Snitte skrått eller rett?

Nei, det er ikke likegyldig.

TULIPANREKKE: Forleng levetida til tulipanene ved å klippe av bladene. Da får blomsterhodene mer næring, og de holder gjerne en uke til. Foto: Tonje Bergh/OBP
TULIPANREKKE: Forleng levetida til tulipanene ved å klippe av bladene. Da får blomsterhodene mer næring, og de holder gjerne en uke til. Foto: Tonje Bergh/OBP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lurer du på om du snitter blomstene riktig? Fortvil ikke, det er ganske enkelt. Alle løkblomster, som for eksempel tulipaner og hyasinter, kan kuttes tvers over, alle andre skråsnittes.

Tonje Bergh hos Opplysningskontoret for blomster og planter, OBP, sier at reglene er ganske greie, men de bør følges.

- Hva er grunnen til forskjellen på snittingen?

- Løkplanter som tulipaner har tykke stilker som lett suger opp vann, derfor kan de kuttes tvers over. Rosestilkene har vanskeligere for å ta opp vann, og de skråsnittes slik at de får en større overflate.

Hun understreker at en god, skarp kniv eller eventuelt en blomsterkniv er utmerket til å snitte med. Ikke bruk saks, det kan knuse stilken slik at oppsugingsevnen blir redusert.

- Ren vase er viktig, sier Tonje Bergh. - Vask og skyll den før du skifter bukett. Snittblomstenes verste fiende er bakterier som oppstår når vannet er skittent. Sørg for at det aldri ligger blader i vannet, fjern blader nederst på stilkene.

- Hva med vannet, kaldt eller varmt?

- Aller helst vanlig kaldt vann fra springen, det holder. Bruk blomsternæring som følger med kjøpte blomster, kjerringråd som sukker eller sitron i vannet har ikke noe særlig for seg. Et tips som fungerer, er å holde fruktkurven unna blomsterbuketten. Frukt, spesielt epler, utsondrer etylen som forringer holdbarheten av blomstene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer