SLAGMARK: Over 300 000 besøker fortene på «Maginot-linjen» hvert år og mange tar turen til Hackenberg fort som er det største i rekken av over 140 enorme forvarsverk på strekningen fra Sveits til Belgia. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
SLAGMARK: Over 300 000 besøker fortene på «Maginot-linjen» hvert år og mange tar turen til Hackenberg fort som er det største i rekken av over 140 enorme forvarsverk på strekningen fra Sveits til Belgia. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

Soldatene på Hackenberg-fortet fikk schnaps til frokost, og drakk 450 liter øl om dagen

Maginot-linjen - Frankrikes enorme, feilslåtte forsvarsverk.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

VECRING (Dagbladet): - Soldatene fikk schnaps til frokost, en halv liter vin hver og drakk til sammen 450 liter øl om dagen. sier Sara Weber.

Sammen med en gruppe sommerkledde turister, beveger guiden seg rundt i de høstkalde, fuktige tunnelene i det som en gang skulle være Frankrikes ugjennomtrengelige forsvarsverk mot Tyskland. Kondensen drypper fra tak og renner ned vegger. Soldatene som holdt til i tusmørket fikk servert alkohol for å motvirke brakkeangst, noe som er lett å forestille seg.

Hackenberg-fortet ligger 35 meter under skogkledde åser, nær landsbyen Veckring, på grensa mellom Tyskland og Frankrike og er det største fortet i den beryktede «Maginot-linjen».

- Det tok 1800 menn seks år i grave ut og bygge fortet som ble konstruert for å kunne være selvforsynt i opp til to måneder, sier guiden Sara.

Med metertykke vegger av armert betong, kilometervis med ganger og infrastruktur med egen toglinje, vannforsyning, kloakk og strøm er det et imponerende byggverk.

Skyttergravstrategi Soldatene hadde alt de trengte under bakken. Sovesaler, storkjøkken og et eget tannlegekontor. På grunn av erfaringene fra første verdenskrig, hadde ingeniørene bygget et system som sikret at gass ikke kunne trenge inn i lufteanlegget.

Soldatene på Hackenberg-fortet fikk schnaps til frokost, og drakk 450 liter øl om dagen

Til tross for at forsvarsverket ble regnet for å være uinntagelig, var det ikke mye til hjelp under 2. verdenskrig.

«Maginot-linjen» ble ferdigstilt ti år før Hitler og Nazi-Tyskland invaderte Frankrike, men ideen bak forsvarsverket var basert på utdatert skyttergravstrategi fra 1. verdenskrig, ikke tyskernes lynkrig-taktikk.

Noe som førte til at den tyske hæren rett og slett gikk rundt, som nettavisen Business Insider skriver, gjennom Luxemburg, Ardenne-skogen og til Belgia og videre sørover til Paris. Seks uker etter at invasjonen startet hadde Frankrike kapitulert.

Falsk følelse av sikkerhet Grunne vanndammer har samlet seg på gulvet i tunnelene og turistene som følger guiden Sara gjennom krigshistorien kommer fram til et elektrisk tog, som før i tiden ble brukt til å flytte ammunisjon og forsyninger, men som nå kjører nysgjerrige besøkende nesten to kilometer inn i anlegget, til et av de restaurerte kanontårnene som faktisk fungerer den dag i dag.

OVERSIKT: Forsvarslinjen ble byget slik at hvert fort kunne dekke hverandre mot angrep fra tyskerne. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
OVERSIKT: Forsvarslinjen ble byget slik at hvert fort kunne dekke hverandre mot angrep fra tyskerne. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Ifølge ordbokforlaget «Merriam-Webster» har ordet «Maginot-linjen» fått betydningen «et forsvarsverk som gir en falsk følelse av sikkerhet».

I Frankrike er ikke oppfatningen den samme. Forfatteren Michael Seramour skriver i sin bok at at forsvarsverket oppfylte sin funksjon og tvang den tyske hæren til å gå gjennom Belgia, noen som førte til at deler av det tyske militæret ble fastlåst i sin frammarsj.

Også guiden på Hackenberg fort er av samme oppfatning.

ALKOHOL Soldatene som var stasjonert på Hackenberg fort fikk alkohol som medisin mot brakkesjuke. Etter krigens utbrudd i 1939, skrev en offiser lettet i dagsloggen; få tegn til fyll, så langt... Foto: HACKENBERG FORT
ALKOHOL Soldatene som var stasjonert på Hackenberg fort fikk alkohol som medisin mot brakkesjuke. Etter krigens utbrudd i 1939, skrev en offiser lettet i dagsloggen; få tegn til fyll, så langt... Foto: HACKENBERG FORT Vis mer

- Hackenberg var ment å skulle motstå et angrep og holde i tre uker slik at den franske hæren kunne mobilisere. De holdt jo ut tre uker, sier Weber til Dagbladet.

Problemet var at da tyskerne gikk til angrep på fortene i «Maginot-linjen», var allerede Paris falt. Det var trefninger mellom franske og tyske styrker ved flere av de 142  større fortene langs forsvarslinja, men i begynnelsen av juli i 1940, overga de franske styrkene seg og nazistene inntok «Maginot-linjen»

Harde kamper Mot slutten av krigen var de allierte styrkene som fikk problemene med å komme seg gjennom linjen, selv om også de i hovedsak gikk rundt. I de sparsomt opplyste tunnelgangene er det tydelige spor av kamper og tyskernes forsøk på å ødelegge alt av verdi da de trakk seg tilbake.

En flere tonn tung jerndør henger skjevt på hengslene, nesten blåst av i en eksplosjon fra et av ammunisjonslagrene.

SELVSTENDIG Hackenberg fort på «Maginot-linjen» var konstruert til å være fullstendig selvgående og hadde egen tannhelsetjeneste og sykestue. Foto: HACKENBERG FORT
SELVSTENDIG Hackenberg fort på «Maginot-linjen» var konstruert til å være fullstendig selvgående og hadde egen tannhelsetjeneste og sykestue. Foto: HACKENBERG FORT Vis mer

Lett klaustrofobiske trappeløp fører opp til overflaten og til en del av fortet som ble bombet av amerikanerne i 1944. Gjennom betong, pulverisert av massiv artilleribombing, stikker den rustne armeringa ut.

Men utenfor skinner sola fredelig og varmer nedkjølte turistkropper etter turen gjennom den dramatiske krigshistorien som Hackenberg-fortet forteller.

Hvis besøket på fortet gir deg lyst til å føle krigshistorien nærmere på kroppen, er det mulig å melde seg på et paintball-slag i landsbyen noen kilometer unna.

GUIDE: Sara Weber har vært guide i to år på Hackenberg fort og har ansvaret for å vise engelsktalende turister rundt i anlegget. Hun forteller at anlegget vedlikeholdes av frivillige. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
GUIDE: Sara Weber har vært guide i to år på Hackenberg fort og har ansvaret for å vise engelsktalende turister rundt i anlegget. Hun forteller at anlegget vedlikeholdes av frivillige. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer