Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommeren er ikke over ennå. Her er tips til hva du kan gjøre i august.

13 steder i Norge du bør oppleve.

PÅ SKINNER:  Bratt, vilt og vakkert, på skinner, også betegnet som en av verdens vakreste togreiser. Foto: Ole C. H. Thomassen
PÅ SKINNER: Bratt, vilt og vakkert, på skinner, også betegnet som en av verdens vakreste togreiser. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Sommeren er ikke slutt ennå. Her er tips til gode Norgesopplevelser du kan få i august.
Norsk Luftfartsmuseum i Bodø Åpent alle dager med sommeromvisning og barneomvisninger fram til 12. august.

Flysimulatoren med 3D-programmer er en av Norges morsomste opplevelser. Den kjøres hver dag i sommer.

Se historien om norsk luftfart, med en gigautstilling av fly. Fra militærfly til de første Sydenflyene. Lær om den kalde krigen og spionflyet U-2.

Akvariet i Bergen De flotte bøilepingvinene, som har fått navnet fordi det ser ut som de har på hårbøyle, er fremdeles akvariets hotteste attraksjon.

AKVARIET I BERGEN: Bøilepingvinene er Akvariet i Bergens mest populære  kjendiser. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi / Dagbladet
AKVARIET I BERGEN: Bøilepingvinene er Akvariet i Bergens mest populære kjendiser. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi / Dagbladet Vis mer

I sommer skjer det noe hver hele time hver dag, kl. 10 til 18. Selshow, sjøløvetrening med sjøløven Mossy, pingvinforing, og krabbeklapping i strandsonden.

Nilkrokodillen Samson og haitunnelen, hvor du går under de svarttippede revehaiene, er også populær.
Amadeusparken i Hedmark Se sebraene og kamelene langt inne i granskauen på Hedemarken.

Ved E6- avkjøringen til Tangen kan du møte australske Emu, vietnamesiske hengebuksvin, og hvithandapen Amadeus, som er født i parken. Klappepark med sauer og geiter for de minste.

AMADEUSPARKEN: Langs E6 i Hedmark, ved avkjøringen til Tangen,  kan du se sebra inne i granskauen.  Foto: Kirsten Margrethe Buzzi / Dagbladet
AMADEUSPARKEN: Langs E6 i Hedmark, ved avkjøringen til Tangen, kan du se sebra inne i granskauen. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi / Dagbladet Vis mer

Stort lekeland med hoppeslott og liten trollskog inne parken. Grillplasser for medbrakt mat gjør at dette parkbesøket ikke behøver koste skjorta.

Polaria i Tromsø Steinkobbene Bella og Mai San er Tromsøs største kjendiser, en arktisk seltype som bare finnes ved Svalbard.

I sommer fôres selene hver dag kl. 12.30 og 15.00. Polaria er både et forskningssenter og opplevelsessenter. Arktisk akvarium med alle fisk fra Barentshavet.

POLARIA:  Steinkobbene er Tromsøs største kjendiser, og du kan møte dem på Polaria i Tromså. Dyrene kan veie opptil opptil 420 kilo: Foto: Kirsten Margrethe Buzzi / Dagbladet
POLARIA: Steinkobbene er Tromsøs største kjendiser, og du kan møte dem på Polaria i Tromså. Dyrene kan veie opptil opptil 420 kilo: Foto: Kirsten Margrethe Buzzi / Dagbladet Vis mer

Panoramakino med film om Svalbard og Nordlys. Stor utstilling om miljøvern i havet og en koselig er verdt et besøk.

Lofoten Vikingmuseum Vikingfestivalen går av stabelen 8. til 12. august. Vikinghuset på Borg i Lofoten var det største og et av de aller mektigste i Norden i ta fra år 700 til 1160.

Prøv vikingaktiviteter som øksekasting og pil og bueskyting. Det foregår rundt vikingskipet i Pollen i høysesongen fram til 15. august.

 LOFOTEN VIKINGMUSEUM:  Vikinghuset på Borg i Lofoten var det største og et av de aller mektigste i Norden i ta fra år 700 til 1160. Foto: Ari Kristinsson / Dagbladet.
LOFOTEN VIKINGMUSEUM: Vikinghuset på Borg i Lofoten var det største og et av de aller mektigste i Norden i ta fra år 700 til 1160. Foto: Ari Kristinsson / Dagbladet. Vis mer

Se teater og møt vikinger i Lofoten.

Langedrag Mange flotte dyr og kunnskapsformidling av beste pedagogiske sort.

Opplev «ville» ulver på nært hold. Gå på besøk til gauper, rein og fjellrev. Klapp en elg eller ta deg en ridetur i fjellet på en fjording.

VILLE DYR: På Langedrag kan du oppleve ville dyr på nært hold. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
VILLE DYR: På Langedrag kan du oppleve ville dyr på nært hold. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Langedrag er for dyreglade i alle aldrer, en opplevelse av det slaget som mange har gjort til en årlig tradisjon. Sett av en hel dag, spis rømmegrøt og se ulvene bli fôret.

Fredriksten festning i Halden I Halden skjedde noen av det mest dramatiske i norsk krigshistorie, her falt svenskekongen Karl XII i 1718. I dag er festningen også kjent for Allsang på Grensen.

11. august er det amcartreff og 20-24, august spilles teaterforestillingen Macbeth.

FREDRIKSTEN FESTNING: I august er det Allsang på Grensen, sykkelritt, amcartreff, historiske omvisninger og teater på festningen. Foto: John Terje Pedersen
FREDRIKSTEN FESTNING: I august er det Allsang på Grensen, sykkelritt, amcartreff, historiske omvisninger og teater på festningen. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Gå Festningsløypa i eget tempo, stikk innom Ravelingården infosenter og få kart.

Ryvingen fyrstasjon i Mandal Turister i tusentall drar til Nordkapp for å kunne skyte av å ha vært på Norges ytterpunkt. Få er klar over at du på den andre ytterligheten faktisk kan sove riktig så godt.

Det automatiserte fyret Ryvingen utenfor Mandal byr i sommer på 30 sengeplasser fordelt på åtte rom.

Alt drives i regi av Ryvingens Venner. Godt å vite at tåkeluren er stengt, så den ikke forstyrrer nattesøvnen.
Lyngør i Tvedestrand Mandag 6. juli i 1812 brøt helvete løs på Lyngør.

RYVINGEN FYRSTASJON:  Her kan man leie en seng og få kjøpt mat. Med ny båt, en RIB kommer du deg til fyret i alt slags vær. 
Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet
RYVINGEN FYRSTASJON: Her kan man leie en seng og få kjøpt mat. Med ny båt, en RIB kommer du deg til fyret i alt slags vær. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet Vis mer

Den dansk-norske fregatten "Najaden" ble regelrett skutt i filler av engelske krigsskip. 133 ble drept og 102 skadet i slaget.

Hver olsokaften minnes slaget med det såkalte "putteslaget" i sundet. I våre dager er Lyngør en fredelig plett.

JUBILEUM: I år er det 200 år siden det store sjøslaget på Lyngør. Foto: Eivind Pedersen
JUBILEUM: I år er det 200 år siden det store sjøslaget på Lyngør. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

For øvrig er sommergjestene knapt klar over den dramatiske fortida til "Europas best bevarte trehusbebyggelse".

Flåmsbanen Ta toget til Flåm. Unn deg og familien en av verdens vakreste togreiser. Togturen mellom Flåm og Myrdal er et blitt en av våre største attraksjoner.

Opprinnelig ble Flåmsbanen bygget for transport mellom Bergensbanen og vannveien på Sognefjorden.

Banen er 20,20 km lang. Flåm stasjon ligger 2,0 m.o.h, Myrdal stasjon 865,5 m.o.h. Det er blitt populært å leie sykler, ta toget opp, og trille ned.
Vega i Nordland En av Norges syv Verdensarvsteder. Vegaøyene som gjennom de siste 1500 åra har opprettholdt den nå unike tradisjonen med høsting av ederdun. Besøk «E-huset», eller ærfuglmuseet.

FLÅMBANEN: Toget frakter turister og lokalbefolkning mellom Flåm og Myrdal. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
FLÅMBANEN: Toget frakter turister og lokalbefolkning mellom Flåm og Myrdal. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Ytterst i havgapet ligger Skjærvær med lun havn. Her og underveis ser du hvordan dunsanking, fiske og jordbruk har bidratt til verdensarvstatusen.

På Vega Havhotell, folkets favoritt i kåringen av Årets Perle 2012, får du topp mat à la Aga.
Norsk Villakssenter i Lærdal I Lærdal ligger stedet for lakseopplevelser og venter på alle som er lakseinteressert.

Levende laks som står motstrøms i ei stengt laksetrapp, filmen om laksen og Lærdalselvas laksehistorie er noe av det du får for inngangspengene.

En avstikkere fra E-16 som er vel verdt å spandere litt tid på, før eller etter kjører du gjennom verdens lengste biltunnel, en 25 kilometer lang opplevelse.
Bergstaden Røros Verdensarven er også kåret til et av verdens beste reisemål, er fredet og vel bevart.

SOM FØR: Skjærvær ligger i et gruntvannsområde med et fantastisk fugleliv. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
SOM FØR: Skjærvær ligger i et gruntvannsområde med et fantastisk fugleliv. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Gatenavnene huskes fra Johan Falkbergets romaner: Presten Sigismund i kirken, direktør Borchrevink og Erzheider Friedrich Koch på kroen, mens vi hører Annn-Magritt jage oksene, på åkeren der langt utenfor slagghaugene i Sleggveien.

I Spell-Olaveien, ligger Erzscheidergården, stedet for historisk søvn. Røros må oppleves.

SE LAKSEN: Laks og sjøørret i kulpen utenfor Norsk Villakssenter. Fisk. FOTO: Ole C. H. Thomassen ladet / Dagbladet
SE LAKSEN: Laks og sjøørret i kulpen utenfor Norsk Villakssenter. Fisk. FOTO: Ole C. H. Thomassen ladet / Dagbladet Vis mer
RØROSIKONER: Kirketårnet og slagghaugene er blitt det vi forbinder med gruvebyen. Foto: Ole C. Thomassen/Dagbladet
RØROSIKONER: Kirketårnet og slagghaugene er blitt det vi forbinder med gruvebyen. Foto: Ole C. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media