Som i «Grevinnen og hovmesteren»

Vi tester sherry, portvin og madeira.

HETVIN: Gamle krystallkarafler egner seg godt til servering av sterkvin (tidligere hetvin). Se vintesten nederst. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HETVIN: Gamle krystallkarafler egner seg godt til servering av sterkvin (tidligere hetvin). Se vintesten nederst. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

• Se Dagbladets vinanmeldelser her.

(Dagbladet): Vi kan takke britenes hang til søte viner for noe av det beste som finnes på flaske.

Portvin, sherry og madeira er alle resultater av engelsk vinsmak.

Hangen til det søte og sterke skriver seg tilbake til slutten av 1500-tallet. Da var det sherry som var mest etterspurt.

Sherry er en sterkvin laget på hvite druer i området rundt Jerez i Spania.

Sherry gjæres lenge slik at alt druesukkeret blir til alkohol. Dette gjør at all sherry i utgangspunktet er tørr.

Soleras Sherry lages etter det såkalte soleras-systemet.

GOD PORTVIN: Graham's leverer alltid bra varer, sier vineksperten, og gir Graham's Late Bottled Vintage 2005 en sekser.
GOD PORTVIN: Graham's leverer alltid bra varer, sier vineksperten, og gir Graham's Late Bottled Vintage 2005 en sekser. Vis mer

Vinhusene har fat som stables på hverandre med de yngste vinene øverst. Ved hjelp av hevert skjer en kontinuerlig etterfylling av vin fra fat til fat.

Sherryen tappes fra det eldste fatet i stabelen, og vinen framstår ganske lik fra det ene året til det andre.

På 1600-tallet ble sherry regnet som verdens beste vin.

Mange mener at sherry fortsatt er best, og mye vin for pengene.

Det er ganske vanlig å bruke sherry som aperitiff, mens sherry til mat har gått litt i glemmeboka.

I gamle dager var det faktisk vanligere med sterkere og søtere viner til maten.

STERKVIN: Gir varme en kald februarkveld. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
STERKVIN: Gir varme en kald februarkveld. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Det var, slik vi ser i «Grevinnen og hovmesteren» hver lille julaften, ganske vanlig med «sherry to the soup».

Portvin På slutten av 1600-tallet var det portvin som fikk vind i seilene, bokstavelig talt.

Etterspørselen var så stor at engelske firmaer etablerte seg i Porto og Oporto for å sikre tilgangen til de edle dråper.

Druene fra Douro-dalen gir opphav til sterkviner med mellom 15 og 19 prosent alkohol.

Her avbrytes gjæringen, mens vinen fortsatt har mye av sukkeret i behold, ved å helle vinen på fat som inneholder en fjerdedel brandy.

De beste vintage portviner tåler mer enn 50 års lagring på flaske.

Madeira Sterkvinen som lages på øya Madeira, har også røtter tilbake til 1600-tallet, og er en elsket dessertvin i våre dager.

Fatene varmes opp til 50 grader eller mer over lang tid, noe som gir fortere modning og tilfører en anelse karamellsmak.

Malmsey er den søteste av de fire druetypene som gir navn til moderne madeira.

Madeira er en svært holdbar vin.

Det er åpnet flasker med over hundre år gammel vin.

- Som var like fin.

Her er testen Vi har testet 25 sterkviner, eller hetviner som det het før i tida. Dette er et lite utvalg.

  Lustau Almacenista Fino, Emilio Lustau, Jerez, Spania
Varenr.: 1034102 (BU) Poeng: 93 Pris: 109,90 (0,375) Sødme: 1
Aroma: Salt sjø og parmesan. Friske gule og grønne epler, samt syltet sitronskall.
Smak: Frisk, men knusk tørr, moden, fyldig og rik, med god substans og herlig stil.
Konklusjon: Lustau er en oppkjøper av sherry som lagrer vinen videre (Almacenista). Dette gjør de bedre enn noen andre. Emilio Lustaus sherryer er rett og slett helt formidable. Sherry er verdens billigste og beste viner.
Passer til: Jordskokksuppe med trøffelolje.

  Botaina Amontillado Dry, Emilio Lustau, Jerez, Spania
Varenr.: 8045302 (BU) Poeng: 91 Pris: 99,90 (0,375) Sødme: 2
Aroma: Nøtter av alle slag, samt epler, lys karamell og salt hard ost.
Smak: Strålende anslag med markant fruktighet og snev av eik som strammer opp, sammen med frisk syre og tankefull avslutning.
Konklusjon: Nok en Lustau, også tørr, fruktig og rik. Allsidigheten selv.
Passer til: Tørr sherry kan brukes til mye mer enn du tror. Denne er perfekt til gazpacho, sardiner på brød bakt i ovn med litt god olivenolje på toppen.

SHERRY: Botaina Amontillado Dry fra Emilio Lustau er allsidigheten selv, ifølge vår vinekspert.
SHERRY: Botaina Amontillado Dry fra Emilio Lustau er allsidigheten selv, ifølge vår vinekspert. Vis mer

  Niepoort Tawny 10 Years Old, Douro, Portugal
Varenr.: 1392102 (BU) Poeng: 90 Pris: 179,90 (0,375) Sødme: 4
Aroma: Syrlige nyper og lyst plommeskall med snev av karamell og tørket frukt, samt rosin.
Smak: En fantastisk start, midtparti og lengde. Veldig godt.
Konklusjon: Tawny laget som denne er blant de beste portviner. Og tenk deg hvordan de smaker i 20-, 30- og 40-årsversjoner.
Passer til: Mandelparfait eller andre nøttekaker med nok fett.

  Mas Amiel 2007/2008, Frankrike, Languedoc-Roussillon, Maury
Varenr.: 3091101 (BU) Poeng: 86 Pris: 142,50 Sødme: 6
Aroma: Mørk og rik med kirsebær og plommer. De mørkeste svarte kirsebær mikset med bitter sjokolade og basilikum.
Smak: Mektig, likevel frisk, fyldig og søt. En anelse fat og svært lett tannin. Syrlig frisk avslutning med markant sødme.
Konklusjon: Frankrikes svar på portvin er likevel så distinkt forskjellig at den har sin egen stil. Mas Amiel er god.
Passer til: Pai med mørke bær og frukter.

  Graham's Late Bottled Vintage 2005, Douro, Portugal
Varenr.: 2001 (BU) Poeng: 86 Pris: 189,90 (0,75) Sødme: 5
Aroma: Sjokolade, knuste nøtter og svisker, røde blomster samt kanel og plomme.
Smak: Flott sødme med god konsentrasjon og rent preg. Lett tannisk, men søt og fruktig.
Konklusjon: Graham's er blant de sikre kjøpene, og uansett hvilken type portvin du kjøper, leverer de bra varer.
Passer til: Desserter med nøtter og krem.

  Bristol Cream Bod. Domecq, Jerez, Spania
Varenr.: 36201 (BU) Poeng: 83 Pris: 162,90 (0,75) Sødme: 7
Aroma: Nøtter og marsipan med karamell og toffee, samt delikate aromaer av fersken, aprikos og papaya.
Smak: Søtlig, men med herlig syre og friskhet. Fin fruktighet og en flott avslutning.
Konklusjon: Tro det eller ei, men dette liker jeg, Bristol Cream, en folkelig sherry.
Passer til: Kaker med tørket frukt, men ikke for mye krem.


Cossart Gordon Malmsey Madeira 5 Years old, Madeira, Portugal
Varenr.: 1062702 (BU) Poeng: 77 Pris: 129,90 (0,50) Sødme: 4
Aroma: Eiket, men med fin fruktighet som søter fint opp, tørket frukt, men også modne epler, samt karamell og toffee.
Smak: Stram inngang med bra fruktkjerne og søt avslutning med frisk syre.
Konklusjon: En helt okay Malmsey.
Passer til: Nøttekaker med vaniljekrem.

FRANKRIKES SVAR PÅ PORTVIN: Mas Amiel 2007/2008 er mektig og frisk, fyldig og søt.
FRANKRIKES SVAR PÅ PORTVIN: Mas Amiel 2007/2008 er mektig og frisk, fyldig og søt. Vis mer