SØKE-HOPP: Da nyheten om at pave Benedikt XVI (85) abdiserer 28. februar sprakk på mandag, opplevde hotels.com et enormt hopp på hotellsøkene til Roma. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
SØKE-HOPP: Da nyheten om at pave Benedikt XVI (85) abdiserer 28. februar sprakk på mandag, opplevde hotels.com et enormt hopp på hotellsøkene til Roma. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTEVis mer

Søkeboom på hotell i Roma da paven annonserte sin avgang

Steg med 80 prosent bare i Norge, ifølge Hotels.com.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): På mandag kom nyheten om at pave Benedikt XVI (85) abdiserer 28. februar. Årsaken er at han ikke føler seg fysisk og psykisk skikket til oppgaven på grunn av høy alder.

Det er 600 år siden en pave abdiserte sist, og kort tid etter at avgangen ble kunngjort så hotellsøketjenesten Hotels.com en stor økning i antall søk på hoteller i Roma.

Tallene for 11. februar 2013 viser en økning på hele 80 prosent sammenliknet med samme dato i 2012 bare for Norge, ifølge en pressemelding.

Verdensbegivenhet Tradisjonelt, når en pave dør, har kardinalene minst 15 og maksimalt 20 dager på å samles i konklavet for å velge en ny. Først når det stiger hvit røyk opp av pipa på Det sixtinske kapell, får omverden vite at de har blitt enige.

HVIT RØYK: Sist gang det steg hvit røyk opp av pipa på Det sixtinske kapell var 19. april 2005, da Benedict XVI ble valgt til pave. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP PHOTO/FILES/NTB SCANPIX
HVIT RØYK: Sist gang det steg hvit røyk opp av pipa på Det sixtinske kapell var 19. april 2005, da Benedict XVI ble valgt til pave. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP PHOTO/FILES/NTB SCANPIX Vis mer

Valget og innsettelsen av den katolske kirkes overhode, trekker alltid enorme mengder turister, pilegrimer og journalister til Roma.

- Det kommer ikke som et sjokk at økningen i søk er såpass stor. Valget av ny pave er en verdensbegivenhet, sier Yvonne Bonanati fra Hotels.com i pressemeldinga.

Ivrige italienere Dagbladet har også sjekket tallene med hotellsøketjenesten Trivago. De ser imidlertid ingen merkbar endring i søkene etter hotell i Roma, bortsett fra i Italia, der antall søk økte med over 50 prosent mandag.

Hos hotels.com er det også italienerne som er ivrigst på hotellsøk i Roma, med en økning på hele 236 prosent mandag.

Etter Italia følger Tyskland med 133 prosent økning i hotellesøk, Russland med 127  prosent, mens det fra Sverige var en økning på hotellsøk i Roma på 49 prosent.

Utover i uka falt Roma-søkene gradvis, selv om de fortsatte å holde seg godt over  snittet. Onsdag var norske søk 7 prosent over normalen på hotellsøketjensten, mens italienske søk lå 57 prosent i pluss.

Flybilletter - Vi ser faktisk en oppsving i Roma-etterspørselen denne uka, men om det skyldes pavens varslede avgang er vanskelig å si, sier informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet, uten å kunne si hvor stor oppsving det er snakk om.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS derimot, forteller at selskapet ikke har noen merkbar økning på salg av flybilletter til den italienske hovedstaden.