Snitte skrått eller rett?

Nei, det er ikke likegyldig.

TULIPANREKKE: Forleng levetida til tulipanene ved å klippe av bladene. Da får blomsterhodene mer næring, og de holder gjerne en uke til. Foto: Tonje Bergh/OBP
TULIPANREKKE: Forleng levetida til tulipanene ved å klippe av bladene. Da får blomsterhodene mer næring, og de holder gjerne en uke til. Foto: Tonje Bergh/OBPVis mer

Lurer du på om du snitter blomstene riktig? Fortvil ikke, det er ganske enkelt. Alle løkblomster, som for eksempel tulipaner og hyasinter, kan kuttes tvers over, alle andre skråsnittes.

Tonje Bergh hos Opplysningskontoret for blomster og planter, OBP, sier at reglene er ganske greie, men de bør følges.

- Hva er grunnen til forskjellen på snittingen?

- Løkplanter som tulipaner har tykke stilker som lett suger opp vann, derfor kan de kuttes tvers over. Rosestilkene har vanskeligere for å ta opp vann, og de skråsnittes slik at de får en større overflate.

Hun understreker at en god, skarp kniv eller eventuelt en blomsterkniv er utmerket til å snitte med. Ikke bruk saks, det kan knuse stilken slik at oppsugingsevnen blir redusert.

- Ren vase er viktig, sier Tonje Bergh. - Vask og skyll den før du skifter bukett. Snittblomstenes verste fiende er bakterier som oppstår når vannet er skittent. Sørg for at det aldri ligger blader i vannet, fjern blader nederst på stilkene.

- Hva med vannet, kaldt eller varmt?

TVERS OVER. Amaryllis har solide rørstilker, og de skal kuttes rett over. Foto: Tonje Bergh/OBP
TVERS OVER. Amaryllis har solide rørstilker, og de skal kuttes rett over. Foto: Tonje Bergh/OBP Vis mer

- Aller helst vanlig kaldt vann fra springen, det holder. Bruk blomsternæring som følger med kjøpte blomster, kjerringråd som sukker eller sitron i vannet har ikke noe særlig for seg. Et tips som fungerer, er å holde fruktkurven unna blomsterbuketten. Frukt, spesielt epler, utsondrer etylen som forringer holdbarheten av blomstene.

Blomsterentusiast Finn Schjøll er enig. Det beste for blomstene er rene vaser og kaldt eller lunkent vann. Men han understreker at blomstene ikke skal snittes for mye.

- Hold snittet under en centimeter slik at cellene i stilken ikke blir ødelagt. Når du tar vasen ut av skapet, så skyll den før du setter blomsterbuketten oppi.

Finn Schjøll har ikke sans for vaser som står framme til pynt.

- Vaser er bruksting. Jeg synes ikke de skal stå framme og samle støv. Gled deg heller hver gang du tar fram vasen og fyller den med blomster. Det er som med julepynten, den tar vi fram når vi har bruk for den, og gleder oss like mye hver gang.

Vasevalg er viktig. En vase formet som en pokal egner seg dårlig. Det skal ikke være minst vann nederst slik at stilkene står trangt.

- Det kan danne seg en vannhinne på kuttene som gjør at de ikke klarer å suge opp vann. Det er gjerne det som skjer når rosene henger med hodene etter et par timer.

SOMMERBUKETT: Spre glede med en bukett sommerblomster, sier Finn Schjøll. Men ikke plukk blomstene når sola steker.  Foto: Tonje Bergh/OBP
SOMMERBUKETT: Spre glede med en bukett sommerblomster, sier Finn Schjøll. Men ikke plukk blomstene når sola steker. Foto: Tonje Bergh/OBP Vis mer

- Hvilken førstehjelp kan vi yte hvis det skjer?

- Fyll oppvaskkummen med vann og kutt rosestilkene under vann. I løpet av kort tid reiser rosehodene seg igjen.

Finn Schjøll har flere forslag til å få blomstene til å vare lenger. Er peonene eller tulipanene i ferd med å avblomstre, klipp av stilkene og la blomsterhodene pryde rommet i små vaser eller skåler.

- Karen Blixens måte å dekorere på var å fjerne alt det grønne på tulipanene og sette selve blomstene sammen med kvister og greiner. Det ble helt fantastisk. Fjerner du alt det grønne på en blomst, får blomsterhodet næringen som også skulle gått til bladverket.

Finn Schøll sier han tar av alle bladene når han plukker syriner, i stedet plukker han greiner uten blomster og setter dem sammen med syrinblomstene.

- Hva er favorittbuketten nå?

- Markblomster, uten tvil. Men ikke plukk dem i stekende sol! På en skyfri dag må du plukke dem etter at sola er gått ned. Husk å gi dem ren vase og vann, og jo tettere buketten er, jo lenger holder den seg. Du trenger ikke påskudd for å plukke en pen sommerbukett til noen, det er en blomstrende overraskelse som er helt gratis.

NØDHJELP FOR ROSER: Står stilkene for tett, kan det hindre oppsuging av næring. Snitt dem på nytt mens stilkene ligger under vann og sett rosene i en videre vase. Foto: Tonje Bergh/OBP
NØDHJELP FOR ROSER: Står stilkene for tett, kan det hindre oppsuging av næring. Snitt dem på nytt mens stilkene ligger under vann og sett rosene i en videre vase. Foto: Tonje Bergh/OBP Vis mer

Les også

Vakker hage med lite stell

Verdens fineste hage

Slik steller du amaryllisen

Genialt badehus

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

RENE VASER: Gi snittblomstene rene vaser og de holder lenger. Foto: Tonje Bergh/OBP
RENE VASER: Gi snittblomstene rene vaser og de holder lenger. Foto: Tonje Bergh/OBP Vis mer