ØLFESTIVAL: Neste helg åpner den 184. ølfestivalen i München. I over to uker vil ølet flomme fra kranene i 14 forskjellige øltelt. Foto: NTB Acnapix
ØLFESTIVAL: Neste helg åpner den 184. ølfestivalen i München. I over to uker vil ølet flomme fra kranene i 14 forskjellige øltelt. Foto: NTB AcnapixVis mer

Oktoberfestivalen i Tyskland

Snart svinger de på seidelen igjen­

Seks millioner er ventet til årets ølfestival i München.

Lørdag 16. september er det på'n igjen - for 184. gang. Ved lunsjtid åpner Münchens ordfører på tradisjonelt vis ølkrana og tapper den første literen med skummende øl i det enorme Schottenhamel-teltet.

PÅ'N IGJEN: Det krever sterke armer om du skal være servitør under ølfestivalen i München. Foto: NTB Scanpix
PÅ'N IGJEN: Det krever sterke armer om du skal være servitør under ølfestivalen i München. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dermed er ølfestivalen - eller Oktoberfest som det heter - i gang igjen. Helt fram til 3. oktober vil festen vare, og arrangørene regner med opp mot seks millioner øltørste kunder.

I alt 14 store og ikke fullt så store telt vil inngå i årets festival som finner sted på den 4200 kvadratmeter store Theresienwiese-plassen i München.

Over 100 kroner literen

Så er du glad i bayersk øl, bratwurst, sauerkraut, lederhosen og ompa-musikk kan dette desidert være stedet å besøke de neste ukene.

Selve ølet er spesialbrygget for festivalen, og selv om det har vært en del reaksjoner i Tyskland på årets priser, er det fortsatt relativt sett rimelig sett med norske øyne.

De offisielle prisene er 10,95 Euro - literen, melder The Local. Det tilsvarer etter dagens kurs en drøy hundrelapp og er en prisoppgang på 2,3 prosentpoeng fra forrige år.

Sverger du derimot til Weissbier, må du grave djupere i lommeboka, ei litersmugge koster 15,60 Euro - rundt 150 kroner.

Til sammenligning koster en liter vann 85 kroner.

Lange tradisjoner

Siden festivalen start i 1810, har ølfestivalen, eller Wiesn som tyskerne kaller den, blitt et viktig innslag i bayersk kultur.

Selv om ølet fortsatt er i fokus, har det hele utviklet seg til en enorm folkefest med tivoli, mange forskjellige attraksjoner og ikke minst mat. Her kan du velge og vrake i tradisjonelle tyske retter som Schweinshaxe, Schweinenbraten, Hendl, Brezen, Knödl og mye annet.

En skulle tro at festivalen kom i stand for å feire årets kornavlinger, og ølet som skulle brygges på det. Men slik er det faktisk ikke.

Festivalen oppsto da kronprins Ludwig (1786-1868) giftet seg med prinsesse Therese av Saxen-Hildburghausen den 12. oktober i 2010. Kronprinsen, som senere regjerte som konge fra 1825 til 1848, ville at folket skulle få ta del i feiringen og inviterte like godt hele byen til plassen som han døpte Theresienwiese til ære for sin blivende kronprinsesse.

Slik ble det - og siden har festen fortsatt.

PS: I fjor ble det konsumert 6,3 millioner liter øl i løpet av festivalen. Det er på ingen måte noen rekord, i 2013 gikk det med 7,7 millioner liter.