BESKYTT RIKTIG: Solbriller, solhatt og solkrem er en selvfølge. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BESKYTT RIKTIG: Solbriller, solhatt og solkrem er en selvfølge. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Soltabbene som skader barna

Det finnes mange misforståelser om hvordan man beskytter barna best mulig mot solskader.

||| Barn har tynnere hud og større kroppsoverflate i forhold til kroppsvekt. Derfor kan de lettere enn voksne få alvorlige skader. Solskader i barneårene kan føre til både hudkreft og øyesykdommer i voksen alder.

Les også: UV-klær til barn holder ikke mål

Solbeskyttelse er noe foreldre bør ta på alvor.

Her er gode råd og tabber du må unngå:

1. Huden trenger ikke mye sol Tro ikke at huden trenger mye sol for at kroppen skal danne D-vitamin. Alt du trenger er en liten dose. Nordisk hud danner nemlig lett D-vitamin når den blir eksponert for sol. Det er mulig å få kjøpt et UV-plaster som kan fungere som din personlige UV-indikator. Den varsler når du eller barna bør smøres eller forlate sola.

Les også: Nok solkrem viktigere enn høy faktor

2. Lyse klær er ikke nok Man blir fortalt at klær beskytter barna mot å bli solbrente. Det er delvis riktig, men hvite, tynne bomullsklær er ikke nok. Beskyttelsesgraden i vanlige klær varierer med tykkelse på materiale og fargen påklærne.

Fargerike klær beskytter best. Tettvevde klær beskytter mye bedre enn løst vevde.

Du kan enkelt sjekke hvor mye sol plagget slipper gjennom ved å holde det opp mot sola. Du kan også kjøpe egne UV-klær.

3. Vann beskytter ikke "Det er ikke så farlig med solkrem nå. Barna skal jo bade." Utsagnet holder ikke.

Dessverre kan barna bli solbrente også i vannet. På en halv meters dybde er fortsatt UV-strålingens intensitet på 40 prosent.

Bruk vannfast solkrem på barn som bader, men smør dem på nytt når de kommer opp av vannet, selv om solkremen er vannfast.

4. Skygge er ikke nok Det er lett å tenke at barna er trygge i skyggen eller når det er overskyet, men selv om skygge og skyer reduserer faren for å bli brent, er det ikke bare direkte sollys som er farlig. Over 90 prosent av UV-strålene kan komme gjennom lette skyer. Skygge kan redusere UV-strålingen med 50 prosent eller mer.

5. Smør hyppig Det holder ikke å smøre barna bare om morgenen, selv om du bruker høy faktor.

Det viktigste er ikke hvor høy solfaktor barnet smøres med, men hvor tykt lag og hvor ofte det smøres. Bruk en solkrem med middels høy solfaktor, 15 er nok for norske sommerforhold.

Det er samtidig viktig at solkremen beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Smøringen bør gjentas ofte, spesielt hvis barnet har badet eller svettet mye. Husk alltid å smøre de utsatte stedene, som ansikt, nese, ører, lepper og bryst, ekstra godt.

Les også: Sol gir bedre sædkvalitet

6. Bruk nok solkrem Det er lett å bruke for lite solkrem. Ta på på dobbelt så mye som du pleier. En enkel huskeregel er å bruke en barnehåndfull til barnets kropp.

Smører du for tynt lag med solkrem, kan i verste fall effekten minske så mye at en solkrem med faktor 15 bare gir samme beskyttelse som en solkrem med faktor 5.

Mengde er viktigere en faktor.

7. Ikke stol på hudfargen Tro ikke at du ser med én gang om barnet er i ferd med å bli solbrent. Vær oppmerksom på at rødheten kan komme ett døgn etter oppholdet i solen. UVA-strålene gjør oss ikke solbrente, men gir dypere hudskader og kan føre til tidligere aldring. Det er disse strålene som medvirker til hudkreft. Du må derfor aldri bruke rødhet som en indikator.

8. Bruk ikke gammel solkrem Det er fristende å bruke den nesten fulle flasken med solkrem fra i fjor, men du bør vurdere å kaste den. Rikshospitalet anbefaler at du kvitter deg med solkrem som er over ett år gammel.

Solkrem som er åpnet og har ligget lenge gir nemlig ikke like god beskyttelse som ny.

Holder du kremen på et tørt og kjølig sted vil den holde seg lenger, om korken er godt skrudd på.

Les også: 14 ting du ikke trenger til babyen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Slik unngår du solbrente barn Hvor mye solkrem skal du bruke, og hvorfor skal man bruke klær? Slik smører du barn med solkrem Husk på dette når du smører små barn med solkrem. 10 tips i sommervarmen Slik blir barna trygge i sola. Denne solkremen er best i test Velg riktig solkrem til barna. Dette gjør du ved solforbrenning Har barnet ditt blitt kraftig solbrent? Dette kan du gjøre for å lindre solforbrenning. Nok solkrem er viktigere enn solfaktor Du trenger ikke smøre barnet med høyere solfaktor enn 15, så lenge du smører ofte og bruker nok solkrem. Disse solkremene er best i grønn test 53 av 96 solkremer får stryk i Grønn Hverdags sjekk. Det er bedre enn i fjor. Til Syden med baby Her er gode tips til hvordan du får en vellykket sydentur med en liten baby.