+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Sol - det er D du trenger

En av ti nordmenn mangler D-vitamin. Soling uten krem kan hjelpe.

UTNYTT SOLA: Varme dager på stranda under ei steikende sol er deilig. Men også nyttig, i alle fall om du lar solstrålene slippe til. Soler du deg 15-20 minutter uten solkrem, opptar kroppen like mye D-vitamin som du får av ei tredjedels flaske tran. Foto: JOHN T. PEDERSEN
UTNYTT SOLA: Varme dager på stranda under ei steikende sol er deilig. Men også nyttig, i alle fall om du lar solstrålene slippe til. Soler du deg 15-20 minutter uten solkrem, opptar kroppen like mye D-vitamin som du får av ei tredjedels flaske tran. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

- Vi har godt av å være ute i sola, og det er bra å øke D-vitaminnivåene for folk som ligger veldig lavt.

- Jeg mener det er en fordel å ha mer enn 100 nanomol per liter blod (nmol/l) for å utnytte effekten overfor andre sykdommer, sier professor Johan Moan.

Han leder en forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus og har forsket på sol, D-vitamin og hudkreft og helse i en årrekke.

Økte anbefalinger?

Nå er nye nordiske anbefalinger om inntak ute på høring.

Her foreslår en ekspertgruppe å øke anbefalingene fra 7,5 til 10 mikrogram daglig for voksne og 20 mikrogram for eldre, for at flest mulig skal få en grenseverdi på minimum 50 nmol/l.

- De norske anbefalingene bygger på de nordiske. Man ser at det er en del mennesker som ikke oppnår tilfredsstillende nivå, og dette har fått en del oppmerksomhet, sier professor Haakon Meyer, som har forfattet en del av forslaget, ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet om bakgrunnen for høringsforslaget.