Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerlig lavkarbo

Her er Ulrika Davidssons beste grilloppskrifter.

FRISTENDE LAM: Med fennikelgrateng i stedet for potet til lammet blir måltidet lavkarbo. Oppskriften finner du nedenfor. Alle foto: Kagge Forlag
FRISTENDE LAM: Med fennikelgrateng i stedet for potet til lammet blir måltidet lavkarbo. Oppskriften finner du nedenfor. Alle foto: Kagge Forlag Vis mer

- Lavkarbo er perfekt for sommeren. Det er ei tid hvor man har mer tid, både til å lese seg opp om kosthold og til matlaging, sier Ulrika Davidsson, kostholdsekspert og kokebokforfatter.

Med 100 oppskrifter etter LCHF-metoden frister hun til kostholdsendring i sommer. Grillsesongen er særlig godt egnet for å ta steget over i lavkarboverdenen mener hun, fordi den uansett er dominert av kjøtt og fett.

NY KOKEBOK: Ulrika Davidsson gir deg oppskrifter på fristende lavkarbomat.
NY KOKEBOK: Ulrika Davidsson gir deg oppskrifter på fristende lavkarbomat. Vis mer

Oppskriftene i hennes siste bok er basert på 70 prosent av det totale energiinntaket fra fett, 20 prosent fra protein og 10 prosent fra karbohydrater fra grønnsaker. Til sammenligning hadde dietten som ga tydelige resultater etter fire uker 30 prosent av energiinntaket fra karbohydrater.

Det lave karbohydratnivået til tross, sammenlignet med andre LCHF-profiler er det relativt høyt. Hun går for en lavere fettprosent enn andre, som fløte-forkjemperen Annika Dahlquist.

- Det er fordi jeg mener vi trenger grønnsaker. Jeg har også valgt å bruke umettet fett i tillegg til det mettede, i motsetning til Dahlqvist som kun bruker mettet fett, som fløte og bacon. Og det er to grunner til det. For det første vet vi for lite om langtidsvirkningen av mye mettet fett i kosten. For det andre er jeg selv veldig glad i å bruke både avokado, nøtter og oljer i matlaging, sier Davidsson, som her gir deg fire smakebiter:

Lammespidd med kremet fennikelgrateng (4 porsjoner) 12 trespidd
1 fedd hvitløk
½ rødløk
200 g lammekjøttdeig
½ dl kremfløte
2 ss hakket rosmarin
Salt og svart pepper
1 ss olivenolje

Fennikelgrateng
3 fennikler
2 dl kremfløte
½ g safran
Salt og hvit pepper
2 dl revet parmesan

Coleslaw med sterke pølser (4 porsjoner)

1 spisskålhode eller ½ hodekål

1 rødløk

1 dl rømme

½ dl majones

1 ss sennep

Salt og svart pepper

500 g chorizo, kabanoss eller annen sterk pølse

1 ss smør eller olje

300 g cocktailtomater

Persillekvaster

Strimle kålen med en ostehøvel eller en skarp kniv. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Bland rømme, majones og sennep i en skål. Bland kål og løk og smak til med salt og pepper. Server med pølser og tomater delt i to. Pynt med persille.
Coleslaw med sterke pølser (4 porsjoner) 1 spisskålhode eller ½ hodekål 1 rødløk 1 dl rømme ½ dl majones 1 ss sennep Salt og svart pepper 500 g chorizo, kabanoss eller annen sterk pølse 1 ss smør eller olje 300 g cocktailtomater Persillekvaster Strimle kålen med en ostehøvel eller en skarp kniv. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Bland rømme, majones og sennep i en skål. Bland kål og løk og smak til med salt og pepper. Server med pølser og tomater delt i to. Pynt med persille. Vis mer

Reddiksalat
50 g mâchesalat (feltsalat)
1 bunt reddiker
1 dl reddikspirer

Bløtlegg trespiddene. Lag deretter gratengen:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Skjær fennikelene i tynne strimler. Kok opp kremfløte og safran i en kjele. Smak til med salt og pepper. Ha i fenniklene og bland godt. Hell over i en smurt ildfast form og topp med parmesan. Sett i ovnen i 20 minutter.

Grillet fisk med kokosmelk i folie (4 porsjoner)

½ purre

1 gulrot

150 g sukkererter

1 ss revet ingefær

1 boks kokosmelk, 400 g

4 skiver fersk laksefilet à 150 g

1 lime

4 ts søt chilisaus

Salt og sitronpepper

1 potte frisk koriander

Skyll og strimle purren. Skrell gulroten og skjær den i tynne staver. Fordel purre, gulrøtter og sukkererter på fire ark aluminiumsfolie. Legg på en klatt revet ingefær og skill ut den tykke kremen i kokosmelken (hell av vannet). Legg en klatt kokoskrem på grønnsakene. Legg fiskefiletene på grønnsakene. Del limen i to og press saften over fisken. Legg en klatt søt chilisaus på fiskefiletene og dryss over litt salt og sitronpepper. Brett sammen folien til en pakke og legg på grillen. Grilli ca. 10 minutter til fisken er gjennomstekt. Hakk koriander og fordel den over fisken ved servering.
Grillet fisk med kokosmelk i folie (4 porsjoner) ½ purre 1 gulrot 150 g sukkererter 1 ss revet ingefær 1 boks kokosmelk, 400 g 4 skiver fersk laksefilet à 150 g 1 lime 4 ts søt chilisaus Salt og sitronpepper 1 potte frisk koriander Skyll og strimle purren. Skrell gulroten og skjær den i tynne staver. Fordel purre, gulrøtter og sukkererter på fire ark aluminiumsfolie. Legg på en klatt revet ingefær og skill ut den tykke kremen i kokosmelken (hell av vannet). Legg en klatt kokoskrem på grønnsakene. Legg fiskefiletene på grønnsakene. Del limen i to og press saften over fisken. Legg en klatt søt chilisaus på fiskefiletene og dryss over litt salt og sitronpepper. Brett sammen folien til en pakke og legg på grillen. Grilli ca. 10 minutter til fisken er gjennomstekt. Hakk koriander og fordel den over fisken ved servering. Vis mer

Skrell og hakk hvitløk og rødløk. Bland kjøttdeigen med fløte, hvitløk, løk, rosmarin og salt og pepper. Form deigen til avlange biffer og tre dem på spiddene. Varm olje i en stekepanne og stek spiddene rundt det hele. Legg dem deretter på en smurt stekeplate og la dem stå i ovnen i 10 minutter. Server spiddene med grateng og salat.

Til dessert (4-6 kaker)

Bunn

100 g mandler

75 g pekannøtter

2 ss flytende honning

1 egg

Fyll

1 ½ dl kremfløte

5-6 jordbær

8 physalis

1 dl bringebær

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Bland mandler og pekannøtter i en kjøkkenmaskin til en grynet masse og ha over i en bolle. Rør inn honning og egg og bland til en deig. Trykk ut deigen i store muffinsformer. Stek formene i ovnen i 10-15 minutter. La dem avkjøles. Pisk fløten og legg en kremdott i hver form. Del jordbær og physalis i to. Legg bringebær, jordbær og physalis over kremen.
Til dessert (4-6 kaker) Bunn 100 g mandler 75 g pekannøtter 2 ss flytende honning 1 egg Fyll 1 ½ dl kremfløte 5-6 jordbær 8 physalis 1 dl bringebær Forvarm stekeovnen til 175 grader. Bland mandler og pekannøtter i en kjøkkenmaskin til en grynet masse og ha over i en bolle. Rør inn honning og egg og bland til en deig. Trykk ut deigen i store muffinsformer. Stek formene i ovnen i 10-15 minutter. La dem avkjøles. Pisk fløten og legg en kremdott i hver form. Del jordbær og physalis i to. Legg bringebær, jordbær og physalis over kremen. Vis mer