Snørr og hoste gjør deg sterkere

Det finnes noen fordeler ved å bli forkjølet.

||| I motsetning til hva de fleste tror, beskytter ikke klær mot forkjølelse.

- Klær har ikke så mye å si. Noen mener de blir forkjølet av å fryse på bena, men det er ikke sånn, sier doktor Miklos Degré, spesialist i mikromedisin.

Hvis du vil unngå å bli forkjølet, se våre beste tips under.

Har du spørsmål om forkjølelse eller andre sykdommer? Spør doktor Degré her.

Ikke frys Forkjølelse forårsakes av et virus. Du kan ikke bli forkjølet uten å bli smittet av et av de 150 000 kjente forkjølelsesvirusene. Men hvorfor blir vi da forkjølet når vi fryser?

- Når vi fryser trekker blodårene seg sammen i slimhinnene våre. Flimmerhårene, som jobber med å hindre mikroorganismer som virus å trenge inn i kroppen, får ikke gjort jobben sin skikkelig, sier Degré.

- Og da får viruset innpass.

Derfor kan vi bli forkjølet uansett hvor mye vi kler på oss. Degré har ikke tro på naturpreparater som hvitløk og ingefær i kampen mot forkjølelsen.

- En forkjølelse er en virusinfeksjon, sier han.

Positive bivirkninger - En vanlig, lett forkjølelse med snørr og hoste kan faktisk virke positivt på kroppen din. Den utfordrer immunforsvaret og stimulerer det til å jobbe slik at du får større motstandskraft mot flere forkjølelser og andre infeksjoner, sier Roald Strand ved Kilden Helse i Oslo.

De aller fleste mennesker blir rammet av forkjølelse én eller flere ganger i året. Men hvor tøff forkjølelsen blir, varierer fra person til person.

Fryktelig hvis du er mann En studie på 1700 personer, gjort ved England's University of Glasgow, fant at menn oftere overdrev forkjølelsesymptomene enn kvinner.

"De hadde samme symptomer som kvinnene, men oppdaget symptomene tidligere og klagde mer enn det kvinnene gjorde", skriver det medisinske nettstedet WebMD.

Uttrykket "man cold" ("manneforkjølelse") er i utstrakt bruk i engelsktalende deler av verden. Videoen øverst i artikkelen beskriver fenomenet og er lastet opp på Youtube utallige ganger. Til sammen er den sett av mer enn 4 millioner mennesker verden over.

Les også:

Guide til multivitaminer

Her er tegnene på eggstokkreft

Barnehelseguiden - se om barnet er sykt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Slik blir du kvitt forkjølelsen Har du gått og hanglet i noen uker? Sjekk om du bør dra til legen. Slik styrker du immunforsvaret Både mat og psyke er viktige faktorer. Spis deg frisk! I høst kan du droppe C-vitamintilskuddet og heller ta jevnlige doser med de norske vintergrønnsakene. Søvn forebygger forkjølelse Jo mindre søvn du får, dess høyere er risikoen for å utvikle forkjølelse, viser en amerikansk studie. Fire grunner til at forkjølelsen vedvarer Det er en grunn til at du ikke blir frisk. Her får du vite hvorfor. Forvirrende virus Hva er egentlig sant, og hva er bare myter? Her er oppklaringen av de ti virusmysteriene. Sliter mer enn kvinner Menn tar seg oftere fri fra jobben når vi blir forkjølet, enn det kvinner gjør. Dessuten klager vi mer. - Trening kan hjelpe Noen mener det er bra, mens andre mener det er farlig.