Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sola går ned under senga og står opp på andre siden

Hytta gjorde tomta attraktiv.

Mange hevder at en hytte skal gjenspeile annerledeshet, at den skal beskrive et annet liv enn det man lever til hverdags. Med et slikt utgangspunkt får hytta gjerne også en annen form enn det vante, blant annet fordi den på en annen måte enn et bolighus kommer i nærkontakt med omgivelsene og naturen.

Denne hytta på Skåtøy i Lysefjorden utenfor Bergen er en slik hytte. Den presser seg inn mot en fjellvegg samtidig som den lener seg ut over sjøen.

- Den er plassert mellom en fjellvegg og et stup mot sjøen. En bratt fjellvegg mot sør gav oss en unik mulighet til å bygge denne hytta på en tomt som ikke var attraktiv før den ble bebygd, forklarer Gudrun Molden og Per Højgaard Nielsen til klikk.no. De er arkitekter hos hlm arkitektur, som har tegnet hytta samtidig som de også er byggherrer.

Som et amfibium Hytta har fått en langstrakt form. Arkitekten selv mener den har formmessige hentydninger om å være et amfibium. Og på avstand er det ikke vanskelig å oppfatte assosiasjonen, der hytta med sin vinkelformede baug strekker seg mot sjøen under, som om den er i ferd med å kaste seg i vannet.

- Ønsket om mest mulig lengde på hytta gjorde at vi lot fronten mot sjøen velte seg skrått utover for så å tilte tilbake, utdyper Højgaard Nielsen.

Naturen fikk viljen sin Hytta bringer tanken mot NRKs «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Men desto mer oppløftende at noen våget å plassere en hytte på bergknausen, og gi den en form som tar opp i seg fjellformasjonene rundt.

Det hele ender i en symbiose som etablerer hytta som en del av terrenget og landskapet. Og kledd i lerkespon, som gråner over tid, vil hytta etter hvert forsvinne inn i naturen som et fuglerede.

Denne tanken har også fått lov til å dominere utformingen av interiøret.

- Naturen har ønsket og fått lov til å spille sammen med hyttas interiør og eksteriør. Noe av det rosa granittfjellet lot seg ikke sprenge vekk. Det fikk stå som steinskulpturer. Furustammene har vi også beholdt tett innpå huset. Slik oppleves interiøret som en del av naturen. Farger og former utenfra har vi ført med oss i møbler og interiør, beskriver Gudrun Molden.

Svalganger Noe av det mest særegne ved hytta er at tilgangen til rommene skjer på yttersiden av hytta, gjennom svalganger som løper på dens langsider. Disse er overbygd og konstruert på en slik måte at man ikke risikerer å bli truffet av været om man skal fra det ene rommet til det andre. Blant annet kan svalgangene lukkes av skyvelameller.

- Disse skyvelamellene gjør at man alltid kan gå tørrskodd mellom rommene, og dette gjør livet på hytta annerledes. Man er mer ute uansett vær, sier Højgaard Nielsen.

Men i tillegg til å knytte rommene sammen, gjør svalgangene også tjeneste som sittebenker, der de løfter seg over de tilknyttede terrassene.

Inspirasjonen til denne svalgangkonstruksjonen er hentet fra både norsk og japansk byggetradisjon.

- Mildt og fuktig klima er fellesutfordringen for både Japan og Vestlandet, forklarer arkitektene.

Fjellveggen som vegg Hytta har en lengde på drøye femten meter og er lagt på en betongsåle som er synlig i hyttas forkant, hvor den understøtter bygningkroppens front der den strekker seg ut mot fjorden under. Svalgangene, som løper på hyttas øst- og vestside, har store vindusflater som sender lyset tvers gjennom hytta. I bakkant er det også lagt en svalgang, som støtter seg mot den steile fjellveggen som reiser seg rett bak.

- På den måten blir fjellet som en innervegg, forteller Højgaard Nielsen og beskriver hvordan hyttas plassering og utforming gjør at det alltid vil være le på en av sidene.

- Hytta får en morgen- og formiddagsside og en ettermiddags- og kveldsside.

YDMYK: Hyttas plassering på toppen av en fjellknaus er gjort diskré og skånsomt. Foto: hlm arkitektur
TREINTERIØR: Arkitektene har ønsket at interiøret skulle oppleves som en del av naturen. Foto: hlm arkitektur
SVALGANGER: Langs begge langsidene på hytta løper det svalganger. Disse fungerer både som oppholdssteder og som forbindelse mellom de enkelte rommene, som ikke er knyttet sammen innvendig. Foto: hlm arkitektur
TANKENES STED: Ingen aner hvilke tanker som kan formes i hengekøye. Foto: hlm arkitektur
STILLE STUND: En åpen terrassedør, en stol og en sval sommerdag er alt som behøves. Foto: hlm arkitektur
HYTTEBOK: Ser du hytteboka på bildet? Den henger ned fra lampa. Lapper av japansk rispapir, med små skrevne eller tegnede hilsener, festet på pinner, fungerer som hyttebok. Foto: hlm arkitektur
ROMDELER: En stor peisovn, med ilegg fra begge sider, deler stue og kjøkken. Foto: hlm arkitektur
TETT PÅ NATUREN: Det er et tett samspill mellom hytta og naturen. Foto: hlm arkitektur
Foto: hlm arkitektur
Foto: hlm arkitektur

Og slik er hytta plassert og konstruert, at man om sommeren, når døgnet aldri helt mister sitt lys, opplever at sola forsiktig kryper ned i havet, under senga, for så å stige opp på den andre siden.

Kjøkken og stue sammenkoblet At man må ut i svalgangene for å komme mellom rommene, er ikke helt sant. Kjøkkenet og stua er bundet sammen i en åpen løsning. Stua ligger helt i hyttas «baug» med utsikt utover sjøen.

Og som en understreking av utsynets storhet løper det en benk i hele vinduets underkant. Benken fungerer også som en ekstra gjesteseng for tre personer.

På tvers av dette er det satt opp et bord, en god sofa og en hengekøye ved utsiktsvinduet mot øst.

Hytteboka henger i taket Kjøkken og stue deles på midten av en tosidig peisovn som leverer varme og flakkende flammer i begge retninger. Selve kokedisken er plassert på hjul, slik at gasskomfyren kan tas med hvor man vil i oppholdsrommet og matlagingen gjøres så fleksibel som mulig.

Over kjøkkenbordet henger eiernes egen versjon av en hyttebok. I utgangspunktet er det en lampe, men små, tynne pølsespydlignende pinner stikker ut fra lampas kropp.

På disse pinnene henger det lapper av japansk rispapir, hvor den som har villet har skrevet eller tegnet sin hilsen til hytta.

Les også:
Hele familien bor på 11 kvadratmeter
Arkitektens himmelske hytte på Hurum
Ville teste ut massivtreets muligheter
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her

AMFIBIUM: Hytta på Skåtøy utenfor Bergen stiger fram av furuskogen som om den var et amfibiefartøy.  Foto: hlm arkitektur
AMFIBIUM: Hytta på Skåtøy utenfor Bergen stiger fram av furuskogen som om den var et amfibiefartøy. Foto: hlm arkitektur Vis mer
KASTER SEG I VANNET: Hytta strekker sin vinkelformede baug mot sjøen. Foto: hlm arkitektur
KASTER SEG I VANNET: Hytta strekker sin vinkelformede baug mot sjøen. Foto: hlm arkitektur Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling