RIS MED SMAK: Denne fristende risottoen med blåskjell og reker er enkel og nydelig sommermat. Foto: METTE MØLLER
RIS MED SMAK: Denne fristende risottoen med blåskjell og reker er enkel og nydelig sommermat. Foto: METTE MØLLERVis mer

Sommerlig risotto

Trenger du nye ideer til sommermaten? I dag gir Karla Siverts deg tre inspirerende oppskrifter på deilig og sommerlig risotto.

Risotto er en italiensk klassiker, og er enkelt forklart kokt og smaksatt ris.

Du velger de råvarene du liker og har tilgjengelig. Men du må la den vanlige middagsrisen ligge, og bruke ris som er egnet til risotto.

RESTERISOTTO : Gårsdagens middag blir ny med litt risottoris og god kraft. Foto: METTE MØLLER
RESTERISOTTO : Gårsdagens middag blir ny med litt risottoris og god kraft. Foto: METTE MØLLER Vis mer

I norske butikker er carnaroli eller arborio er den mest vanlige risottorisen.

Sju ting du bør ha i skapet om du er glad i å lage italiensk mat

Rask og enkel Dagbladets kokk Karla Siverts er svært glad i risotto, og lager den like gjerne sommer som vinter, med de råvarene som er i sesong.

Sommervarianten er gjerne med sjømat, asparges eller andre gode grønnsaker.

GRØNT : Risotto med asparges. Foto: METTE MØLLER
GRØNT : Risotto med asparges. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Mange forbinder risotto med middagsselskaper eller restaurantmat, men den italienske klassikeren er både rask og enkel å lage - og du har faktisk et deilig hverdagsmåltid måltid ferdig på rundt 20 minutter.

- Jeg tror mange er litt redde for å lage risotto fordi de tror det er vanskelig. Men det er det ikke! Det er bare litt timing, egentlig. Du må passe på koketida, og spise risottoen straks den er ferdig. Ellers blir konsistensen grøtete, sier Karla.

Risotto på norsk? Charlotte Mohns byggotto.

Kremete En perfekt laget risotto skal ha kremete og fyldig konsistens, samtidig som risen skal være «al dente», det vil si at den skal ha god tyggemotstand. Det er lurt å bruke en tykkbunnet kjele eller en stekepanne.

En god kraft, som kyllingkraft eller grønnsakskraft, gir mer smak til risottoen, men du kan også bruke vann.

- Tilsette kraften litt etter litt, og rør jevnlig. Når risottoen er ferdigkokt, trekker du den av varmen og blander inn litt godt smør og parmesan, sier Karla.

Hun lager ofte risotto av det hun finner av rester i kjøleskapet.

- En resterisotto er et godt tips i hverdagen. Hvis du ikke har så mye å lage middag av, kan du ta litt av det du har. Du har alltid noe du kan bruke. Jeg laget en deilig risotto av en grillkotelett, litt tomatsausrester, friske tomater og noen aspargesbønner. Har du litt skinke eller pølse liggende, er det også veldig godt å bruke, sier Karla Siverts.