KOSELIG SELSKAP: Nyt sommerkveldene med deilig mat! Foto: SHUTTERSTOCK
KOSELIG SELSKAP: Nyt sommerkveldene med deilig mat! Foto: SHUTTERSTOCKVis mer

Sommermaten som imponerer gjestene dine

Skal du ha gjester? Her er rettene som egner seg!

(Allers): Sommeren gjør oss glade - ikke minst fordi vi omgås mer.

Inviter familie eller venner til selskap og sommerbuffet og nyt tida og maten sammen.

Byr du på flere retter, får gjestene små munnfuller med spennende smaker. Her er noen tips!

Pai med poteter og geitost (ca. 6 biter)

Denne paien kan du servere både varm og kald.

• 1 rull paideig

Fyll:
• 300 g nypoteter
• 1 rødløk
• olivenolje
• 3 ss timianblader
• flaksalt
• nykvernet pepper
• 150 g chèvre
• 150 g småtomater

1. Sett ovnen på 200°. Legg paideigen på en plate på bakepapiret. Brett kanten rundt.

PAI MED POTETER OG GEITOST: Herlige smakskombinasjoner. Foto: LINNEA PRESS
PAI MED POTETER OG GEITOST: Herlige smakskombinasjoner. Foto: LINNEA PRESS Vis mer

2. Vask poteter og skjær i så tynne skiver som mulig, helst på en mandolin. Skjær rødløken i tynne skiver.

3. Bland sammen poteter, løk, 1 ss olivenolje, timian, salt og pepper i en bolle. Fordel blandingen over deigen. Legg på tynne skiver chèvre og tomater som er delt i to. Drypp over 1 ss olivenolje og krydre forsiktig med flaksalt og pepper.

4. Stek paien midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Bruschetta med bønnepuré og asparges (4 porsjoner)

Aspargesen er nå på sitt beste! En skive brød toppet med smakfull bønnepuré og ­asparges er deilig.

• 4 skiver godt brød, gjerne bondebrød
• olivenolje
• 250 g grønn asparges
• flaksalt
• 1 boks cannellonibønner (hvite bønner), 400 g
• 2 hvitløkbåter
• 1 ss finhakket fersk rosmarin
• 1 ts sitronsaft
• nykvernet pepper
• parmesan

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Sett ovnen på 225°. Rist brødet midt i ovnen til skivene har fin farge. Pensle med olivenolje.

2. Bryt av den nederste, grove delen av aspargesen. Legg den på en plate med bakepapir og bland med 1 ss olivenolje og flaksalt. Stek aspargesene midt i ovnen i ca. 10 minutter. Aspargesen skal fortsatt ha litt tyggemotstand.

BRUSCHETTA MED BØNNEPURÉ OG ASPARGES: Nå er aspargesen på sitt beste! Foto: LINNEA PRESS
BRUSCHETTA MED BØNNEPURÉ OG ASPARGES: Nå er aspargesen på sitt beste! Foto: LINNEA PRESS Vis mer

3. Skyll bønnene i kaldt vann og la dem renne godt av. Skjær hvitløk i skiver. Stek hvitløk i 1 ss olivenolje uten at det tar farge. Tilsett bønner og rosmarin, og la det koke noen minutter.

4. Mos bønnene til en grov mos med en gaffel. Bland i 2 ss olivenolje og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

5. Fordel den varme bønnepureen på brødet. Topp med asparges og skiver av parmesanost. Bønnepureen kan også serveres kald på ­skivene.

Pasta med rucolapesto (6 porsjoner)

Dette er en variant av den gode basilikumsausen, her med valnøtter og rucola. Server gjerne spekemat, kylling eller røkt skinke sammen med pastaen.

Pesto:
• 75 g rucola
• 75 g valnøtter
• 2 hvitløkbåter
• 1 ½ dl olivenolje
• 1 ½ dl revet parmesan
• flaksalt
• nykvernet pepper
• ca. 500 g pastarør
• parmesan

1. Grovhakk rucola, nøtter og hvitløk. Miks alle ingrediensene til pestoen i en blender, og smak til med salt og pepper.

2. Kok pasta som anvist på pakken. La den renne godt av og bland med pesto. Server med ekstra parmesan.

Minipizza med rødløksmarmelade (12-14 stk.)

Geitost, løkmarmelade og nøtter i god kombinasjon.

Pizzadeig:
• 25 g gjær
• 2 ½ dl lunkent vann, 37°
• 1 ts salt
• ca. 7 dl hvetemel

1. Løs gjær opp i vannet. Tilsett salt og mel. Arbeid deigen godt sammen. Sett den til heving under plast i ca. 1 time.

2. Ta deigen opp og kna den lett i litt mel på bakebordet. Kjevle deigen ut til små pizzaer på ca. 10 cm i diameter. Legg dem på bakepapir på stekeplate.

3. Legg fyllet på deigen.

4. Stek pizzaene midt i ovnen ved 250°.

Fyll:
• 2 rødløk
• olivenolje
• 3 ss hvit balsamicoeddik
• 2 ss flytende honning
• flaksalt
• nykvernet pepper
• ca. 200 g myk chèvre i rull
• ½ dl ristede pinjenøtter

PASTA MED RUCOLAPESTO: Godt alene eller for eksempel med spekemat. Foto: LINNEA PRESS
PASTA MED RUCOLAPESTO: Godt alene eller for eksempel med spekemat. Foto: LINNEA PRESS Vis mer

1. Lag pizzadeigen.

2. Skjær løk i tynne skiver, og stek den myk og blank i olje i ca. 10 minutter. Bland løk med eddik og honning. Kok sammen til væsken er kokt inn. Krydre med salt og pepper.

3. Rist pinjenøtter gylne i tørr stekepanne under omrøring.

4. Fordel osten på pizzaene. Drypp over litt olivenolje.

5. Stek pizzaene etter grunnoppskriften. Ta ut ­pizzaene og server dem nystekte og varme med marmelade og nøtter til.

LES OGSÅ: Sommersalat som slukker tørsten

MINIPIZZA: Disse er knallgode! Foto: LINNEA PRESS
MINIPIZZA: Disse er knallgode! Foto: LINNEA PRESS Vis mer