DUFTEN AV FERIE: Det er sommer og lov å skeie ut. Disse hvetesnurrene med lakris- og bringebærfyll blir garantert spist opp. Kutt ut lakrisen og gå for mer bær om lakris er vanskelig å oppdrive der du er. Foto: METTE MØLLER
DUFTEN AV FERIE: Det er sommer og lov å skeie ut. Disse hvetesnurrene med lakris- og bringebærfyll blir garantert spist opp. Kutt ut lakrisen og gå for mer bær om lakris er vanskelig å oppdrive der du er. Foto: METTE MØLLERVis mer

Sommerlat bakst

Duftene og smakene som får alle til bords. Og som du enkelt får til på hytta.

Hvetesnurrer med lakris og masse bringebær. En deilig mandelbunn toppet med krem og bær. Eller en smuldrepai med epler, rabarbra eller kanskje pære.

Det høres ambisiøst ut, men behøver ikke være det. Selv ikke på hytta.

Godteri Hvorfor ikke droppe godteposen og pakke lakrisen inn i myke snurrer? Lakris passer godt sammen med bær. Får du tak i rålakrispulver, er det kjempegodt, både sammen med bringebær og solbær.

BÆR'E LÆKKERT: En nøttebunn har noen få ingredienser og er lett å lage. Oppskriften finner du nedenfor. Bunnen kan du pynte akkurat så lite eller mye som du vil. Den enkle varianten er krem og bær, eller krem blandet med for eksempel en kurv bringebær og litt melis. Får du lyst til å gjøre det finere, legg frukt og bær i gele, som her.
Foto: TOM E. ØSTHUUS
BÆR'E LÆKKERT: En nøttebunn har noen få ingredienser og er lett å lage. Oppskriften finner du nedenfor. Bunnen kan du pynte akkurat så lite eller mye som du vil. Den enkle varianten er krem og bær, eller krem blandet med for eksempel en kurv bringebær og litt melis. Får du lyst til å gjøre det finere, legg frukt og bær i gele, som her. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

Etter at «lakrisbølgen» nådde landet, får du lakris til baking i mange butikker. Skulle du være langt utenfor lakris-radaren, tenk annerledes. Snurrene blir nydelige med bare bringebær også.

Har du en oppskrift hjemmefra som du pleier å lykkes med, gjør som de smarte. De veier opp de tørre ingrediensene hjemme, putter dem i hver sin pose - og blander når de kommer på hytta. Raskere får du det ikke.

Mandelredningen Når telefonen ringer og gode venner sier de er på vei, uanmeldt, gjelder det å ha noen basisvarer i bakhånd. Noe slikt pleier å skje med mange av oss - hvert år.

Har du nøtter, eggehviter og melis i skapet, er du reddet. Mer skal ikke til for å lage en saftig og god nøttebunn.

Nøttebunn er et genialt bakverk, med bare tre ingredienser. Pynt den med litt pisket krem og revet sjokolade, med vaniljekrem, smørkrem eller bare friske bær.

En enklere kake er vanskelig å tenke seg.

Verdens enkleste kake Det måtte i så fall være Dagblad-kokk Arne Brimis smuldrepai med smør, mel, sukker og kanskje litt kanel.

Han påstår selv at den er verdens enkleste og raskeste kake. Fyll den med epler, rabarbra eller det du måtte ønske. Like god blir den, uansett.

Kremen pisker han for hånd. Det er gjort på et par minutter. Kokken synes håndpisket krem smaker aller best.