Som en airbag rundt skulderen

De nye setebeltene blåses opp hvis bilen kolliderer.

ØKER SIKKERHETEN: Nye Ford Mondeo får oppblåsbare setebelter bak. Foto: Ford
ØKER SIKKERHETEN: Nye Ford Mondeo får oppblåsbare setebelter bak. Foto: FordVis mer

Nye Ford Mondeo kommer til Norge neste år. Foruten en barsk design får bilen nyvinninger av langt mer sikkerhetsmessig betydning. Ford Mondeo skal utstyres med oppblåsbare sikkerhetsbelter for baksetepassasjerene - som kombinerer egenskapene til en kollisjonspute med et konvensjonelt sikkerhetsbelte.

De oppblåsbare beltene er utformet for å redusere hode-, nakke- og brystskader ved sammenstøt for dem som sitter i baksetet - som ofte er barn.

Ved en ulykke vil beltene fylles på mindre enn 40 millisekunder og fordeler kollisjonskreftene over et kroppsområde som er fem ganger større enn det som oppnås med et konvensjonelt setebelte, ifølge Ford.

- Vi kan dokumentere ekstra beskyttelse sammenlignet med standard setebeltesystemer for baksetene, sier Joerg Doering, ingeniør for sikkerhetsbelter hos Ford of Europe.

Denne teknologien er i dag ikke tilgjengelig i Europa. Teknologien ble først tilbudt på 2011 Ford Explorer i USA.

Bedring velkommen - Vi har ikke hørt om slik setebelteteknologi før. Men sikkerhetsbeltet er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, og dersom beltene kan bli enda bedre, er det selvsagt bare bra, uttaler Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Organisasjonen er opptatt av at alle biler bør ha trepunkts sikkerhetsbelter på alle plassene i baksetet, men det er ikke tilfelle.

- Mange biler har bare topunkts setebelte på den midterste plassen i baksetet, og slike belter gir ikke like god sikkerhet som trepunkts setebelter, sier Øyen.

Et topunkts setebelte kan sammenlignes med et magebelte, slik du finner i busser og rutefly.

Passer med barneseter I daglig bruk er det oppblåsbare sikkerhetsbeltet som et konvensjonelt sikkerhetsbelte, og passer med baby- og barneseter og sitteputer.

Ifølge Ford er beltene tilsvarende eller mer komfortable enn konvensjonelle setebelter fordi de oppleves som bløtere og mer polstret.

Som med andre kollisjonsputer vil oppblåsningen av baksetebeltene aktiveres når kollisjonsfølerne registrerer at det har skjedd et sammenstøt.

Det presser komprimert gass ut av en beholder som er plassert under baksetet, gjennom setebeltelåsen og inn i beltet. I motsetning til kollisjonsputene, som skaper varme når de blåses opp, fylles Fords oppblåsbare baksetesikkerhetsbelter med kald, komprimert gass.

- Nye Mondeo vil bli den første bilen i sin klasse som tilbyr dette utstyret, og vi tror mange vil oppleve dette som viktig utstyr, sier Geir Haugaard, markedsdirektør hos Ford Motor Norge AS.

Les også:
Test: Ford Focus med motoren som er kåret til verdens beste
Ford B-Max seiler opp som et fornuftig bilkjøp
Bedre bruktbil får du knapt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MONDEO: Nye Ford Mondeo får oppblåsbare setebelter i baksetet. Bilen kommer til Norge neste år. Foto: Ford
MONDEO: Nye Ford Mondeo får oppblåsbare setebelter i baksetet. Bilen kommer til Norge neste år. Foto: Ford Vis mer