Sommerens hete charternyheter

De dyreste hotellene går først.

SNART FULLBOOKET: Miljøhotellene kommer i charterkatalogene i år, her klimanøytrale Blue Village Atlantica Aegean Park i Kolymbia på Rhodos. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SNART FULLBOOKET: Miljøhotellene kommer i charterkatalogene i år, her klimanøytrale Blue Village Atlantica Aegean Park i Kolymbia på Rhodos. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

• Se flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det dukker sjelden opp noen store nye reisemål i charterselskapenes sommerkataloger.

En liten gresk øy her eller der, som den lille øya Tilos hos Ving med 600 innbyggere - ellers er det stort sett de samme kjente og kjære reisemålene folk velger å reise til.

Store forventninger Mens vinterens ekstraferier gjerne kan være billige, skal det ikke spares på noe når det gjelder sommeren.

Sommerferie betyr familiekonsolidering, det familien skal leve på et helt år. Da må det bli bra.

Og det er de dyreste hotellene som går først unna for sommersesongen.

- Til sommeren er 45 prosent av alle våre hoteller fire- og femstjerners, sier Lena Petersson, informasjonsdirektør hos Star Tour.

På 70- og 80-tallet var vi storfornøyde bare det var sol og varme, en enkel liten leilighet og kanskje en veranda med plaststoler, forteller Petersson.

BARE FOR VOKSNE: Designhotellet Puro i Palma de Mallorca. På takterassen kan du meditere i himmelseng hvis sola blir for sterk.  Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
BARE FOR VOKSNE: Designhotellet Puro i Palma de Mallorca. På takterassen kan du meditere i himmelseng hvis sola blir for sterk. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

Charterselskapene lærte mange å reise, og mange er blitt reisevante. Nå stilles det store krav til hoteller og fasiliteter.

Star Tour lanserer i sommer luksusserien Sensatori, et nytt femstjerners familiehotell-konsept som åpner først på Kreta.

Direktefly Flyreisa er også viktigere nå.

Flere avreiseflyplasser har vært den største nyheten i charterkatalogene de siste åra, ikke flere reisemål.

Til sommeren går det charterfly direkte til sikker sol og varme fra de fleste flyplasser her i landet.

Tyrkia blir het Tyrkia blir sommerens heteste reisemål.

 I sommer vil Tyrkia for første gang passere Hellas som det mest populære ferielandet.

Detur får flere familievennlige hoteller i Tyrkia og Tunisia, blant annet femstjerners-hotellet Horus Paradise Luxury. Firestjerners-hotellet Grand Side i Side og firestjernershotellet Lancora Beach i Kemer.

Tyrkiareiser satser på flere femstjerners hoteller, blant annet Alba Royal Hotell i Side, et hotell for bare voksne med all inclusive og Elize Resort hotell i flotte omgivelser på stranda i Camyuva.

Charterluksus Star Tour lanserer også nytt Blue Village i Alcudia Pins på Mallorca og designhotellet Puro i Palma for voksne.

Dessuten kommer det nye reisemålet Portals Nous med De-Luxe hotell. Barnefamilien får nytt Blue Star på greske Samos, mens hotellene på Sardinia, Isola Rossa og Porto Conte oppgraderes til fire stjerner.

Solia relanserer Kypros med nye og flotte hoteller. En annen nyhet er Belek i Tyrkia, et kjent område for golf og spa.

Tyrkia er blitt kjent for hotelluksus. Under årets reisemesse i London ble hele ti tyrkiske hoteller kåret til verdens beste.

Charterarrangøren Nazar har spesialisert seg på hotell med badeland og all inclusive.

I sommer åpner Nazar Eftalia Aqua, den største vannparken med hotell i Alanya og det største badelandhotellet på Kreta, Fodele Beach.

Mer luksus Også Ving satser på Bodrum med direktefly.

Bodrum kalles «Tyrkias St. Tropez» og byr på rivierastemning, både i livlige Gümbet og fredeligere Bitez.

Egypt blir i år også et sommerreisemål i flere av katalogene. Ving åpner det nye Sunwing Waterworld i Makadi Beach, et hotell med badeland bygd i orientalsk «Tusen og en natt»-stil.

KONGELIG FERIE? Spanias dronning Sofia, kronprins Felipe, kronprinsesse Letizia og kong Juan Carlos under en regatta i Portals Nous på Mallorca i 2005. Stedet er et av Star Tours nye reisemål denne sommeren. Foto: REUTERS/Dani Cardona
KONGELIG FERIE? Spanias dronning Sofia, kronprins Felipe, kronprinsesse Letizia og kong Juan Carlos under en regatta i Portals Nous på Mallorca i 2005. Stedet er et av Star Tours nye reisemål denne sommeren. Foto: REUTERS/Dani Cardona Vis mer

Ving åpner også to nye Sun Garden-hoteller i tyrkiske Side og i Cala d'Or på Mallorca.

Amisol utvider til Side og Belek i Tyrkia i år, sistnevnte med femstjerners golfhoteller, mens Side har familievennlige hoteller for barnefamiliene.

Apollo er størst på Hellas.

Deres store nyhet i sommer er luksushotellet Mythos Beach på Rhodos ved Afantoustranda, som åpner allerede i april. Rhodos kommer for fullt i charterkatalogene i år.

BADELIV: Her fra stranda i Kemer i Tyrkia. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
BADELIV: Her fra stranda i Kemer i Tyrkia. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer