OMVISNING:  I et lite, trangt rom satt russisk etterretning og overvåket alt som skjedde på hotellet som var beregnet på utenlandske gjester. Nå er KGB-museet i Tallinn populært blant turister fra hele verden. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
OMVISNING: I et lite, trangt rom satt russisk etterretning og overvåket alt som skjedde på hotellet som var beregnet på utenlandske gjester. Nå er KGB-museet i Tallinn populært blant turister fra hele verden. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Sokos Hotel Viru i Tallinn har åpnet et rom som offisielt ikke fantes

Rommet står akkurat som da den kalde krigen tok slutt.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

TALLINN (Dagbladet): Det er ikke noe her, står det på et lite skilt på døra. Stedet er 23. etasje på Sokos Hotel Viru i Estlands hovedstad.

 EKTE:  Sneipene står igjen etter at KGB dro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
EKTE: Sneipene står igjen etter at KGB dro. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Da Tallinn ble europeisk kulturby i 2011, bestemte man seg for å åpne et av byens mest myteomspunne steder. Et rom som offisielt ikke fantes.

Det var her sovjetisk etterretning holdt til. Rommet står akkurat som da den kalde krigen tok slutt og de forlot stedet. Her er sneiper i askebegrene, avlyttingsutstyr til alle rommene og en rød telefon direkte til Moskva.

 KGB-KAMERA:  I et rom i 23. etasje på Viru Hotel i Tallinn står utstyret som det var da KGB forlot stedet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KGB-KAMERA: I et rom i 23. etasje på Viru Hotel i Tallinn står utstyret som det var da KGB forlot stedet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Nå er rommet blitt KGB-museum, og et av byens mest besøkte steder med fem stjerner på Tripadvisor. Det knøttlille museet er så populært at vi har måttet vente i to dager for å bli med på omvisning.

Utlendinger Sovjet gikk inn i Estland i 1940. Estland ble selvstendig 20. august 1991.

Viru hotell ble bygget som Estlands første skyskraper og landets største hotell i 1972. Her var det Sovjet-luksus, russiske danseshow, en stri strøm av vodka og mengder av KGB-folk.

 AVLYTTET:  Alle rommene og bordene på restauranten på hotellet ble avlyttet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
AVLYTTET: Alle rommene og bordene på restauranten på hotellet ble avlyttet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Det var på dette hotellet utenlandske delegasjoner, politikere og forretningsfolk bodde når de var på besøk i Tallinn.

Hotellet ble bygd for at den sovjetiske etterretningsorganisasjonen skulle ha full kontroll på alle utlendinger som besøkte Tallinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men 23. etasje fikk ingen gjester besøke. Dette rommet fantes ikke, forteller guiden.

Myter og historier Mange har vært nysgjerrige på hva som egentlig skjedde på det som var Tallinns høyeste og eneste luksushotell. Det går historier om utpressing og luksusprostituerte.

Det er trangt om plassen. 25 nysgjerrige turister er det maksimale av hva det er plass til på hver omvisning.

 TALLINN:  I det nå nyrestaurerte Sokos Hotel Viru lå det et rom i 23. etasje som offisielt ikke fantes. Her holdt KGB til. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TALLINN: I det nå nyrestaurerte Sokos Hotel Viru lå det et rom i 23. etasje som offisielt ikke fantes. Her holdt KGB til. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Du må gå på skift inn i det trange KGB-rommet, hvor det satt flere mann på skift døgnet rundt.

Gjenbruk På terrassen utenfor i 23. etasje får du den beste utsikten over byen Tallinn. Også til St. Olavskirken som i Tallinns velmaktstid fra 1449 til 1625, var verdens høyeste bygning om du regnet med spirene på kirketårnet.

De skal ha blitt brukt av KGB til antenner, skriver reisebokforfatteren Morten Aasbø i sin bok om Estland og Tallinn.

Den timelange omvisningen avsluttes på engelsk med en amerikansk cola i Valuta Bar, den er inkludert i prisen på omvisningen.

Besøkende er litt forvirret. Dette er så lenge siden. Hva er sant og hva er historier og myter som er blitt til i ettertida, eller hentet fra spionfilmer?

Vi har hørt om de russiske babusjkaene som satt ved heisen i alle etasjene og fulgte med på hvem som kom og gikk inn på rommene. En tørrvittig turist oppsummerer på britisk vis spioneringen:

«I dag hadde dette ikke engang vært nødvendig. De kunne ha funnet alt på Facebook.»