KONJAKK OG KARAMELL: Konjakk, karamell, pekannøtter og plommer er en herlig smakskombinasjon. Foto: KRISTINE ILSTAD/DET SØTE LIV
KONJAKK OG KARAMELL: Konjakk, karamell, pekannøtter og plommer er en herlig smakskombinasjon. Foto: KRISTINE ILSTAD/DET SØTE LIVVis mer

Som plommen i egget på en-to-tre

En søt og en litt sunnere plommedessert.

• Flere matsaker på db.no/mat Det søte eller litt sunnere - valget er ditt.

Men fort deg, sesongen for norske plommer er nemlig snart over.

Plommer er prima greier. Rike på smak og aroma, fattige på kalorier - og med mageregulerende virkning.

Saftige Akkurat nå er de norske plommene i sesong. Det setter Kristine Ilstad, som står bak Norges største kakeblogg, Det søte liv, pris på.

KONJAKK OG KARAMELL: Konjakk, karamell, pekannøtter og plommer er en herlig smakskombinasjon. Hvis gjestene vil unngå for mange kalorier, server yoghurtkremen ved siden av. Mager kesam smaker også godt til. Foto: KRISTINE ILSTAD/DET SØTE LIV
KONJAKK OG KARAMELL: Konjakk, karamell, pekannøtter og plommer er en herlig smakskombinasjon. Hvis gjestene vil unngå for mange kalorier, server yoghurtkremen ved siden av. Mager kesam smaker også godt til. Foto: KRISTINE ILSTAD/DET SØTE LIV Vis mer

- Plommene er saftige nå på høsten, og så gode at det er lett å forspise seg!

De er gode som de er, men er også veldig godt egnet for å lage deilige høstkaker, paier og desserter med, sier hun. 

Harmonerende smaker Hennes dessertfavoritt er Plommer i konjakksaus med vanilje, yoghurtkrem og karamelliserte pekannøtter.

SUNN DESSERT: Bakte plommer uten tilsatt sukker og med gresk yoghurt som tilbehør er et sunt og godt alternativ. Foto: LINDA STUHAUG
SUNN DESSERT: Bakte plommer uten tilsatt sukker og med gresk yoghurt som tilbehør er et sunt og godt alternativ. Foto: LINDA STUHAUG Vis mer

- Smakene harmonerer usedvanlig godt sammen!

De karamelliserte pekannøttene kan lages klar på forhånd, og yoghurtkremen røres bare raskt sammen, så dette er faktisk også en nokså enkel dessert å lage, sier Ilstad. 

Uten tilsatt sukker Linda Stuhaug studerer samfunnsernæring og blogger om sunn mat og trening.

Hun bruker plommer i bakst, til sylting, som tilbehør og dessert.

-Plommer er en anvendelig frukt og inneholder både A-vitaminer, kalsium og jern. Noen plommer kan fint utgjøre en av fem om dagen!, sier bloggeren. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som plommen i egget på en-to-tre

Hun serverer gjerne bakte plommer, en gluten- og melkefri dessert uten tilsatt sukker. Og kanskje beste av alt: Den gjøres unna på 15 minutter!

-Bakte plommer er godt for seg selv som en munnfull, men enda bedre med litt søtet, gresk yoghurt. De passer også som tilbehør til havregrøten, som vaffeltopping eller i fruktsalaten, sier Stuhaug.

Fristet? Sesongen for de norske plommene varer ikke lenge, kanskje ut september.

Er du rask rekker du å lage en god plommedessert eller to. Og rekker du det ikke, kan de utenlandske kjøpeplommene også duge.

ENKEL: De karamelliserte nøttene kan lages flere dager i forveien, dermed blir desserten ganske rask å lage. Foto: KRISTINE ILSTAD/DET SØTE LIV
ENKEL: De karamelliserte nøttene kan lages flere dager i forveien, dermed blir desserten ganske rask å lage. Foto: KRISTINE ILSTAD/DET SØTE LIV Vis mer