SPESIELL: Formen på Sony Tablet S er spesiell, men i praktisk bruk fungerer det likevel godt.
SPESIELL: Formen på Sony Tablet S er spesiell, men i praktisk bruk fungerer det likevel godt.Vis mer

Solid utfordrer til iPad

Sonys nye nettbrett har to skjermer som kan brukes hver for seg.

Det var en offensiv toppsjef i Sony, briten Howard Stringer, som fortalte en fullstappet sal med pressefolk på Europas største forbrukerelektronikkmesse, IFA, hvordan Sony skulle slå tilbake etter det som har vært et år fullt av prøvelser for Sony.

- Dette året har vi i Sony blitt banket flate, oversvømt og vi er blitt hacket. Det var i går. Vi er her i dag for å vise dere en rekke nye produkter og fortelle hva vi skal gjøre nå, sa Stringer.

- Vi skal ta nettbrettene til et helt nytt nivå. Det er ikke et spørsmål om hvem som var først, men hvem som er best, sa en opplagt og småvittig Stringer.

Kommer i høst Sonys har tidligere vist frem bilder av selskapets nettbrett, men på IFA fikk vi både se og prøve de to nye nettbrettene, Sony Tablet S og Sony Tablet P.

Sony Table S er produktet som ligner mest på det vi nå kjenner som et tradisjonelt nettbrett. I motsetning til Apples 9.8 tommers store skjerm og Samsung som har valgt 10,1 på Galaxy Tab, går Sony for en 9.4 tommers stor skjerm på sitt nettbrett. Sony Tablet S har også fått en litt ukonvensjonell form.

Asymmetrisk form Formen er asymmetrisk og er tykkere i den ene enden. Den utformingen har primært to funksjoner: Det gjør den bedre å holde siden man får et godt grep når man holder den vertikalt og den tykke enden fungerer som «stativ» når den ligger på bordet.

Sony har valgt Android som operativsystem på sine to nye nettbrett. Selv om Sony har gjort noen småting med brukergrensesnittet, er det umiskjennelig en Android-enhet vi opererer. Sony skryter blant annet at de har gjort surfeopplevelsen bedre ved hjelp av en akselerator.

Raske I bruk virker også Sonys nettbrett til å være gode og raske surfebrett. Vi sneik oss til å kjøre en liten test med Browsermark på både Sony Tablet S og Sony Tablet P. Begge skåret godt, men ikke over det vi har målt på andre nyere nettbrett, som for eksemnpel Asus Eee Pad Transformer, som ble best i test i en stor test i HjemmePC i august.

Sony Tablet P er et nettbrett med to skjermer. Hver skjerm er på 5.5 tommer og disse kan brukes hver for seg eller sammen som en stor skjerm. Brukt hver for seg kan den ene skjermen brukes som tastatur, mens den andre fortsatt fungerer som en vanlig skjerm. Sony Tablet P kan klappe sammen slik at den lett får plass i en jakkelomme.

Ikke HDMI Sony har også utelatt HDMI-utgang på begge sine nettbrett. Årsaken er nok ganske enkelt at man skal bruke nettbrettene trådløst mot en TV. Fortrinnsvis en Sony TV. Vi fikk nemlig prøve hvordan man lett kunne koble nettbrettet mot en trådløs TV for så å ta et bilde eller en video og «slenge» det mot TV-en med fingeren.

KOMMER NÅ: I høst kommer Sony Tablet S og Sony Tablet P til Europa.
KOMMER NÅ: I høst kommer Sony Tablet S og Sony Tablet P til Europa. Vis mer

Sony satser også på innhold for å skille seg fra andre produsenter. Sonys tidligere film- og musikktjeneste (Qriocity) får nå navnet «Music Unlimited» og videotjenestene blir hetende «Video Unlimited». Sony bekreftet på IFA at «Music Unlimited» kommer til Norge i løpet av høsten. Tjenesten blir en betalttjeneste på linje med Wimp og Spotify. Filmtjenesten har Sony dessverre ennå ikke satt noen dato for. Begge disse tjenestene kommer ferdig installert på Sonys nettbrett.

Førsteinntrykket etter en knapp time med Sonys to nye nettbrett er positivt. Sony Tablet P er nok for spesiell for de fleste, mens Sony Tablet S nok kommer til å friste mange kjøpere. Sony Tablet S er både kompakt og lett. Sony opplyste på IFA at nettbrettet kommer i salg i Europa i slutten av september til en pris av 479 euro. Sony Tablet P kommer i november og vil koste 599 euro.

Les også:
8 studentvennlige PC-er
MacBook Air har fått muskler
Disse mobilene tåler juling
Hva betyr denne strekkoden?

TO SKJERMER: Sony Tablet P får to skjermer. Den ene kan brukes som tastatur eller som spillkontroller.
TO SKJERMER: Sony Tablet P får to skjermer. Den ene kan brukes som tastatur eller som spillkontroller. Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SPLITT: Bildet viser skjermen i bruk til to ulike ting. Nettleser øverst, mens det er en bildevisning nederst.
SPLITT: Bildet viser skjermen i bruk til to ulike ting. Nettleser øverst, mens det er en bildevisning nederst. Vis mer
ERGONOMI: Sony hevder den asymmetriske formen er laget for å gjøre den god å holde - i timer av gangen.
ERGONOMI: Sony hevder den asymmetriske formen er laget for å gjøre den god å holde - i timer av gangen. Vis mer