplass og har direkteruter til 112 destinasjoner i utlandet og nærmere 30 i Norge.

Les mer: Dette må du aldri mer gjøre med kofferten din. Det kan koste deg 30 000