GJENKJENNER ANSIKTET DITT: Med det nye systemet vil både passet og billetten bli registrert på ansiktet ditt, og deretter verifisert av et kamera på flyplassen. Her en passasjer på vei til den danske hovedstaden København fra flyplassen Dulles i Virginia. Foto: NTB Scanpix
GJENKJENNER ANSIKTET DITT: Med det nye systemet vil både passet og billetten bli registrert på ansiktet ditt, og deretter verifisert av et kamera på flyplassen. Her en passasjer på vei til den danske hovedstaden København fra flyplassen Dulles i Virginia. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ansiktsgjenkjennelse på flyplasser

Snart kan du reise til USA uten pass

Ny teknologi skal gjøre det raskere å komme gjennom sikkerhetssystemet.

Om ikke lenge kan du glemme både papirbilletten og passet når du skal ut og reise, melder CNN.

Nå vil nemlig flyplassene begynne å bruke noe du ikke kan glemme når de skal sjekke om du har bestilt billett - nemlig ansiktet ditt.

Mer effektivt system

Enkelt forklart vil den nye teknologien bruke et kamera til å gjenkjenne ansiktet ditt når du skal gjennom sikkerhetskontrollen, og på det viset erstatte både pass og billetter i papirform.

KAMERA: Reisende står foran et kamera, og får en grønn skjerm når de har blitt gjenkjent av systemet. Foto: NTB Scanpix
KAMERA: Reisende står foran et kamera, og får en grønn skjerm når de har blitt gjenkjent av systemet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hensikten er å gjøre sikkerhetskontrollen mer effektiv, og sørge for at folk bruker mindre tid på flyplassen.

I stedet for å finne fram reisedokumentene fra veska, vil den reisende stille seg foran et kamera, som tar et bilde av ansiktet til vedkommende, og sammenligner dette med bilder som allerede ligger i landets database. Deretter vil systemet finne ut om vedkommende har bestilt en billett til det aktuelle flyet eller ikke.

Ifølge hjemmesiden til grensekontrollen i USA, vil gjenkjennelsesprosessen ta to sekunder.

I forrige uke viste myndighetene fram den nye teknologien ved 15 utvalgte flyplasser i USA. Foreløpig har blant annet flyplassene i Chicago, Los Angeles, Las Vegas, Boston og JFK i New York vært med i testen.

Foreløpig er det ikke kjent når det nye systemet vil bli tatt i bruk på permanent basis.

Kritisk til sikkerheten

Ifølge CNN blir bildene fra flyplassene slettet etter 12 timer om man er en amerikansk statsborger. Om man derimot kommer fra utlandet vil bildet bli lagret i Homeland Securitys database over reisende i USA.

Dette gjøres ifølge CNN for å få overblikk over hvilke utlendinger som reiser inn og ut av landet.

Det er flere foreninger som reagerer på innførselen av ansiktsgjenkjennelse, og som mener at denne ordningen er med på å krenke privatlivets fred. Blant dem er American Civil Liberties Union, som er bekymret for at bildene kan misbrukes av politiet, og at det i noen tilfeller kan blande sammen identiteter, spesielt blant ulike etnisiteter.

Talspersonen for grensekontrollen, John Wagner, forsikrer på sin side om at systemet er svært nøyaktig.

- Datamaskinene gjenkjenner identiteten i 98 til 99 prosent av tilfellene, og vi ser ingen forskjell på verken rase eller kjønn, sier han til CNN.

Han forsikrer også om at bildene vil være godt beskyttet, og at de tar alle nødvendige sikkerhetshensyn.