Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Snart kan du bruke mobil og nettbrett under takeoff og landing

Nye regler også i Europa.

HELE FLYTUREN: Amerikanske flyselskaper lar deg bruke mobil, nettbrett og andre håndholdte elektroniske enheter under hele flyturen - også under takeoff og landing. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO
HELE FLYTUREN: Amerikanske flyselskaper lar deg bruke mobil, nettbrett og andre håndholdte elektroniske enheter under hele flyturen - også under takeoff og landing. Foto: PER ERVLAND/DINSIDE.NO Vis mer

DinSide: I månedsskiftet oktober/november gikk amerikanske luftfartsmyndigheter ut og åpnet for bruk av mobil og elektronisk utstyr under hele flyturen - også under takeoff og landing.

Nå følger de europeiske luftfartsmyndighetene etter.

Ifølge en pressemelding fra EASA (europeiske luftfartsmyndigheter), vil de i slutten av måneden komme med nye regler som vil utvide mulighetene som flypassasjerene har for å bruke elektroniske enheter under alle faser av flyvningen.

Vi får fortsatt ikke lov å snakke i mobilen, noe mange av oss visstnok er glade for.

FAA var først ute I fjor åpnet amerikanske luftfartsmyndigheter opp for å se på det gamle regelverket som sier at du må slå av mobiler og alt elektronisk utstyr under takeoff og landing.

Og det har de altså gjort: De amerikanske luftfartsmyndighetene, Federal Aviation Administration (FAA), åpner for at flyselskapene kan tillate utvidet bruk av mobiler og annet personlig elektronisk utstyr under alle faser av flyturen. Og det samme gjør EASA.

Med andre ord: De åpner for at flyselskapene kan tillate bruk av for eksempel mobiler og nettbrett selv under takeoff og landing - som har vært forbudt inntil nå.

Flyselskapene må søke De nye reglene fra FAA gjelder for flyselskaper som er registrert i USA og som opererer under myndigheten til det amerikanske luftfartsverket. Europeiske flyselskaper må derimot rette seg etter regelverket til sine nasjonale og europeiske luftfartsmyndigheter (EASA), og det er derfor det var så viktig at også de innfører de samme reglene.

- Dette handler om hvor vi er registrert og hvor vi er juridisk underlagt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til DinSide.

Og selv om FAA og EASA nå har åpnet for å tillate at flyselskapene kan utvide bruken av personlig elektronisk utstyr under alle deler av flyreisen, er det ikke nødvendigvis slik at flyselskapene automatisk kan tilby dette til sine passasjerer.

Flyselskapene må også søke om godkjenning for hver enkelt flytype. Det er nemlig ikke alle flytypene som er sertifisert til bruk av denne typen elektronisk utstyr - og da vil enhver bruk av dette være ulovlig.

Europa følger etter Norske og europeiske flyselskaper retter seg altså etter EASA - som er de europeiske luftfartsmyndighetene. EASA har analysert bakgrunnen for FAAs beslutning, og i EASAs nye regelverk vil det, som i USA, nå bli tillatt med bruk av håndholdte enheter også når flyet takser, tar av og lander.

NY INFO: Slik ser den nye informasjonsplakaten til amerikanske luftfartsmyndigheter ut. Det er lov med mobil under takeoff og landing, men du har ikke lov å snakke, og du kan ikke surfe via mobiloperatørens trådløsnett. Foto: FAA
NY INFO: Slik ser den nye informasjonsplakaten til amerikanske luftfartsmyndigheter ut. Det er lov med mobil under takeoff og landing, men du har ikke lov å snakke, og du kan ikke surfe via mobiloperatørens trådløsnett. Foto: FAA Vis mer

- Det er i og for seg ingen forbud mot bruk av portabelt elektronisk utstyr i flysikkerhetsforskriftene i Europa dersom flyselskapene kan bevise at flysystemene ikke blir påvirket, unntatt under kritiske faser under flyvningen og under taksing. Det er andre hensyn som er tatt i betraktning under kritiske faser av flyvning og taksing, som behovet for å ha passasjerenes fulle oppmerksomhet, sa Marina Zárate López i kommunikasjonsavdelingen i EASA tidligere denne uka til DinSide.

Som også EASA understreker i sin pressemelding, kan du bruke lette, håndholdte enheter under alle faser av flyvninger, mens større enheter som bærbare PC-er, må oppbevares som annen håndbagasje under takeoff og landing. Dette er dersom ikke annet blir formidlet av personalet om bord. De understreker også viktigheten av fremdeles å lytte til personalets sikkerhetsbriefing.

Mange vil juble Når det nå blir tillatt i Europa, er det mange som vil juble: I en uhøytidelig spørreundersøkelse på DinSide, svarte 63 prosent av leserne at de irriterte seg over å ikke kunne bruke elektronisk utstyr under takeoff og landing.

Kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i SAS sier til DinSide at de vet at kundene ønsker å benytte slikt utstyr om bord.

- Det er likevel slik at vi setter sikkerheten øverst på dagsordenen, og da må vi gjøre vurderinger på egne rutiner om bord. Sikkerhetsinstruksen før avgang er en veldig viktig prosedyre før flyvningen, og om alle sitter med hodet i et nettbrett, er det ikke sikkert man følger så godt med. Det er slike vurderinger vi må ta med, når vi setter sikkerheten først, sier Sandstø til DinSide.

Her kan du kjøre på! Det er mange flyselskaper i USA som allerede har iverksatt de nye reglene, og bare få dager etter at FAA annonserte de nye reglene, var tilbudet på plass hos United Airlines.

- United Airlines tilbyr nå elektronikk-vennlige kabiner på alle sine hovedlinjer innenlands, skriver de i en pressemelding.

Du kan bruke lette, håndholdte enheter under alle faser av flyvninger, dersom ikke annet blir formidlet av personalet om bord. Større enheter, som bærbare PC-er, må imidlertid oppbevares som annen håndbagasje under takeoff og landing.

Husk også å forsikre deg om hvilke regler som gjelder for flyselskapet du reiser med, det er ikke slik at du kan påberope deg at dette er en rettighet du har - det er flyselskapet som setter reglene på sine fly. Dersom du blir tatt i å bruke elektronisk utstyr når det er informert om at dette ikke er tillatt, kan du bli bøtelagt.

Det er imidlertid ikke tillatt å bruke telefonen til å snakke i - den må være i flymodus eller uten mobilnett - men du kan koble deg på flyets WiFi dersom dette er tilgjengelig.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Hvorfor må mobilen skrus av på flyet?

Ni av ti ønsker ikke at det skal være mulig å snakke i telefonen under flyturen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media