Du leser nå Dagbladet Pluss

Som styrkesjef har Lise (41) bidratt til å redde hundrevis av flyktninger i Middelhavet

Men Lise Dunham har også avslørt menneskehandel.

PÅ JOBB: I løpet av to perioder i Middelhavet har Dunham vært med å redde hundrevis av flyktninger og migranter. -  En stor og viktig jobb. Jeg har blitt litt klokere og veldig glad i Italia, sier hun. Foto: KRIPOS
PÅ JOBB: I løpet av to perioder i Middelhavet har Dunham vært med å redde hundrevis av flyktninger og migranter. - En stor og viktig jobb. Jeg har blitt litt klokere og veldig glad i Italia, sier hun. Foto: KRIPOSVis mer

Det er en lummer dag i midten av november. «Siem Pilot» tar imot 400 mennesker fra en overfylt gummibåt. Blant disse en gruppe nigerianske jenter i 17-20-årsalderen. Flere av dem har fått etseskader etter å ha sittet i en blanding av diesel og sjøvann i bunnen av båten.

Underveis til Italia blir forteller jentene at de har flyktet fra den islamistiske militsen Boko Haram. Men mannskapet på det norske supplyskipet har ikke bare i oppdrag å redde flyktninger og migranter. Som en del av Operasjon Triton skal de også drive grensekontroll på oppdrag fra EU-organet Frontex.

Da de graver dypere, kommer det fram at jentene har sluppet å betale for reisen til Europa. Ingen av dem har bagasje eller mobiltelefoner med seg. Og de har følge av to personer som skal geleide dem videre.